Skocz do zawartości
irek

zasilacz czy płyta? POMOCY!!

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu windows 98SE PL szaleje( niebieskie ekrany, nieznane blędy, uruchomiony dowolny program wysypuje sie po okolo 5 min, proba wyłączenia PC konczy sie "jakby hibernacją"-komp pracuje i miga kontrolka na monitorze)

w programie Motherboard Monitor 5 mam nastepujace napięcia:

+12V +11,43V

-12V -11,88V

+5V + 4,46V

-5V -5,12V

+3,3V +3,49V

czy jest to wina zasilacza czy płyty, a może jeszcze czegos innego ??

procek chodzil (jakies 2dni) na 1.4 Ghz ale sie grzal wiec jest na 1.2Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

domin czytaj dokladniej :)

Jaka masz temp. procesora ?

Czy na innych OS tez masz takie klopoty (jezeli masz cos poza 98se) ?

Jaka to zasilka ?

I zobacz jakie masz napiecia LOW/HIGH bo te co podales sa chwilowe. Najgorsze sa spadki napiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temp proca od 38-41

temp płyty 23-26

+12V min 11,37 max 11,44

-12V min 11,75 max 11,94

+5V min 4,41 max 4,49

-5V min 5,05 max 5,15

+3,3V min 3,40 max 3,49

Zasilacz w komplecie z obudowa jest niewiadomego pochodzenia(made in Taiwan) :( , zadnej nazwy, numeru nic!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecia nie sa zle, wiec to chyba nie zasilacz. sprawdz sys. jakims antywirem np. nortonem. moze tez posypal sie rejestr, instalowales jakies "niewiadomego pochodzenia" programy, sterowniki?

w ostatecznosci sformatuj partycje z winda i ponownie ja zainstaluj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecia nie sa zle, wiec to chyba nie zasilacz. sprawdz sys. jakims antywirem np. nortonem. moze tez posypal sie rejestr, instalowales jakies "niewiadomego pochodzenia"  programy, sterowniki?

w ostatecznosci sformatuj partycje z winda i ponownie ja zainstaluj?

napieice 5v jest bardzo zle........maxylmany odchyl moze byc -/+ 5%......a on ma wiecej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecia nie sa zle, wiec to chyba nie zasilacz. sprawdz sys. jakims antywirem np. nortonem. moze tez posypal sie rejestr, instalowales jakies "niewiadomego pochodzenia"  programy, sterowniki?

w ostatecznosci sformatuj partycje z winda i ponownie ja zainstaluj?

napieice 5v jest bardzo zle........maxylmany odchyl moze byc -/+ 5%......a on ma wiecej...
nie wykluczam zasilacza, ale najczesciej kiedy zasilka wysiada to wystepuja samoistne restarty a On o nich nic nie pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam zasilacz, masz gorsze bnapiecia ode mnie(nieznacznie) a ja jednak odczuwam ze mam słaba zaiłkę(choć zadko w sumeie nast restart, a niebieskich ekranów nie mam w xp) słuchac nieraz np. jaby jeden z dysków "przysiadał" wyłacza sie i o chwili wącza(trwa to bardzo szybko i nie odczuwam roznicy w pracy... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...