Wlewik Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) Witam. Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem blaszaka i wszystko było dobrze do czasu zakupu nowego kompa. Mianowicie potrafi restartować lub zawieszać się w grach lub np odtwarzaczach muzyki (tutaj zwykle następuje restart). Sprzęt ma około 5 miesięcy i po małych problemach ze sterownikami tuż po zakupie działał do teraz względnie stabilnie. Po wizycie w serwisie gdzie podobno przeszedł jakieś testy "obciążające" okazało się że hardware jest w porządku. Zmieniono tylko BIOS na nowszy i polecono zainstalować nowe sterowniki. Problem w tym że do tej pory bezproblemowo działał na "starych" sterownikach a do komputera nie był dokładany nowy sprzęt ani zmieniany system. Po powrocie z serwisu oczywiście zabawa w instalację systemu od nowa i sprawdzanie. I znowu problemy. Po pierwsze przy pierwszym uruchomieniu po instalacji systemu komputer zrobił zwis w miejscu Veryfing DMI... znaczy nie doszedł do logo Windows, widać było tylko migający kursor, tak tez się stało po uruchomieniu komputera na drugi dzień. Później przy ustawianiu karty dźwiękowej w Device Control (zmiana na 24 bit i zmiana częstotliwośći ) też nastąpił restart. Dodam jeszcze, że przed oddaniem do serwisu komputer wieszał lub restartował się przy właściwie każdej grze. Po jednym z takich zwisów po naciśnięciu reset nie chciał sie w ogóle uruchomić i dawał sygnały z BIOSU o awarii sprzętu. I tu pytanie co może pomóc. Czy to faktycznie wina jakies niekompatybilności czy może sprzętu. A może jak zasugerował serwisant wpływ miał programik EasyTune 6 chociaż nigdy komp nie był podkręcany, program po prostu działał w tle jako informator. Mój blaszak to AMD Phenom 9550, płyta Gigabyte MA-770 UD3, grafika Gigabyte Ati Radeon 3870, RAM Kingston 3 GB, twardy 500 GB Caviar, karta dźwiękowa SB Audigy, zasilacz 500 Watt OCZ StealthXStream, system Windows XP SP3. Edytowane 14 Maja 2009 przez Wlewik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Sprawdził bym na innym zasilaczu ( to, że jest dobry, nie znaczy, że jest bez awaryjny ) Jeśli nie zasilacz, to sprawdź Pamięci MemTestem, Jeśli płyta posiada, to sprawdź na zintegrowanej grafice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) Sprawdź głównie dysk, pamięci i zasilacz. Myślę jednak, że to pamięci, zrób tak abyś miał tylko 2GB RAM i zobacz jak będzie działało. Możesz też sprawdzać na pojedynczych kościach. Edytowane 15 Maja 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wlewik Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Wczoraj po zerknieciu na płyte okazało sie że w serwisie nie dociśnieto jednej kości RAM. Także myślę że to mogło powodować zawieszkę na Veryfying DMI... W serwisie równiez zapewniono mnie ze z komputera wyciśnieto "siódme poty" pracował non stop przez dwie doby bez żadnych problemów pod mocnym obciążeniem. Zrobiono również test RAMu itp. Tak sie zastanawiam czy takich problemów nie powoduje jakas niekompatybilnosc karty dzwiekowej lub np sterowników. Przed oddaniem do serwisu dwa razy stawiałem system na czystej formatowanej partycji. Zestaw sterowników stały tzn sprawdzony. Zarówno nowsze i starsze gry chodziły bez problemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian904 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 jak komp mógł chodzić bez wciśniętego ramu... ?to przecież upaliłoby płytę.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Nie koniecznie. Sprawdź, czy pozostałe podzespoły "dobrze siedzą" w gniazdach (grafika). Sprawdź ustawienia bios i poczytaj o swoich pamięciach i płycie - być może trzeba im podnieść napięcie minimalnie, aby działały stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...