123er Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) Mam złożyć dla matki kumpla komputerek. Przeznaczenie to jakieś tam pierdółki: kulki czy tam saper, internet, przeglądanie zdjąć itp. Kwota przeznaczona jak najbliżej 700zł obudowa- dam swojego starego grata MB-A780GXH - musi być integra, te mobo troche drogie czym ewentualnie zastąpić? (280zł) proc- tu też mam dylemat, brać jakiś dwurdzeniowiec czy jakiś 3500+ (160zł) ram - 1GB goodram (40zł) zasilacz: (40zł) opcja 1 http://www.allegro.pl/item627326497_zasila...ps_300pb_2.html opcja 2 http://www.allegro.pl/item629030147_fortro...ss_wroclaw.html co wybrać z 2 powyższych dvdr 90zł dysk baraka .10 250gb 170zł klawa i myszka jakieś się znajdą jest też crt wychodzi prawie 800zł , gdzie można przyciąć ( ale tak rozważnie, bo jeśli warto to ta stówa extra się znajdzie) czekam na podpowiedzi, z góry dzięki Edit: zgodnie z poniższą sugestią daje pod ocenę opcję Gigabyte 73PVM-S2 /GeForce 7100/ 210 zł E1400 190zł Edytowane 22 Maja 2009 przez 123er Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 opcja 1 http://www.allegro.pl/item627326497_zasila...ps_300pb_2.html opcja 2 http://www.allegro.pl/item629030147_fortro...ss_wroclaw.html co wybrać z 2 powyższych Oba są dobre. Można rzucić monetą [; Fortron ma 24 pin delta 20 - ale o ile płyta wspiera 20pin (a zwykle tak jest) to nie ma to żadnego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) Ja wybrałbym tańszą płytę - coś na GeForce zintegrowanym 6100/7050. Dołożyć myśle warto do dwu rdzeniowego procesora. Można też coś na intelu x3100 + celeron dual core. Oczywiście ati 3200 wydajniejsze jeśli chodzi o grafikę ale moim zdaniem to i tak nie będzie wykorzystane. Zasilacz z tych co podałeś to fortron - ma 1xsata i 1xpcie oraz mocniejszą linię 12V w razie czego. edit: jak delta to ta: http://www.allegro.pl/item633975551_delta_...ss_wroclaw.html ma jeszcze bogatsze okablowanie, przynajmniej zgodnie z opisem w aukcji. Choć może być tam błąd pomiędzy 1x molex a 4xsata. Edytowane 15 Maja 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Dorzuciłbym jeszcze ramu, bo kosztuje grosze a w codziennym użytkowaniu najbardziej się przyda. 40 złotych to w tym przypadku nie majątek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) nie no bez szaleństw, visty nie przewiduje, a 1gb do xp i takich zastosowań będzie ok, poszukajmy gdzie można przyciąć, a nie dołożyć. Komp ma być do prostych zastosowań dla osoby ~55-60lat. Dodam, że w tej chwili używa kompa klasy K-2/PII, lecz ten muli i nie wyrabia przy flasha'ch i innych gadach. Edytowane 16 Maja 2009 przez 123er Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) Dysk wez Samsunga F1 http://www.skapiec.pl/site/cat/8/filtr/_15...6_0_0_0_0_0_0_0 (tylko nie pamietam czy to model KJ czy HJ, musisz sprawdzic). Co do proca, to moze przyczaj na E2140 na allegro ?? Spokojnie kupisz za 120zl i juz bedzie 70zl mniej. Procki te czesto mozna wyrwac z dluga gwara, a poza tym, to i tak procesor to ostatnia rzecz ktora sie moze zepsuc. EDIT: Pogadaj moze z gosciem z naszego forum http://forum.purepc.pl/Sprzedam-f19/E2140-...cd-t297458.html , pewnie sie dogadacie, a i LCD bedzie. A co do ramu, to czesto na forum mozna kupic 2x1GB za 60zl, wiec mysle ze lepiej ewentualnie przyczaic proca na allegro i dorzucic te 20zl do 2x1GB ramu. Edytowane 16 Maja 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Dysk wez Samsunga F1 http://www.skapiec.pl/site/cat/8/filtr/_15...6_0_0_0_0_0_0_0 (tylko nie pamietam czy to model KJ czy HJ, musisz sprawdzic).po Twojej sygnaturce widze ze chyba bardzo zadowolony z KJ nie jestes;P Ja mam HD322HJ i bardzo sobie chwale ;) 123er nawet w xp przy 2gb ramu mozna odczuc duza roznice i wedlug mnie warto doplacic te kilka zlotych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 O widzisz, sie sprawa wyjasnila :) Mialem KJ i chodzil na traktor, a wiec teraz mam HJ, bo wymienilem na F1, wiec wychodzi na to, ze F1 to HJ :) Z tego juz jestem bardzo zadowolony, praktycznie go nie slychac. A moj sig to juz chyba tylko z obudowy aktualny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 ok, kupiłem: A780GXH+7750+1gb+f1 320gb teraz ponawiam pytanie w sprawie taniego zasilacza czy ten będzie dobry http://www.allegro.pl/item641281661_350w_d...lep_lublin.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Ten będzie lepszy. Jak to zamontujesz to napisz mi jakie masz temp na box. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) no to zestaw kompletny, może w weekend złożę na jakiejś starej zasilce. czym teraz w amd sprawdza się temp procka (coretemp?) razem wyszło 810zł ( stówkę za dużo, ale niech tam) Edytowane 22 Maja 2009 przez 123er Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Noo CoreTemp w najnowszej wersji ogarnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Sprawdź coretemp, Everest i coś jeszcze poszukaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 pozwolę sobie jeszcze krótkie pytanko czy kręcenie proca przez ht daje ogólnie lepszy efekt niż przez mnożnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 I tak i nie. Kręcąć przez HT podnosisz takty NB i pamięci co dodatkowo podnosi wydajność całości, ale szybciej traci się w taki sposób stabilność i trzeba zmieniać dzielniki, w zalezności od szczęścia i kasy może być albo lepiej albo gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 bardziej chodzi mi czy jest taki efekt jak na intelu gdzie im wyższe fsb tym lepiej, czy w wypadku ht nie ma to znaczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 123er nawet w xp przy 2gb ramu mozna odczuc duza roznice i wedlug mnie warto doplacic te kilka zlotychXP chodzi przy takich zastosowaniach przy 512 MB RAM bez pliku strony .... więc dołożenie nawet 7 GB RAM NIC NIE ZMIENI. Ale powiedzmy że raz na ruski rok przy odpaleniu czegoś więcej może się przyciąć więc 1 GB jest bezpiecznym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 bardziej chodzi mi czy jest taki efekt jak na intelu gdzie im wyższe fsb tym lepiej, czy w wypadku ht nie ma to znaczenia?Ma znaczenie w dokładnie ten sam sposób co na intelu. Pobaw się z ht, choć z ht oc zajmie więcej czasu, bo mogą Cię ograniczać pamięci i płyta, więc zależy czy chcesz iść po najmniejszej linii oporu. Poza tym ja bym sobie darował oc bo do kulek i tak się nie przyda, a raczej skupiłbym się na tym, żeby komputer był cichy i bezproblemowy. XP chodzi przy takich zastosowaniach przy 512 MB RAM bez pliku strony .... więc dołożenie nawet 7 GB RAM NIC NIE ZMIENI. Ale powiedzmy że raz na ruski rok przy odpaleniu czegoś więcej może się przyciąć więc 1 GB jest bezpiecznym wyborem.Tak i nie. 3 lata temu 512mb ramu na xp mi wystarczyło, teraz programy są bardziej pamięciożerne i już komputer mocno zwalnia czasami. A ja zawsze oszczędzam ram (pocięty windows, programy w wersjach lite itp.) Jak jakaś lama np. instaluje programy tylko klikając next i zasyfia sobie komputer setkami programów, toolbarów, usług i innych śmieci, to 512mb i xp nie ma racji bytu. ;-) co nie zmienia faktu, że 1gb będzie dobrym wyjściem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) @sysak nie oc to tylko będzie tak dla fun'u na codzień będzie raczej na def zestaw już uruchomiony na starym megabajcie, teraz męczarnia z windą i konfiguracją ________________________________________________ temp @3ghz@defV w stresie(orthos) 62C(3k obrotów) idle 54C(2,4k obrotów) przy oc nie działa c'n'q to spory minus temp sprawdzana oprogramowaniem asrocka bo coretemp jednak "nie ogarnia" Edytowane 24 Maja 2009 przez 123er Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...