smiglo83 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Witam. Mam mały problem z wybarem chłodz3enia do świeżo zakupionego proca E6750. Narazie jadę na boxie i def V robi spokojnie 3200 Mhz tylko temperatury trochę wysokie zaczeły sie robić. Czytałem że ten cooler ( Ultima 90i ) jest wystarczający do tego procesora, tylko teraz pytanie gdzie dostanę go w rozsądnej cenie? Jest w naprawdę niewielu sklepach, a ceny jakie sobie za niego sklepy życzą przechodzą ludzkie pojęcie. Ma ktoś z was namiary na ten cooler we względnie niskiej cenie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Karakorum + AS5 możesz kupić. Ewentualnie Tuniq Tower w angela.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Xigmatek z podpisu - naprawde fajnie sie spisuje i dosc tani ;) Ultima styka do tego procka, ale Xigmatek powinien dac lepsze temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Też dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 A poniżej 100-ówki kupisz też Xigmateka właśnie niedawno go włożyłem do jednego kompa, tak na próbę i całkiem nieźle się spisuje. Rurki cieplne dotykają bezpośrednio do procka więc transport temperatury jest szybszy, wentylatorek pracuje kulturalnie. W dodatku chłodzi chipsety i inne bzdety ;) Kołki montażowe są trochę kłopotliwe ale docisk mają solidny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Ten Xigmatek HDT-D1264 bedzie dobry?? Bo wcześniej miałem tylko wieże np. Thermalrighta Ultra 120A. Pomijając jego wydajność, która była rewelacyjna to ten cooler pomagał mi zachować obieg powietrza w obudowie. Ten Xigmatek ustawiony jest troche inaczej więc pewnie bedzie zaburzał, bo mam jedną 120 wciagającą z przodu i drugą wyciągającą z tyłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Thermalright Ultra 120 jest wydajniejszy, ale cena jest duuuuużo wyższa. W tym kompie o którym wspomniałem zamontowałem dwa wentylatory 120 z przodu i z tyłu obudowy, finy radiatora Xigmateka ustawiłem poziomo, tuż nad nim pracuje wentyl zasilacza. Wszystko pracowało ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 To teraz najważniejsze pytanie. Czy jak znajdę Ultimę 90i do 100 zł to bedzie ona bardziej opłacalnym produktem niz ten Xigmatek?? Zaznaczam że wentyl 120 mm juz mam więc tu nie dochodzą dodatkowe koszta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Jak znajdziesz poniżej 100 zł to zdecydowanie warto. Chłodziłem tym coolerem dużo proców z niesłyszalnym wentylatorem 800 RPM, m.in. Q6600 @ 3.2 GHz 1.4 V. Bez problemu sobie radził. Tylko upewnij się że z tyłu płyty głównej nie masz jakichś bardzo wystających elementów, czasami się trafiają. Wtedy mogą być problemy z backplate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Ostatecznie na placu boju zostaje Pentagram Alpaya i ten Xigmatek o którym wcześniej rozmawialiśmy. Więc pytanie do użytkowników oby coolerów. Który sprawi się lepiej ciszej i wydajniej na moim procku?? Dodam że planuje zapodać napięcie ok 1,45V żeby sprawdzić ile mój nowy nabytek potrafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Z tych dwóch to bierz Xigmateka, będzie napewno cichszy (120 vs. 92mm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 OK i chyba na niego się zdecyduje. Teraz zostaje dobra pasta. Xigmateka kupuje w www.cooling.pl możecie mi polecic jakąś dobrą pastę?? Tylko nie CLP bo mam z nią bardzo dużo nieprzyjemnych przeżyć. Coś do 20 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Arctic Cooling MX-2 albo Arctic Silver Ceramique. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Panowie i panie mam pytanie odnośnie tego Xigmateka HDT-D1264 o którym wcześniej rozmawialiśmy. Mianowicie zakuiłem go, założyłem zacząłem OC(po to był kupowany) i muka. Jak włączam komputer to mam oznaki takie jakby pamięć na karcie greaficznej była uszkodzona. a Teraz najciekawsze. Po założeniu tego Xigmateka mój Asus Commando wygiął sie prawie w U. Czy to normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Po założeniu tego Xigmateka mój Asus Commando wygiął sie prawie w U. Czy to normalne? Spróbuj trochę odgiąć blaszki z kołkami mocującymi w kierunku płyty, można też zmienić mocowanie na takie z backplatem, śrubami i sprężynami. Płytę potrafią wygiąć też boxowe coolery, a w tym Xigmateku docisk jest naprawdę solidny. Co do OC to popytaj w dziale o OC, mi wygląda że pamięci albo grafika się nie wyrabia (o ile kręcisz je równocześnie z prockiem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam Czy warto zmieniać Ultime 90i na OCZ Vendetta albo Xigmatek HDT-S1284? Procek to e5200@4GHz 1.375V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 6 heatpipów chcesz zamienić na 3 albo 4? 5200 to nie jest jakiś straszny piecyk, więc ultima + jakiś cichy wentylator 92mm wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...