Skocz do zawartości
karaś1990

Karta Do Dell Gx280

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kuzyn chce sobie kupić jakąś kartę do kompa Dell GX280( PIV 2800, 512DDRII+ dokupi 1024DDRII i zasilacz jakiś słabawy tam jest koło 200W o ile się nie mylę) i nie wiem za bardzo co mu doradzić. Osobiście myślę, że do tego procka to nic mocniejszego od 7600gt się nie opłaca, a nawet nie wiem czy to 7600 zasiłka utrzyma. Kuzyn chce żeby PES 2009 ruszył chociaż na najmniejszych :). Zdaję sobie sprawę, że tam wchodzi karta low profile, ale obudowa przecież może być otwarta.

Edytowane przez karaś1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem jest to PCI-Express? Tak, więcej niż 7300GT/7600GS nie ma sensu pakować. Zasilacz raczej tego nie ogarnie - 7xxx to wbrew pozorom dość prądożerne karty, 7600GT bierze nawet więcej papu od 8600GT. P4 2.8 też pewnie 70-80W Z zasilaczem w tym Dellu jest problem, jest w dziwnym kształcie i nie da się go wymienić łatwo na coś normalnego.

Ile to ma amperów na linii +12V? Ja mam 15A na 12V w Delcie i A64 @2,75GHz + 7600GT chodzi bez żadnych problemów. Ale już chyba dobijam do granicy stabilnej pracy zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak tam z tym zasilaczem jest dokładnie. Wiem , że 7600 gt w sumie nie powinna pobierać więcej niż 38W + maksymalny pobór reszty kompa to gdzieś lekko ponad 115 no to może to uciągnie w miarę. A jeżeli nie no to może zwykłego 7600, bo bierze maksymalnie 25.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm tak pisało na benchmarku na takim zestawieniu kart ;d, ale coś dużo mi się wydaje, żeby aż tyle brała. To sam już nie wiem co kupić do tego kompa, zwykłego 7600? czy może jakiegoś podrasowanego 7300GT.

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=333814 według tego takiego 7600 gt( a przynajmniej zwykłego 7600) powinno pociągnąć, skoro taki wypaśny zestawik podkręcony i było te 150. Sam już nie wiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię - z tego co wiem, 7600GT bierze więcej prądu niż 8600GT. 67W w szczycie wydaje mi się realną wartość, zważając na ilość wydzielanego ciepła. Spróbować można ale IMHO zasilacz będzie miał ciężko albo w ogóle nie podoła. Ten Pentium 4 to bierze więcej prądu niż duża część nowych dwurdzeniowców...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem wiem, ale mocno podkręcony dual-core też mało nie bierze. No chyba żeby wziąć 8500GT, no tyle, że wolniejszy dosyć znacznie ale ,,pali,, też wyraźnie mniej. Zresztą procek i tak nie pozwoli żadnej nowej grafie się rozkręcić;d. No albo 7300GT na GDDR3 z galaxy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kuzyn chce sobie kupić jakąś kartę do kompa Dell GX280( PIV 2800, 512DDRII+ dokupi 1024DDRII i zasilacz jakiś słabawy tam jest koło 200W o ile się nie mylę) i nie wiem za bardzo co mu doradzić. Osobiście myślę, że do tego procka to nic mocniejszego od 7600gt się nie opłaca, a nawet nie wiem czy to 7600 zasiłka utrzyma. Kuzyn chce żeby PES 2009 ruszył chociaż na najmniejszych :). Zdaję sobie sprawę, że tam wchodzi karta low profile, ale obudowa przecież może być otwarta.

Miałem taki tam jest low profil pcie * 16. do tego ograniczenie zasilacza do 210W.

Najlepsza będzie HD4550. Opcjonalnie tańsze 4350 i 3450.

Wszystkie karty które wymieniłeś w ogóle nie wejdą w obudowę :zonk:

Otwarcie obudowy, cięcie blachy itd to bezsens. Tylna rama uniemożliwi wsadzenie karty wysokiej nawet jak otworzysz budę, a otwarta odbudowa może uderzać w kartę powodując jej ruchy co może być przyczyną uszkodzenia płyty głównej lub karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to zabrakło podstawowej informacji, w takim razie jeśli LP to faktycznie najlepiej HD4550

coś w ten deseń http://www.allegro.pl/item639892161_asus_e...dmi_lp_box.html

znalazłem jeszcze 7600gs

http://www.allegro.pl/item637448296_nowe_m...ofile_gwar.html

Edytowane przez 123er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wybrał radka, cena podobna, prądożerność na podobnym poziomie, ( nie wiem czy wersje LP nie są pocięte na zegarach itp) wydajność hd4550 może być ciut lepsza(minusem jest szyna pamięci 64bit, ale posiada dużo szybsze pamięci od tego nV więc wychodzi podobnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie najwydajniejszy z nich 4550, ma 80 usp. dla porównania 3450 ma ich 40 a 4350 ma tez 80 ale wolniejszych i ma ddr2 co przy szynie 64bit zabija skutecznie kartę (podobnie jak 3450). Co do 7600gs to zużywa więcej prądu i jest słabsza od 4550. Ewentualnie w tej cenie brał bym ją pod uwagę jako konkurenta dla 4350.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisząc że pobór prądu mają podobny sugerowałem się zestawieniem z toma

http://www.tomshardware.com/reviews/geforc...wer,2122-4.html

gdzie oba maja po 30 kilka watt, natomiast bardziej wiarygodne źródło xbit podaje , że hd4550 ma nawet poniżej 20W

tak czy siak pozostaje brać tylko hd4550

Edytowane przez 123er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi