Skocz do zawartości
misiak

Problem Z Oc Na E2180

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam problem z Prockiem... A chodzi o to, że jak go podkręcę o np. 100 mhz to jest problem ( niżej opisze jaki) tak samo jak podkręcę np. o 500 mhz. Ale jak podkręcę o 180 mhz to problem występuje zadziej. A ten problem polega na tym, że jak włączam kompa to on porostu włączy się na sekundę i się wyłączy i tak przez kilka razy aż wystartuje.... Co może być grane?

Czekam na szybkie odpowiedzi i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby czego ????

Kiedyś rozmawiałem z informatykiem i mówił że to nie jest wina zasilacza. Tylko, że nie miał czasu mi wytłumaczyć co to może być.

No dobra. Powiedzmy, że to zasilacz i jaki byś radził? Jakiś mocniejszy czy firmowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia i dzielnik zmieniałem... Ale może doradź jakie napięcia i dzielnik ustawić... A może to ograniczenia Chipsetu ? Chociaż raczej nie!

A propo zasilacza to trochę szkoda kasy wydawać na zasilacz, jeśli się okaże ze to nie zasilacz. Jeśli miał bym jakiś na stanie to spróbował bym na innym ale nie mam :(( I na pewno za ten mój dużo nie wezmę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi się wydaje że to jednak nie zasilacz :) mimo że i tak jest badziewny i najlepiej by go było prędzej czy później zmieniać to skoro komp jest stabilny bez kręcenia to 100Mhz to żadne kręcenie bo to śmieszna wartość i obciążenie zasilacza praktycznie jest to samo, jeśli jesteś pewien że bez kręcenia komp chodzi w 100% stabilnie to ja bym stawiał że coś pokręciłeś w biosie, powiedz co dokładnie zmieniasz i jak masz poustawiane inne rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stachuuu

- coś źle podkręcasz ( pamięci źle pracują - za mało V itp. )

- pamięci są uszkodzone (? - to już tak na silę wymyślam )

Napięcie jest dobre. A propo pamięci to chyba mam jedna kość uszkodzona bo ma ona niby 1 GB ale wykrywa 0.93 GB i już dawno myślałem

żeby wymienić na gwarancji ale nie ma czasu... Ale wątpię żeby to ram był winien

Garfield^

A mianowicie o jakie inne rzeczy ci chodzi?

Edytowane przez misiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę tych ustawień w biosie jest, jesteś pewny że ruszyłeś tylko fsb proca? może pamięci masz lipne, weź je zluzuj, tak samo badnij ich timingi, co do zasilacza to nie wiem możliwe że to jednak zasilacz, ale jak już napisałem podkręcenie o 100Mhz to nie podkręcenie :) więc i zasilacz skoro daje rade na standardzie to powinien dawać rade. Choć mogę się mylić, aha i te 100Mhz praktycznie nic ci nie da a do większego oc przydałoby sie jednak zmienić zasilacz więc może jednak kup nawet jeśli teraz to nie wina zasilacza to przyda się na przyszłość przy kręceniu/zmianie sprzętu a wyeliminujesz jedną możliwość

Edytowane przez Garfield^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po tym jak komputer wystartuje to wszystko stabilne? Ile razy mniej więcej sie wyłącza zanim ruszy? Może to dual boot (klasyczny dla tych chipsetów płyt głównych) albo tri boot heh ;p Podaj ustawienia z biosu. Zmień zasilacz (choćby dla dobra komputera).

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi