Skocz do zawartości
qb487

Modernizacja Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam zamiar przeprowadzic modernizacje kompa:

Obecny Konfig:

CPU: C2D E4300@2.7Gh [jeszcze narazie]

Mobo: Abit AB9

Gpu: Galaxy 7900GS

Ram: A-data Vitesa 2x2Gb 800

Chłodzenie: Pentagram Freezone Karakorum

Zasilacz: Amacrox Warrior 450

Reszta chyba mało istotna.

Podkręcanie: dopiero sie za to zabrałem stwierdziłem ze lepiej na starej niz od razu na nowej konfiguracji, z procka 3Ghz moze wiecej

pewnie wycisne.

Pamieci nie wiem, jeszcze w zyciu nie podkrecałem.

Grafika raczej nic bo sie grzeje

Pytanie 1 Procesor ten pradwodopobnie nawet jesli przekrocze 3Ghz bedzie za słaby i tutaj co?

-E5200

-E7400

-E8400

(OC wchodzi oczywiscie w gre)

Pyt. 2 Grafika raczej 2 opcje

-Radeon 4890

-Geforce GTX260 lub 275

do wydania mam jakies 1200zł duzo zalezy od reszty wymienionego sprzetu [ ceny ]

Pyt. 3 No i ostatnie zasilacz raczej do wymiany?

thx za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z ewentualnym procesorem?

Ma ktos jakies inne sugestie :unsure: ?

Brałbym E5200. Chyba, że chcesz używać XP Mode w Win 7, to wtedy E7300, bo ma wirtualizację.

Poleciłbym ci E8400, ale na tej płytce, która osiąga ok. 400MHz na FSB, ten procesor by się marnował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e5200 ma szyne 800

e7300 ma szyne 1066

Pamieci mam 800 wiec pyt czy jest sens kupowania procka na szynie e7300?

Mam abita bo kiedy go kupoiwałem dfi czy gigabyte to byla jeszcze melodia przyszłości, teraz nie mam kasy na nowe mobo

i tak nawet jesli podkrece oba porocesory powiedzmy do 3.6 Ghz ( jest to ponoc wartosc powyzej ktorej CPu jest ograniczone przez GPU ) dalej pytanie co do grafiki?

czy faktycznie nie opłaca mi sie kupować mocniejszych kart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci mam 800 wiec pyt czy jest sens kupowania procka na szynie e7300?

czy faktycznie nie opłaca mi sie kupować mocniejszych kart?

Szyna nie ma nic wspólnego z pamięciami. Podkręcając proca, podkręcasz też pamięci...

Nie opłaca się - ten HD 4850 DDR5 to HD4870 z mniejszym taktowaniem, a kosztuje ~200zł taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm no to moje rozumkowanie upadło.

Planowalem w zasadzie kupic grafe pokroju 4890 lub GTX 275 bo to może być moja ostatnia poważna modernizacja kompa [ ja juz stary, brat wyrasta z grania :) ]

Wiec teraz tak albo kupuje nowy procek tylko i 4850 - chyba ze moj e4300 wytrzyma jesli osiagnie powiedzmy 3.2Ghz?

Kupuje nowy procek kręce go i zbyt mocną grafike ktora rozumie mi nic nie da?

Lub dokładam do nowego Mobo kupuje nowego procka i grafike?

Zakręciłem sie :) ale chciał bym sobie jeszcze pograc w jakies nowsze tytuly :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma witrualizacji.

Fakt, nie ma, coś mi się pomyliło. Dzięki za poprawienie.

Wiec teraz tak albo kupuje nowy procek tylko i 4850 - chyba ze moj e4300 wytrzyma jesli osiagnie powiedzmy 3.2Ghz?

Kupuje nowy procek kręce go i zbyt mocną grafike ktora rozumie mi nic nie da?

Lub dokładam do nowego Mobo kupuje nowego procka i grafike?

Zakręciłem sie :) ale chciał bym sobie jeszcze pograc w jakies nowsze tytuly :oops:

Masz dwie opcje zatem:

1. Kręcisz dalej swojego proca (co najmniej 3.2GHz) i kupujesz HD4850 DDR5.

2. Kupujesz E5200 i HD4850 DDR5.

Co do karty, to jak napisałem w innym temacie:

GTX 260 jest minimalnie lepszy od HD4870. Ten HD4850 DDR5 to HD4870 z mniejszym taktowaniem, a przy tym jest ~200zł tańszy. Tu przede wszystkim chodzi o opłacalność zakupu...

Wniosek jest prosty. Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra ale w takim razie jesli bym kupil np tego 7300/7400@ 3,6Ghz i do tego GtX 275 czy cos by ograniczało karte i/ lub wydajność nie wzrośnie znacząco?

To w zasadzie ostatnie pytanie.

Edytowane przez qb487

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra ale w takim razie jesli bym kupil np tego 7300/7400@ 3,6Ghz i do tego GtX 275 czy cos by ograniczało karte i/ lub wydajność nie wzrośnie znacząco?

Rozdzielczość by ograniczała... Coś widzę ciągnie cię w stronę GTXa 260/275.

Kupuj E5200+HD4850 DDR5, to najlepsza (czyt. najbardziej opłacalna) opcja. E7300 się nie opłaca, skoro nie ma wirtualizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli bym sie zdecydował na e5200 i 4850 to będe musiał zmienić zasiłke ? jesli tak to na jaką ?

4850 z ddr5 jest tylko z gainwarda czy mi sie wydaje :>

Nie ma takiej potrzeby.

Jest też Palit: http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=18480

Będzie troszkę cichszy od Gainwarda, więc to jego bym brał, zwłaszcza, że są w tej samej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem tak: kup grafe, a proca wykręć na 3,2GHz (u mnie spokojnie szedł na boxie na 3,0). Od kilku dni mam E8400 (3.0 stock) i jesli mam być szczery, to nie odczuwam żadnej różnicy. Zresztą gdzieś były testy bodajże GTX 260 i E4300@3GHz vs. E8400@3GHz. Różnice rzedu 1-2fps na korzyść E8400. Przy okazji: w większość gier ostatnio grałem na E4300 stock czyli 1,8 i dawało radę (rozdzielczość 1680x1050, grafa z podpisu). A zamieniać "staruszka" E4300, który ciągle daje radę, na E5200 to trochę nie teges jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi by chodziło o troche nowsze tytuły typu gta 4, na obecnym kompie chodzi na najnizszych detalach a chciałbym przynajmniej na srednich pograć, żeby zobaczyć co ta gra faktycznie potrafi :) a o inni sądzą o tym pomyśle KuBaB'a ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o inni sądzą o tym pomyśle KuBaB'a ?

KuBaB trochę przesadził - jest różnica, która oczywiście zależy od gry. Ogólnie im większe taktowanie, tym większy komfort gry.

Co do pomysłu - dobry, zresztą też go wyżej rzuciłem. Jeśli poleci na te 3.2GHz, to możesz darować sobie wymianę proca. Zwłaszcza, że E5200 różnie się podkręcają - można trafić na naprawdę beznadziejne sztuki...

Najpierw możesz kupić tylko kartę, a proca w międzyczasie pokręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gta IV to wiadomo, najlepiej proca 4,5 i to jeszcze quada, a jeśli chodzi o tytuły gierek to proszę bardzo: cod waw, cod 4, wheelman, fallout 3, men of war, h.a.w.x, wanted, fear 2, grid, cryostatis, endwar, bournout paradise (te ostatnio uruchamiane). Oczywiście wszystko powyżej "ogolnie przyjętego" poziomu płynności. Poza tym na pewno odczujesz bardziej zmianę grafiki niż procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi