Skocz do zawartości
OL1

Komp Do 5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kwota jak w temacie. Testow sie juz tylu naczytałem ze sam juz wsumie nie wiem co brac. Głownie opieram sie na zestawach Miguela i dlatego tez wybralem bardzo podobny zestaw do tego jaki on wybrał.

Procesor:

AMD Phenom II X4 955 Quad-Core /3.2GHz, 2MB L2, 6MB L3, 125W, BOX, AM2+/

970 zł

Wentylator:

Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum

79 zł

Płyta główna:

AsRock AOD790GX/128M /AMD 790GX/

379 zł

Pamięć RAM:

G.Skill 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PK

210 zł

Dysk twardy:

Samsung 1TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F1

339 zł

Karta graficzna:

Gainward Radeon HD4870x2 GoesLikeHell 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI HDTV

1599 zł

Karta dźwiekowa:

Creative Labs Sound Blaster Audigy se

99 zł

Nagrywarka DVD:

LG GH22LS30 SATA SecurDisc LightScribe (black)

110 zł

Klawiatura:

Logitech G15 new

299 zł

Mysz:

Razer Lachesis (phantom white)

220 zł

Zasilacz:

Antec EarthWatts 650W

399 zł

Zestaw praktycznietylko do grania i do filmów hd. Obudowe juz mam. Rozdzielczość max 1920x1080 i teraz pytania

1. Dlaczego caly czas w zestawach za 4k był amd 940 a teraz nagle intel sie znalazł??

2. Jaka byscie polecili lepsza plyte bo troche gotowki jeszcze zostalo

3. Dobry dysk wybralem?? Wydaje mi sie ze duzo osób polecało f1 samsunga ale chyba nikt nie mówił o 1tb :D

Wsumie nie wiem o co wiecej pytac ale myslalem tez nad zestawem opartym na core 2 duo 9550 asusie jakims tam za 700 zł i gf 295 ale stwierdzilem ze to juz jest chyba za wiele i ten komp mi wystarczy. Nie piszcie ze za duzo itp itd bo to jest cennik z esc a ja bede mial duzo taniej wiec nie jest tag źle a juz jestem tag nastawiony na kompa z wyzszej półki wiec na nic gorszego zmieniał nie bede jedynie jak cos to moze znajdzie sie cos lepszego za te pieniadze.

Edytowane przez OL1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź Miguela707, z jednego z tematów:

Tia. Q9550 i X4 955 są podobne wydajnością. Q9550 na 2,83GHZ, zaś X4 955 na 3,2GHZ, czyli taktowaniu prawie 400MHZ większym. Kręcą się podobnie. Na tym samym taktowaniu Q9550 jest znacznie lepszy.

Dlatego bierz zestaw na Intelu, bo OC jest wskazane, a wręcz niezbędne. Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wlasnie myslalem ze jak w zestawach jest intel to jednak bedzie lepszy. W takim razie co powiecie zeby zminic proca i płyte na 9550 i asus maximus II formula. Mysle ze ta płyta pod OC bedzie zajebista a z tym sprzetem pewnie co nieco uda sie wyciagnac. Albo xle szukałem albo f2 sa tylko po 500gb. Sa moze 750?

Edytowane przez OL1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiej płyty nie trzeba... Wystarczy P5Q-E, a to i tak zbędne szaleństwo. Sprawdź, jaka jest różnica cenowa między nimi - jeśli sporo drożej, to się nie opłaca.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny mam takie mniej a wiecej jakbym uciał Vat wiec jakies 22% w doł. asus maximus II formula ma jeszcze taki plus ze podobno ma dobra karte dzwiekowa wiec osobnej nie musialbym kupowac. Dwa miesiące temu popatrzylem na forum i po 1 minucie wiedzialem jaki zestaw <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> a teraz jak przyszedl czas na kupowanie to wiecej pytan niz odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta dźwiekowa:

Creative Labs Sound Blaster Audigy se

99 zł

Nie bierz tylko tego. Sam mam, może nie ma złej jakości dźwięku ale w kompie za 5 patyków to wstyd, lekko powiedziane ;) Szczególnie jak zostało gotówki. Polecam coś Asusa. Xonar DX powinien styknąć. Lub jeżeli kochasz Creative to jakiegoś X-Fi za 3 - 4 stówki to jakościowo już też będzie wgniatać...

Co do platformy to też bym polecał Intela w tym przedziale cenowym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat samego komputera się nie wypowiem, jednak na myszkach komputerowych się znam. Nie bierz Lachesis jest to jeden z gorszych produktów, jeśli jesteś praworęczny i chcesz Razera to deathadder, jak leworęczny to Diamondback 3G(różnią się jedynie kształtem). Polecam jednak starego dobrego IE 3.0, ewentualnie najnowsza myszka razera, czyli razer mamba to samo co deathadder, jednak jest możliwość połączenia bezprzewodowego, oraz wraz z kablem jednak taka cena to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do myszki to powiem szczerze ze sam nie wiem po co taka :D Obecnie mam a4techa x-750f i mi to w zupelnosci wystarcza ale brachol troszke wiecej gra (klany,gildie i takie tam) i on sie uparl na ta myszke i ja tutaj nie mam nic do gadania :D Z myszek np wolalbym jak cos g5 bo u kumpla na niej gralem i wygodna jak cholera a ile to ma dpi to za bardzo mi roznicy nie robi bo tego i tak nie wykorzystam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuje temat :D Pare dni a juz jest na 4 stronie :D Dobra, sprawa jest taka ze mialem kupic Antec EarthWatts 650W ale obecnie go w esc nie ma, a ze chcialbym zeby wszystkie czesci byly z jednego sklepu i to najlepiej juz jutro. Znajde cos podobnego w tej samej cenie?? Czy moze jednak warto na niego poczekac. Znalazlem go tez tutaj http://bitcomputer.pl/product.php?id=10308 ale kosztuje o 100 zl taniej i nie wiem czy to jest to samo co w esc(teraz jak patrze to w tym sklepie tego tez nie maja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam OCZ ModXStream Pro 600W za 349 zł. Wiatrak 140mm gwarantuje względną ciszę. Plus do tego modularne okablowanie...

A jak wygląda w tej chwili Twój zestaw?

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak kryzys wkradl sie i do mnie wiec troche go zmienilem. Procesor taki AMD Phenom II X4 940 a plyta glowna AsRock AOD790GX/128M /AMD 790GX/. Za duzo sie naczytalem o tym ze socket pod q9550 juz sie konczy i jednak lepiej brac cos AMD. Dyski tez zmienilem na dwa 500gb samsunga f1 chyba (te co maja po 5400 obr).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdury z tym kończeniem się S775, jest równie przyszłościowy, co AM2+, a z AM3 nikt nie wie co będzie.

W tej chwili zestaw do 4k wygląda tak:

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1070 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Asus P5B Premium - 245 zł

RAM : G.Skill 2x2GB 1000MHZ PI - 255 zł

Karta Graficzna : Gainward Radeon HD4870x2 2GB GoldenSample - 1499 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream 600W - 349 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

RAZEM : 3807 zł

Do tego jeszcze jeden dysk F2EG do RAID 0.

Ewentualnie, jeśli chcesz przyszłościowo, to może coś takiego:

Procesor : Intel Core i7 920 - 1159 zł

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen 2 - 170 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Asus P6T SE - 765 zł

RAM : OCZ 2x2GB 1600MHZ Special Ops Elite - 320 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4890 1GB - 969 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream 600W - 349 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

RAZEM : 4042 zł

Plus reszta gratów.

Zestaw kryzysowy - X3@X4 z Bachcompa może być.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem Wiem :D To samo tylko tansze. Jednak zalezy mi na tym zeby wszystko bylo z jednego sklepu (wsumie nie wiem czemu :D) A pomiedzy 940 a 955 jest jakas rtoznica oprocz tego ze ma wyzsze taktowanie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi