Skocz do zawartości
ihavelostmykeys

Prosze O Pomoc W Dopracowaniu Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

na ten czas dobralem cos takiego:

AMD Phenom II X3 720 /2.8GHz, 95W, BOX, Black, AM3/

579 zł

Płyta główna:

AsRock M3A790GXH/128M /AMD 790GX/

450 zł

Pamięć RAM:

OCZ 3GB (3x1GB) 1333MHz CL7 Platinum

290 zł

Dysk twardy:

Western Digital 1 TB 7200rpm 32MB cache SATAII [WD10EADS] lub Western Digital 640GB 7200rpm 32MB cache SATAII [WD6401AALS]

390 zł lub 320 zł

Karta graficzna:

Asus GeForce 9500GT TOP 512MB DDRIII /128bit/ HDTV DVI

249 zł

Karta dźwiekowa:

Sound Blaster X-Fi Elite Pro (juz zakupiona)

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223Q SATA LightScribe (black)

99 zł

Obudowa:

Cooler Master Elite 335 (Black)

149 zł

Zasilacz:

ModeCom Premium 500W

169 zł

razem 2375zl (2305 z mniejszym dyskiem)

chcialem sie zamknac w sumie 2200 ale cale szczescie uzyskalem troche buforu:D mam jednak kilka pytan

1. czy RAM DDR3 normalnie smiga na XP czy ten system ogranicza wydajnosc pamieci (dziwne rzeczy na ten temat slyszalem)

2. czy jest jakas tasza plyta glowna AM2+/AM3 obslugujaca DDR3? zalezy mi na zbiciu z ceny, jesli nie ma to trudno

3. czy ten set jest kompatybilny?

przydaloby sie jeszcze jakies fajne, w miare tanie i wydajne chlodzenie na procesor zeby go zakrecic na jakies 3,4-3,4GHz

prosze o konkretne sugestie propozycje sprzetowe

nie jestem wielkim znawca komputerowym dlatego prosze o konkretne tresciwe i łopatologiczne wypowiedzi;)

prosze rowniez nie pisac nic o grafice, ten temat juz przedyskutowalem i nic innego, lepszego nie potrzebuje gdyz nie gram na komputerze

pozdrawiam

Edytowane przez ihavelostmykeys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 505 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł

RAM : 2x2gb goodram - 160zł

Zasilacz: Corsair CX400W - 199 zł

2x HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG RAID0 - 405 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

Jeżeli nie grasz integra ci wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proca bierz 710, jako ze to purepc to domyslam sie ze bedziesz krecil a wtedy (wbrew logice xD) nie potrzebne be, bo wyjdzie drozej a na to samo w tym wypadku. Nie mam czasu za bardzo teraz, ale jak nie grasz to weź plyte z integra i juz. 95GT jest calkowicie nie oplacalny, jezeli ktos nie gra to poco, a jak ktos gra to i tak na tym w nic niepogra. Czemu ddr3 o.0? Nie bierz 1tb tylko 2 w raid, bedzie wydajniej a wyjdzie pewnie na to samo, moze troche drozej. Zasilacz zmien lepiej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowiac nie gram mam na mysli opalenie co kilka miesiecy CSa czy tam Wormsow, takie moje granie, wiec nie koniecznie grafa zintegrowana mnie rajcuje, tamta jest tania i porownywalna z GF9600GT i Radeonem HD4670 bodajze. no dobra, a jak bedzie z tym RAMem DDR3? koniecznie musi byc 3 lub 4GB, najlepiej DDR3, ale wtedy drozsza plyta. poleci DDR3 na XP? glownie to jest moj najwiekszy problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A np zasilacz Antec EarthWatts 380 dalby rade pociagnac w tym komputerze? Co do ramu - fakt, ze DDR3 maja wyzsze taktowanie rdzenia i mniejsze faktyczne opoznienie sugeuje, ze mi cos da. Ale jak juz wczesniej pytalem, czy Windows XP wykorzysta potencjal DDR3 czy nie (na co jeszcze odpowiedzi nie dostalem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DDR2 CL4 a DDR3 CL7

A to mi sugeruje ze niewiele ci da, bardzo nie wiele... Ja odczulem roznice przechodzac z cl5 na cl4 ^^ i mysle ze 7 by mnie teraz dobila, powrot do przeszlosci ;P

Co to sa faktyczne mniejsze opoznienia ?

edit

1333 do np. 800, ok przepustowosc wieksza sporo, ale timingi tez wieksze niestety. 7 cykli to prawie dwa razy wiecej niz 4 i wychodzi prawie na to samo. I dochodzimy do ceny, nie tylko ramu, ale i mobo. Tak jak andrew na dole napisal, 200zl w kieszeni za wydajnosc nizsza o max 5%. Twoje pieniadze, ale kosztem innych podzespolow nie warto. Za rok koledzy kupia ddr3 za polowe tego, sprzedajac ddr2 spodziewam sie drogo, a ty zostaniesz z ddr3 z duzymi timingami i platoforma ktora i tak bedzie trzeba upgreadowac itp Mnie sie to nie widzi ;P

Ps. moglbys napisac jakie beda jego zastosowania ? i czy zamierzasz krecic itp Bo widzac ze na grafice ci nie zalezy mozna sie domyslac ze moze byc do cada, ps'a itp, a wtedy warto inaczej jeszcze podejsc do tematu.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proste, wystarczy w nanosekundach porownac jakie jest opoznienie cl4 na ddr2 a cl7 na ddr3 i wszystko wychodzi. sprawdzcie no to

http://en.wikipedia.org/wiki/Cas_latency

na dole tabelka, z ktorej wynika ze nawet cl9 przy 1333 jest krotszy od cl5 przy 800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma 4 do 7 niestety ;P Ale cena! Tutaj sie wszystko rozbija i tu nalezy podjac decyzje glowna. Zrobisz jak chcesz bo widze ze chwilowa fascynacja to nie jest. Ale ja nawet z obudowy bym nie zabral grosza na zmiane ddr2 na ddr3 ;P A gdzie tu o plycie mowic, gdzie roznice sa rzedu kilkuset zl.

Napisz te wymagania/zastosowania, bo moze sie okazac ze wszyscy ci napisza bierz ddr3 ^^

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer ma sluzyc jako max wydajny sprzet do nagrywania/tworzenia dzwieku (z malymi przebitkami na roznorakie codzienne zastosowania - internet, jakies tam gry czasami). Potrzebny wiec przede wszystkim mocny procesor i jak najwiecej RAMu do pracy z programami z wlaczonymi wieloma wtyczkami jednoczesnie, reszta to dodatki. Poza tym musi mi on wystarczyc na dobre kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dobrze rozumiem 8GB nie zadziala na XP, a moj sprzet nie dziala pod viste (ten system jest do bani, sterowniki nie dzialaja poprawnie). Jak rozumiem wszyscy odradzaja mi DDR3 w tej klasie cenowej.

EDIT:

Mysle, ze mozna zamknac temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 32bit nie ;/ Mysle ze teraz moglby dzialac na Viscie, sporo updatow bylo ;P Ale kto wie, sam tez sie spotkalem z czyms takim. Oprogramowanie pro jest malo popularne wiec i prace nad nim nie sa szybkoe no bo po co ;/

A karte dzwiekowa to jaka masz ? :P Bo co to za frajda robic cos i sluchac na integrze z 2.1 glosnikami z biedronki. Ale pewnie o to zadbales ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem o tym w temacie

dla powtorzenia - Sound Blaster X-Fi Elite Pro. Do home recordingu raczej wystarczy

na ten czas set wyglada tak:

AMD Phenom II X3 720 /2.8GHz, 95W, BOX, Black, AM3/

579 zł (ewentualnie wersja 710 jezeli spokojnie da rade zakrecic go na 3,5GHz)

Płyta główna:

AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/

279 zł

Pamięć RAM:

OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Reaper

145 zł

Druga pamięć RAM:

OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Reaper

145 zł

Dysk twardy:

Western Digital 1 TB 7200rpm 32MB cache SATAII [WD10EADS]

390 zł

Karta graficzna:

Asus GeForce 9500GT TOP 512MB DDRIII /128bit/ HDTV DVI

249 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223Q SATA LightScribe (black)

99 zł

Obudowa:

Cooler Master Elite 335 (Black)

149 zł

Zasilacz:

Antec EarthWatts 380W

220 zł

czy ktos moze mi polecic jeszcze jakis wentylator na procesor? czytalem troche o karakorum i mam mieszane odczucia. chcialbym cokolwiek do podkrecenia procka na jakies 3,5GHz. I wlasnie - czy Phenoma II 710 do sie zakrecic na 3,5GHz, czy kupowac 720?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ram kup 2x2GB zamiast 4x1GB

czemu 2x2? nie mam zamiaru zmieniac systemu operacyjnego a xp max obsluguje 3,25.

a na marginesie ciagle waham sie miedzy ocz (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=9075) a patriot (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=4310). ktore lepiej wziac?

EDIT:

dobra pasta termoprzewodzaca to jaka? slyszalem troche o pascie Zalmana, stoi ok 25zl. To jest dobra pasta, czy jakies inne cuda? I tak w ogole to jak sie ja stosuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x2 a 4x1 wychodzi tak samo 4GB :rolleyes: 4x1 masz w tej konfiguracji ktora podales wyzej

win xp 64bit obsluzy wiecej niz 3,25GB

edit: dobra pasta - Arctic silver 5, Arctic cooling MX-2 albo ten zalman

Edytowane przez pit1309

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x2 a 4x1 wychodzi tak samo 4GB :rolleyes: 4x1 masz w tej konfiguracji ktora podales wyzej

win xp 64bit obsluzy wiecej niz 3,25GB

ale win xp 64 chyba w polsce ni ma. po angielskiemu mnie sie trocho nie widzi, ale ok. teraz tylko pytanie pod tytulem OCZ Reaper czy Patriot LLK? no i co z ta pasta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie weź W7 64bit lub Vistę 64bit. RAM weź 2x2GB Kingston HyperX 800MHZ. Kartę weź Asus 9600GSO 384MB. Zasilacz weź Corsair CX400W.

1. nie chce brac nowych windowsow bo sa niedopracowane jeszcze, pracujac na viscie nie moglem nawet odpalic swojego sprzetu grajacego pod usb bo sterowniki nie dzialaly poprawnie. teraz jestem zadowolonym uzytkownikiem xp i nie mam zamiaru go zmieniac, szczegolnie, ze wieksza moc komputera (np 16gb ramu czy tam inne 4 rdzenie) nie jest juz tak niezbedna do moich dzialan muzycznych.

2. skoro zostaje przy windows xp 32bit to nie potrzeba mi zostawiac wolnych slotow na ram, wiec moge wziac 4x1gb, ktory w koncu ma lepsz osiagi w oc od 2x2gb

3. ten asus gso ma tylko o 64bit wieksza szyne pamieci, a wiekszosc parametrow ma nizsze, szczegolnie roznica w ramie (512-384) oraz w taktowaniu pamieci (2000-1600), niektore identyczne. nie wiem, czy udaloby mi sie go az tyle podkrecic zeby dorownal 9500gt top

4. w czym jest lepszy ten zasilacz corsaira oprocz 20W mocy wiecej? polubilem anteca za klase oszczednosciowa, czego nie ma chyba kazdy z tych zasilaczy 'na poziomie'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jakoś ja mam Vistę i podłączam wszystko bez żadnych problemów. Kiedy Ty miałeś tą Vistę?

2. Nie ma to sensu.

3. Przecież on ma 96SP, a nie 32SP. To karta zupełnie innej klasy. Przecież to nie taktowanie jest najważniejsze.

4. Jest tańszy, cichszy i ma więcej mocy zwłaszcza na ważnej linii 12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem viste bodajze do 3 tygodnia marca i gryzla sie z oprogramowaniem line6. najpierw myslalem ze mam sprzet do kitu ale potem w necie pare przypadkow znalazlem ze poprostu nie jest z vista kompatybilnie i zmienilem na xp, od tej pory same superlatywy.

z ta grafika - masz racje, jakos mi to umknelo

a ram? najchetniej 1066 do ladnego wycisniecia i stabilny, myslalem ostatnio o ocz sli ready epp, wydaje mi sie lepszy od hyperx

i jeszcze jedna rzecz mnie poruszyla, jak sie ma asrock M3A790GXH do asusa M4N78? cena jest ta sama ale nie wiem jak ze stabilnoscia i niezawodnoscia. slyszalem ze asrock potrafi nawalic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi