Skocz do zawartości
wilczek

Mocowanie wlotu/wylotu w bloku wodnym ??

Rekomendowane odpowiedzi

No własie jak najlepiej przymocowac wlot i wylot do gornej czesci bloku ??

Jako pokrywke uzyje kawalka midzi grubosci 6 mm i nie wiem czy jesli tylko nagwintuje w nim otwory i wkrece wlot i wylot na teflon czy nie bedzie obawy ze rurki sie wylamia czy cos w tym stylu. :?:

Najchetniej bym wkrecil je a po wiezchu jeszcze przylutowal ale nie wiem czy bede mial taka mozliwosc :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że nagwintowanie i wkręcenie na teflon powinno być wystarczające.

I tu sie mylisz.

Jezeli nie chcesz lutowac, to przynakmniej uzyj silikonu "uszczelkowego" tego czerwonego.

Jednak najpewniej jest przylutowac.

Teflon moze zostac poprzecinany gwintem i zacznie w koncu powolikapac, na grafe :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozwolisz wilczek, ze sie podepne :).

mam blok, musze dorobić do niego top. top bedzie z plexy grubości 15mm. musze do niego przymocować wlot i wylot miedziany w postaci kawałkór rur miedzianych twardych o średnicy zewnętrznej 12mm. jakiego kleju użyć?

od razu zaznaczam, ze top nie moze być z miedzi, jak również nie moge sobie załatwić króćców wkręcanych.

jakieś sugestie co do kleju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywałem poxipolu przeźroczystego do klejenia plexy, jak robiłem funbus'a. niestety pomimo, ze klejone krawędzie plexy były zmatowione i odtłuszczone klej praktycznie wcale tego nie łapał. :(

TO trzeba bylo uzyc zwyklego Poxipolu. Przezroczysty jest elastyczny nawet po wyschnieciu, a srebrny jest wardy jak skala. Mozesz probowac uszczelnic wloty poxilina - ta dopiero jest twarda jak beton :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że nagwintowanie i wkręcenie na teflon powinno być wystarczające.

I tu sie mylisz.

Jezeli nie chcesz lutowac, to przynakmniej uzyj silikonu "uszczelkowego" tego czerwonego.

Jednak najpewniej jest przylutowac.

Teflon moze zostac poprzecinany gwintem i zacznie w koncu powolikapac, na grafe :?

Ja mam 7 lat całe ogrzewanie uszczelniane teflonem i jeszcze nic nie przecieka :!: A jeśli da się za mało teflony to na 100 % będzie przeciekać ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nexus:

eee, przeźroczysty poxipol też trzyma :!:

musiałem przerzerobic wyloty w chłodnicy na mniejsze ( 15 -> 12 ) i zero przecikeów...

musiałes słabo dobrać proporcję A i B.

zauważ, ze napisałem, ze chce skleić plexe z miedzią, a nie miedź z miedzią. a niestety poxipol przeźroczysty do klejenia plexy sie nijak nie nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienilem koncepcje, zamiast rurek z taka choinka zeby sie waz nie ssowal to dam szybkozlaczki cos ala FESTO jakiejs firny na C o ile sie nie myle :)

wkrece je na teflon a one maja jeszcze taka specjalna uszczelke wiec nie bedzie szans by przeciekalo :)

koles powiedzial ze jak poczekam 2 dni to zalatwi takie same tylko ze FESTO warto poczekac ?? czym one sie roznia ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienilem koncepcje, zamiast rurek z taka choinka zeby sie waz nie ssowal to dam szybkozlaczki cos ala FESTO jakiejs firny na C o ile sie nie myle :)

wkrece je na teflon a one maja jeszcze taka specjalna uszczelke wiec nie bedzie szans by przeciekalo :)

koles powiedzial ze jak poczekam 2 dni to zalatwi takie same tylko ze FESTO warto poczekac ?? czym one sie roznia ??

Te złączki nazywają sie Commozi.

Mam takie poroste i kolanka największej dostępnej średnicy czyli 6mm wew nie nadaje sie do procesora, za mała przepustowość.

Ja zastosowałem do bloku na dysk twardy. Zastosuje jeszcze do chipsetu, GPU i może drugiego zasilacza. To po pierwsze.

Po drugi jak nie masz gwintownika 1/4" to sobie daruj i kup odrazu klej Loctite albo jakiś tańszy.

Jak znajdziesz taki gwintownik to jego cena napewno nie będzie niższa niż 60zł (ja znalazłem za 68 i 70zł oczywiście za 1/4" za 2/3" koleś wołał 100) do tego dolicz uchwyt min 20zł (no chyba że masz) czyli 80zł. S tąróżnicą że te nażynkie calowe są sprzedawane po kilka sztuk. Tzn . jeden do wstępnego gwintu i drugi do wykończenia do końcowej ewolwenty.

Loctite średnio twardy , i tak dużo mocniejszy od reszty klejów, kosztruje około 34zł.

Ja w wawie zjeździłem wszytkie prawie sklepy z pneumatyką, chydrauliką i kolesie kręcili nosem jak usłyszeli o tych gwintownikach.

Nikt tego nie kupuje a jak mają to leży kilka lat na sklepie.

Jak masz jakieś dojście do tańszych tzn. nawet koło 30zł to daj znać biore od ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z gwintownikami to nie mial bym problemu, bo starszy ma w pracy caly komplet :)

zlaczki faktycznie jak do nich pojechalem mi nie pasuja ;(

zbyt mala srednica a inne strasznie ciezkie.

kupilem 2 kolanka z miedzi (takie same jak w starszych bloczkach mate) i znalazlem jush osobe co mi je wlutuje wiec zlaczki odpadaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi