DANA Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Przyszła wiosna, a wraz z nią czas na odświerzenie poczciwego blaszaka :wink: Modernizację zaczynam od mobaska. Cena < 600zł i pożądna sekcja zasilania to moje podstawowe wymagania. Zawęziłem wybór do P45 i zostały 2 fajne sztuki: 1 - DFI LanParty DK P45-T2RS PLUS 2 - Asus P5Q-E Do tej pory męczę Q6600@3,6GHz na P5K-E (reszta w sig-u) i generalnie jestem zadowolony z tego duetu. To właśnie przemawia za Asus-em, a za DFI chęć poznania czegoś nowego no i sama marka... Docelowo nowa płyta ma śmigać z kręconym Q9650 / Q9550. Zapraszam do dyskusji! Mile widziane uwagi posiadaczy w/w lub podobnego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 (edytowane) DK cierpi (albo cierpiało - nie wiem, jak teraz wygląda) na mało dopracowany BIOS. Dźwiękowo też nie powala. P5Q-E ma dualboot, ale za to bardzo dużą ilość dodatków do płyty. Obie płyty są bardzo dobre, a do quada wysokiego FSB nie potrzebujesz... Edytowane 19 Maja 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Możesz powiedzieć czy fsb ok. 480 jest stabilnie do zrobienia i jaki jest Vdroop na P5Q-E? Jak sprawdza się chłodzenie? Zwłaszcza martwi mnie ta blaszka na mostku południowym. Mostek północny i sekcja zasilania fajnie chłodzona, ale ciekawe czy MUGEN wchodzi - czym chłodzisz swojego korka? Co do wyposażenia to faktycznie dźwiękówa jest nieporównywalnie lepsza na Asus-ie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 A fsb 480 nie jest osiągalne na P5K-E ?? sam mam P5K Premium od wczoraj i 445 fsb robi bez problemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Trochę jest ciepło już przy fsb ok. 450 i jeszcze problem ze spadkiem Vcore pod obciążeniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Na moim mobo jest opcja Load Line Calibration która zmniejsza vdroopa może u ciebie też jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) LLC oczywiście włączone, ale Vdroop dalej duży na P5K-E. Chcę się się dowiedzieć jak sprawa wygląda na P5Q-E i DK P45-T2RS PLUS, mam nadzieję że jest lepiej. Temat jest o wyborze między 2 nowymi płytami, a nie o obecnej mojej więc e.o.f. Wracając do tematu: która płyta z w/w?? Edytowane 22 Maja 2009 przez DANA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikiMIKI Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Mam podobny problem z wyborem mobaska, ale ja się waham pomiędzy p5q-e, a Maximus II Formula. Maximus niestety 300zł droższy, ale ta sekcja zasialnia... mniam pod quady idealna. Nie wiem może p5q-e by wystarczyła do konkretnego oc q9550, ale Maximus kusi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 (edytowane) Ludzie szukacie problemów ;). Q6600 jest bardziej wymagający pod względem zasilania od q9550 i jeżeli płyta pozwala tobie na stabilne OC 3,6 q6600 to tym bardziej pociągnie q9550. Ja swojego q6600 popędziłem do ponad 3,9 gfz na tej płycie do marków i płyta dawała radę przy napięciu NB 1,4V. Edytowane 26 Maja 2009 przez neq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 neq twój post wniósł niesamowicie dużo do tematu... przeczytaj 1-szego posta, a zobaczysz czego szukam... Mała modyfikacja budżetu: płyta do 700zł + modyfikacja wymagań: cyfrowe zasilanie. Tak więc teraz do wyboru mamy: 1 - Asus P5Q Deluxe 2 - Asus P5Q Premium 3 - DFI LanParty UT P45-T2RS 4 - p5k-e - specjalnie dla neq :wink: Może małe głosowanie, proszę wybierać między poz. 1, 2 i 3 poz. 4 jest tylko dla neq :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 neq twój post wniósł niesamowicie dużo do tematu... przeczytaj 1-szego posta, a zobaczysz czego szukam... Mała modyfikacja budżetu: płyta do 700zł + modyfikacja wymagań: cyfrowe zasilanie. Tak więc teraz do wyboru mamy: 1 - Asus P5Q Deluxe 2 - Asus P5Q Premium 3 - DFI LanParty UT P45-T2RS 4 - p5k-e - specjalnie dla neq :wink: Może małe głosowanie, proszę wybierać między poz. 1, 2 i 3 poz. 4 jest tylko dla neq :P Spróbuj upolować w tej cenie Maximusa II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...