Skocz do zawartości
123er

Rozsądny Lowend

Rekomendowane odpowiedzi

Mam złożyć dla matki kumpla komputerek. Przeznaczenie to jakieś tam pierdółki: kulki czy tam saper, internet, przeglądanie zdjąć itp. Kwota przeznaczona jak najbliżej 700zł

obudowa- dam swojego starego grata

MB-A780GXH - musi być integra, te mobo troche drogie czym ewentualnie zastąpić? (280zł)

proc- tu też mam dylemat, brać jakiś dwurdzeniowiec czy jakiś 3500+ (160zł)

ram - 1GB goodram (40zł)

zasilacz: (40zł)

opcja 1 http://www.allegro.pl/item627326497_zasila...ps_300pb_2.html

opcja 2 http://www.allegro.pl/item629030147_fortro...ss_wroclaw.html

co wybrać z 2 powyższych

dvdr 90zł

dysk baraka .10 250gb 170zł

klawa i myszka jakieś się znajdą

jest też crt

wychodzi prawie 800zł , gdzie można przyciąć ( ale tak rozważnie, bo jeśli warto to ta stówa extra się znajdzie)

czekam na podpowiedzi, z góry dzięki

Edit:

zgodnie z poniższą sugestią daje pod ocenę opcję

Gigabyte 73PVM-S2 /GeForce 7100/ 210 zł

E1400 190zł

Edytowane przez 123er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba są dobre. Można rzucić monetą [;

Fortron ma 24 pin delta 20 - ale o ile płyta wspiera 20pin (a zwykle tak jest) to nie ma to żadnego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybrałbym tańszą płytę - coś na GeForce zintegrowanym 6100/7050. Dołożyć myśle warto do dwu rdzeniowego procesora. Można też coś na intelu x3100 + celeron dual core.

Oczywiście ati 3200 wydajniejsze jeśli chodzi o grafikę ale moim zdaniem to i tak nie będzie wykorzystane.

Zasilacz z tych co podałeś to fortron - ma 1xsata i 1xpcie oraz mocniejszą linię 12V w razie czego.

edit: jak delta to ta: http://www.allegro.pl/item633975551_delta_...ss_wroclaw.html ma jeszcze bogatsze okablowanie, przynajmniej zgodnie z opisem w aukcji. Choć może być tam błąd pomiędzy 1x molex a 4xsata.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no bez szaleństw, visty nie przewiduje, a 1gb do xp i takich zastosowań będzie ok, poszukajmy gdzie można przyciąć, a nie dołożyć. Komp ma być do prostych zastosowań dla osoby ~55-60lat.

Dodam, że w tej chwili używa kompa klasy K-2/PII, lecz ten muli i nie wyrabia przy flasha'ch i innych gadach.

Edytowane przez 123er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wez Samsunga F1 http://www.skapiec.pl/site/cat/8/filtr/_15...6_0_0_0_0_0_0_0 (tylko nie pamietam czy to model KJ czy HJ, musisz sprawdzic). Co do proca, to moze przyczaj na E2140 na allegro ?? Spokojnie kupisz za 120zl i juz bedzie 70zl mniej. Procki te czesto mozna wyrwac z dluga gwara, a poza tym, to i tak procesor to ostatnia rzecz ktora sie moze zepsuc.

EDIT:

Pogadaj moze z gosciem z naszego forum http://forum.purepc.pl/Sprzedam-f19/E2140-...cd-t297458.html , pewnie sie dogadacie, a i LCD bedzie.

A co do ramu, to czesto na forum mozna kupic 2x1GB za 60zl, wiec mysle ze lepiej ewentualnie przyczaic proca na allegro i dorzucic te 20zl do 2x1GB ramu.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wez Samsunga F1 http://www.skapiec.pl/site/cat/8/filtr/_15...6_0_0_0_0_0_0_0 (tylko nie pamietam czy to model KJ czy HJ, musisz sprawdzic).

po Twojej sygnaturce widze ze chyba bardzo zadowolony z KJ nie jestes;P Ja mam HD322HJ i bardzo sobie chwale ;)

123er nawet w xp przy 2gb ramu mozna odczuc duza roznice i wedlug mnie warto doplacic te kilka zlotych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O widzisz, sie sprawa wyjasnila :) Mialem KJ i chodzil na traktor, a wiec teraz mam HJ, bo wymienilem na F1, wiec wychodzi na to, ze F1 to HJ :) Z tego juz jestem bardzo zadowolony, praktycznie go nie slychac. A moj sig to juz chyba tylko z obudowy aktualny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zestaw kompletny, może w weekend złożę na jakiejś starej zasilce.

czym teraz w amd sprawdza się temp procka (coretemp?)

razem wyszło 810zł ( stówkę za dużo, ale niech tam)

Edytowane przez 123er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak i nie. Kręcąć przez HT podnosisz takty NB i pamięci co dodatkowo podnosi wydajność całości, ale szybciej traci się w taki sposób stabilność i trzeba zmieniać dzielniki, w zalezności od szczęścia i kasy może być albo lepiej albo gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

123er nawet w xp przy 2gb ramu mozna odczuc duza roznice i wedlug mnie warto doplacic te kilka zlotych

XP chodzi przy takich zastosowaniach przy 512 MB RAM bez pliku strony .... więc dołożenie nawet 7 GB RAM NIC NIE ZMIENI. Ale powiedzmy że raz na ruski rok przy odpaleniu czegoś więcej może się przyciąć więc 1 GB jest bezpiecznym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej chodzi mi czy jest taki efekt jak na intelu gdzie im wyższe fsb tym lepiej, czy w wypadku ht nie ma to znaczenia?

Ma znaczenie w dokładnie ten sam sposób co na intelu. Pobaw się z ht, choć z ht oc zajmie więcej czasu, bo mogą Cię ograniczać pamięci i płyta, więc zależy czy chcesz iść po najmniejszej linii oporu. Poza tym ja bym sobie darował oc bo do kulek i tak się nie przyda, a raczej skupiłbym się na tym, żeby komputer był cichy i bezproblemowy.

XP chodzi przy takich zastosowaniach przy 512 MB RAM bez pliku strony .... więc dołożenie nawet 7 GB RAM NIC NIE ZMIENI. Ale powiedzmy że raz na ruski rok przy odpaleniu czegoś więcej może się przyciąć więc 1 GB jest bezpiecznym wyborem.

Tak i nie. 3 lata temu 512mb ramu na xp mi wystarczyło, teraz programy są bardziej pamięciożerne i już komputer mocno zwalnia czasami. A ja zawsze oszczędzam ram (pocięty windows, programy w wersjach lite itp.) Jak jakaś lama np. instaluje programy tylko klikając next i zasyfia sobie komputer setkami programów, toolbarów, usług i innych śmieci, to 512mb i xp nie ma racji bytu. ;-) co nie zmienia faktu, że 1gb będzie dobrym wyjściem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sysak

nie oc to tylko będzie tak dla fun'u

na codzień będzie raczej na def

zestaw już uruchomiony na starym megabajcie, teraz męczarnia z windą i konfiguracją

temp @3ghz@defV w stresie(orthos) 62C(3k obrotów) idle 54C(2,4k obrotów)

przy oc nie działa c'n'q to spory minus

temp sprawdzana oprogramowaniem asrocka bo coretemp jednak "nie ogarnia"

Edytowane przez 123er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi