Skocz do zawartości
Ragnor

Co za dużo to nie zdrowo

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy nabył około 9 miesięcy komputer:

Athlon XP 1700+

WinFast GF4 440

Baracuda 60GB

Asus na via KT333

Już od samego początku kom nie chodził jak trzeba. Instalowałem tam win98, win98se. milenium i xp (ten najdłużej wytrzymał). Komputer nagle się zawieszał czasami podczas uruchamiania windowsa, innym razem w czasie grania (np. po 2 godzinach)lub np. po uruchomieniu winampa. Początkowo myślałem że to wina sterowników więc instalowałem po kolei wszystkie najnowsze w tym via 4 in 1. Nie dawało to jednak efektu. W serwisie nie uznawali reklamacji.

Komp pojechał do innego sklepu. Przez dwa tygodnie nie mogli dojść co się zepsuło, wymieniali wszystko po kolei: grafikę, dysk, płytę główną, lecz zawsze się zawieszał na 3Dmarku 2001. Dopiero po wymianie procka na nowego (Athlon XP 2000+) wszystko zaczęło dobrze chodzić.

Na drugim komputerze o podobnej konfiguracji (kupionym w tym samym sklepie i okresie), tylko z dyskiem U6 40GB i GF2 MX od początku wszystko chodziło dobrze.

Dostałem ten procek w podarku i okazało się że uwaga uwaga :!: :!: :!: :!: :!: :!: cały jest wysmarowany białą pastą przypuszczalnie termoprzewodzącą z dodatkiem srebra.

Po wyczyszczeniu procka chodził przez cały dzień bezprobelmu na innej płycie. Więc czy zwiechy były spowodowane za dużą ilością pasty (to się nazywa profesjonalny sklep :evil: :evil: ), która powodowała zwarcia na mostkach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam napisales ze to pasta termoprzewodzaca, a wiec w najgorszym wypadku polprzewodnik. Tak za duzo pasty powoduje zwarcia na mostkach i sie dzieja cuda, ktorych byles swidkiem. Z tego co sie orientuje zle zamontowany cooler (a tak to wyglada z opisu) jest podstawa do uzyskania satysfakcji gwarancyjnej. Swoja droga skladacz w tym sklepie to oszczedny kolo...jak jest tubka pasty do coolera, to tubke pasty na procek nie??ale rewela...ja nie moge....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pójdź do media marktu i spytaj si ę kolesia o serie athlonów czy magistralę karty graficznej. najpierw wyjdą mu gału, później zacznie się czerwienić i drapać by na końcu sięgnąć po pudełko i powiedzieć że zapyta kolegi. później obaj będę się drapać i z nienawiścią patrzeć na ciebie. skończy się na tym że coś zacznie bełkotać nie na temat ale będzie się starał żebyś zapomniał o zadanym pytaniu.

w sklepach komputerowych jest to samo, wiedzą że athlon (dla nich atlon oczywiście lub althon) bo tak jest na pudełku napisane. a spytaj w jakiej technologii jest wykonany procek ! będziesz miał to samo co w Media tragedia.

wniosek : nie kupować kompa w całości bo nawet poprawić po tych moskach nie można bo plomba jest. i gdyby nie odpowiedni soft to nawet nie wiedziłabyś co w kompa wsadzili.

debilizm się szerzy ! strach coś kupić !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o super- hipermarkety to od nich nie wymagam dokładnej wiedzy o sprzęcie, żeby tylko wiedzieli co sprzedają. Ale ten komp był kupowany w typowym (nie mylić z topowym :lol: ) sklepie komputerowym który istnieje od ponad 2 lat (jak im to się udało :?: ), więc powinni przez ten czas nauczyć się chodziaż dobrze składać komputer. A to nie była jedyna przygoda w tym sklepie :). Również temu samemu kumplowi wsadzili do tego kompa co innego niż zamówił, miał być GF2 Ti a wsadzili jakiś bezfirmowy GF2 MX200. Oczywiście na rachunku figurował Titanium i za to zapłacił. A pózniej nie chcieli wymienić na właściwą.

Może nie każdy powinien otwierać sklep komputerowy, może należy wprowadzić jakieś minimalne wymagania np. podstwawa znajomość tematu :?:

Proponuje utworzyć listę felernych sklepów (z podaniem wypadku jaki miał miejsce) aby ostrzec innych przed zakupami tam.

Sytuacja którą opisałem miała miejsce w sklepie SIGMA w Radomsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje utworzyć listę felernych sklepów (z podaniem wypadku jaki miał miejsce) aby ostrzec innych przed zakupami tam. 

Sytuacja którą opisałem miała miejsce w sklepie SIGMA w Radomsku.

Taki topic, autorstwa Reeda od dawna istnieje i ma się dobrze. Jest przyklejony na oślej i liczy już chyba 6 stron...

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=10429

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...