Skocz do zawartości
Yozue

Nzxt Tempest Redmod I Inne Modyfikacje

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym Wam zaprezentować moje zmagania z upiększaniem obudowy NZXT TEMPEST.

Jej standardowy wygląd powoli zaczął mnie nudzić, więc postanowiłem trochę w niej pozmieniać.

Tak to wyglądało na początku:

(Zdjęcia jeszcze z czasów Athlona x2 6000+)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Malujemy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pomalowane elementy obudowy - schnięcie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pajączek:

Dołączona grafika

Początkowo chciałem kupić czerwony matowy, ale jakoś tak wyszło że kupiłem połysk. Ale i tak jestem zadowolony z wyniku. Oczywiście jest parę drobnych niedociągnięć, m.in. zrobiło się parę zacieków itp, ale to i tak w miejscach nie widocznych, nie rzucają się w oczy.

Do tego zamówiłem na allegro dwie czerwone katody, wymieniłem napęd dvd (żeby się pozbyć szerokiej taśmy ATA), zmieniłem kable SATA, wyleciał jeden koszyk na dyski twarde. Inaczej są poprowadzone kable od wentylatorów obudowy, przedniego oraz górnego panelu.

Dołączona grafika

Tak to wygląda teraz:

Dołączona grafika

Puki co na razie zostają oryginalne (niebieskie podświetlenie) wentylatory, wymienię je w późniejszym czasie, na razie się jeszcze zastanawiam czy brać podświetlane (oczywiście na czerwono) czy nie. W sumie alternatywą jest odcięcie (dosłownie :]) zasilana od LEDów w wentylatorach.

Reszta zdjęć:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

EDIT (19.05.2009)

Dosłownie przed chwilą listonoszka (:D) dostarczyła mi list z naklejką zamówioną na allegro.

Po przyklejeniu do szyby:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

CDN. :D

Edytowane przez Yozue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

1.Czym/jak to bylo malowane?

2. Czerwony srodek budy + czerwona katoda = fail. Gdyby srodek byl czarny to w nocy wygladaloby to ciekawie. Teraz to dalbym niebieskie katody.

(swoja droga , ta plyta ma w idiotyczny sposob umiejscowione zlacza usb)

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus się nie popisał, mam to samo ;)

Na zdjęciach malowanie wygląda jak fabryczne ;).

Edytowane przez Hubis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Czym/jak to bylo malowane?

2. Czerwony srodek budy + czerwona katoda = fail. Gdyby srodek byl czarny to w nocy wygladaloby to ciekawie. Teraz to dalbym niebieskie katody.

1. Najtańszym możliwym kosztem, spray za 10zł ;P (wystarczył jeden)

2. Akurat niebieski to mi się średnio podoba.

Asus się nie popisał, mam to samo ;)

Na zdjęciach malowanie wygląda jak fabryczne ;).

Gigabyte, faktycznie umiejscowienie usb jest idiotyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

1. Najtańszym możliwym kosztem, spray za 10zł ;P (wystarczył jeden)

1. LOL :D Wyglada to po prostu swietnie. Powiedz mi jaki to spray , firma , cos wiecej bo chce przemalowac srodek swojej , ale na czarno. Ile to musialo schnac - i na sloncu? Zaciekow nie ma?

2. Kwestia koloru , na nim cos widac. Moze zielony , cos co bedzie dawalo kontrast.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkowo chciałem kupić czerwony matowy, ale jakoś tak wyszło że kupiłem połysk. Ale i tak jestem zadowolony z wyniku. Oczywiście jest parę drobnych niedociągnięć, m.in. zrobiło się parę zacieków itp, ale to i tak w miejscach nie widocznych, nie rzucają się w oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie biały byłby najlepszy, powinien podkreślić czerwień. Możesz sprawdzić czy będzie dobrze wyglądać np. oświetlając na próbę żarówką energooszczędną albo chociaż diodą z zapalniczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. LOL :D Wyglada to po prostu swietnie. Powiedz mi jaki to spray , firma , cos wiecej bo chce przemalowac srodek swojej , ale na czarno. Ile to musialo schnac - i na sloncu? Zaciekow nie ma?

2. Kwestia koloru , na nim cos widac. Moze zielony , cos co bedzie dawalo kontrast.

1. Dołączona grafika

Po pomalowaniu zostawiłem na noc aby wyschło, malowałem i schło w garażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mat zdecydowanie byłby lepszy, ale jak już jest tak, to niech zostanie, nie jest tak źle;) Czemu nie korzystasz z takich cudownych udogodnień jak otwory na kable w tacce na mobo? Po zrobieniu porządku w kablach byłoby tu ZDECYDOWANIE lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lolwesoly

Ja malowałem na czarny matt sprayem decorala za 8.50 i nieźle wyglada. U mnie schło 10 min i juz wszystko składałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mat zdecydowanie byłby lepszy, ale jak już jest tak, to niech zostanie, nie jest tak źle;) Czemu nie korzystasz z takich cudownych udogodnień jak otwory na kable w tacce na mobo? Po zrobieniu porządku w kablach byłoby tu ZDECYDOWANIE lepiej.

Kabel zasilający płytę nie zmieści się między tacką a boczna scianką, muszę kupić przedłuzkę 24 pin i jak rozłoże równo kabelki to myślę że się wtedy zmieści.

Zgodzę się, że trzeba poukładać kable.

Można dać zasilacz wentylatorem w dół?

Móc można ale na dole obudowy musiałby być otwór do zaciągnia powietrza, najlepiej jakiś filtr no i wyżej buda stać.

Mam to w planie, kwestia tylko wycięcia otworu i wymiany nóżek od obudowy.

Jak polecicie wentylatory, 120mm, ciche, o dobrym przepływie powietrza i bez diód?

Zastanawiam się jeszcze nad zmianą tych czerwonych katod na białe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Przemaluj to wnętrze jeszcze raz na czerwony kolor ale matowy i żeby był trochę ciemniejszy ~ bordowy

2.Zmień katody na jeden kolor a nie 2 tak jak teraz chyba że na froncie to są wentylatory więc zmień na Ventusy lub Acutake ( polecam cena=wydajnosc)

3.Wywal te brzydki grill na boku :)

Czwartego pkt chyba nie muszę pisać bo chyba się domyślasz że te naklejki na boku powinieneś wywalić :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. To właśnie planuje zrobić, zastanawiam sie czy położyć jedną czy więcej warstw.

2. Z przodu są dwa wentylatory z diodami (niestety niebieskimi) i niedługo zamieniam je na ... i tu się nie mogę zdecydować, albo na Revolteci z czerwonymi LEDami albo na Acutake (bez diod).

3. Nie wiem co zamiast niego zamontować, zastanawiam się nad takim czymś http://www.cooling.pl/grill-filtr-z-siatka...odukt,1198.html

4. Może i masz rację.

Edytowane przez Yozue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Kup Montana Platinum (duża gama kolorów i do tego graficiarska farba więc nic nie leje się ta farba i gęsta jest) i połóż najpierw podkład (Motip - jedna warstwa) i potem lekko montaną i potem kolejne dwie dokładne warstwy.Tylko zaczekaj conajmniej 3 godz. choć farba szybko schnie i rozłóż szkielet na części(unikniesz pęknięć lakieru w miejscach łączeń)

2.Daj sobie spokój z Revoltecami (głośne jak nie wiem co). Chcesz wiedzieć więcej na temat testów różnych wentylatorów pisz na gg --->>> 944136

3.Wywal całą tą plexi czy szybę (bo nie wiem co tam masz) i wstaw cała plexi bez otworów.

4.Chodzi mi o naklejki na boku metalowym plexi a nie na plexi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Najpierw muszę się rozglądnąć u siebie w mieście po sklepach i w skate shopach.

2. Jednak nie będzie tam podświetlanych wentyli.

3. Możliwe że tak właśnie zrobię (przynajmniej pozbędę się tego wentylatora na boku)

4. Domyśliłem się ;)

Trochę inaczej poprowadziłem kable do DVD i HDD, przednich wentylatorów (LEDy już nie świecą ;p)

Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo jesteś fanem amd i ati dla tego ci sie zielony nie podoba:) ja mam kartę nvidi i cpu intela to wole taki kolor. czerwony mi się nie podoba. chciałem pomalować środek cały na czarny matowy ale koszyki i tackę pomaluje na zielony:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do modów to wyciąłem już "osłonkę" przedniego wentylatora. to jest nie potrzebne i tylko świst powietrza był przez to sam wentylator pracuje w miarę cicho ale po zamontowaniu go na miejsce znacznie głośniej pracował.

po wycięciu wygląda to tak:post-171107-1243677293_thumb.jpg

po założeniu filtru przeciw kurzowego tak:post-171107-1243677354_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi