Skocz do zawartości
el caco

Komputer Za 2500pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Składam kompa dla siostrzeńca i chciałem zapytać o opinie. Większość części pochodzi z poradnika z forum ale mam kilka pytań.

Przede wszystkim najpierw komp:

Procesor: Intel Core Duo E5200 2.50 GHz BOX

MOBO: ASRock P45TS

Pamięć RAM: Goodram DDR2 Dual Ch. 2x2048MB 800MHz CL5.0 BOX

Grafika: HIS Radeon HD 4830 512MB DDR3 PCI-E BOX

Dysk: WD Caviar SE16 WD3200AAKS (320GB, 16MB, SATA/300)

Zasilacz: ?

Napęd (DVD-RW): Samsung SH-S223F biały OEM SATA

Monitor: LG W2261V

Komp będzie składany w agito.pl i potrzebuję zasilacza do max 200pln. Najlepiej jakby udało się wyrwac do 150pln ale wiem, że zasiłka to ostatnie na czym się powinno oszczędzać.

1. Czy zasilacz BeQuiet Pure Power 350W da sobie rade z tym zestawem ? Podkręcania raczej nie będzie.

2. Czy grafika będzie dorze współgrała z prockiem ? Mam na myśli to czy nie będą się ograniczać.

3. Czy gdybym kupił narazie tylko 2GB RAMu to nie dławiło by to gier? Pytam bo nie orientuje sie ile teraz gry wymagają pamięci.

4. Boję się tez czy da sobie radę z obsługa tego monitora w natywnej rozdziałce która wynosi 1920x1080.

Jak juz wspomniałem komp będzie służył do grania ale oczywiście film też się obejrzy.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. tak

2. tak

3. 2GB w sumie starczy ale pamięci są dość tanie więc lepiej weź 4GB na zapas. Przy okazji jaki chcesz tam zainstalować system (32/64 bit)?

4. Do gier typu Crysis w tej rozdzielczości i na full detalach sobie nie poradzi, tak samo GTA 4, bo do tych gier potrzeba komputera za 2 razy większą kwotę. Jeśli chcesz grać w nowsze gry to polecam nie oszczędzać i wymienić grafikę na HD 4770 albo HD 4850 GDDR5 (ale to już wyższy koszt).

Up, racja.

Edytowane przez eeeee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość michalt

Procesor:

AMD Phenom II X3 710 /2.6GHz, 95W, BOX, AM3/

495 zł

Wentylator:

Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum

79 zł

Płyta główna:

AsRock AOD790GX/128M /AMD 790GX/

379 zł

Pamięć RAM:

G.Skill 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PK

210 zł

Dysk twardy:

Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

179 zł

Karta graficzna:

HIS Radeon HD4870 IceQ4 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out

869 zł

Zasilacz:

BeQuiet StraightPower E6 450W

315 zł

RAZEM: 2526zł

Do tego: AS5, DVD, obudowa.

Nie wiem czy nie wystarczyłoby 400W i grafika może być zwykła bez IceQ.

Edytowane przez michalt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło o zestaw z monitorem.

W zestawie wyżej zmienić zasilacz na Corsair 400W [CMPSU-400CXEU], kartę na hd4850 na ddr5, płyte na A780GXH, dysk hd322hj i za resztę monitor.

Bez oc będzie słabo.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety te 2500pln to już cena z monitorem, obudową, myszką itd także nie da rady wstawiac tam kart graficznych za 800pln.

Gry nie musza chodzić w najwyższych detalach. Komputer jest dla siostrzeńca który nie skończył jeszcze 10 lat także w "gry benchmarki" się nie będzie bawił. Lubi grać w strategie i RPG. Także napewno w grę wchodza tytuły takie jak: HoM&M, Spellforce, Gothic itd. chociaż nie powiem że strzelanki też nie odpali.

Może w takim razie poszukam monitora który ma mniejszą natywną rozdziałke. Czy więc 1680x1050 będzie odpowiednia ?

Ja rozumuje to tak, że lepiej kupić porządny monitor który będzie na lata bo grafike to i tak trzeba zmieniać co jakiś czas. Wolałbym nie schodzić poniżej 22" i co za tym idzie poniżej rozdziałki 1680x1050.

Zasilacz chciałem brać Corsaira ale nie mają go w agito, a nie uśmiecha mi się zamawiać go w innym sklepie. Boję sie troche że to 350W od BeQuiet będzie za słabe.

PS. Co do systemu to nie wiem. Rozumiem że przy 2GB brać 32bit i powyżej 2GB brać 64bit, tak? Sam najchętniej zainstalował bym tam linuksa ale wiadomo że wtedy już za wiele nie zagra, a przynajmniej nie bez kombinowania.

Edytowane przez el caco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1680x1050 jest ok.

Zamów np. w ESC.

corsair 400W 200zł

a780gxh 280zł

hd4850 na ddr5 540zł

hd502hi 200zł

tacens prior 120zł

x3 710 500zł

karakroum + as5 100zł

sh-223f 100zł

2gb goodram 800mhz 100zł

razem 2140zł

Ceny nie są dokładne, chyba trochę mniej wyjdzie.

Trochę ponad budżet ale warto dołożyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co mam w podpisie ciągnie wszystkie gierki w 1920X1080 więc przy 4850 nie powinno być żadnych większych problemów :)

Edit: oczywiście czasem trzeba zjechać z detalami itd. ale wszystko jest grywalne.

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co mam w podpisie ciągnie wszystkie gierki w 1920X1080 więc przy 4850 nie powinno być żadnych większych problemów :)

Edit: oczywiście czasem trzeba zjechać z detalami itd. ale wszystko jest grywalne.

Zgadzam się - nie trzeba mieć zawsze wszystkiego na full i z AA. Jak braknie pamięci, wystarczy zjechać z teksturami i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi