Skocz do zawartości
Aholt

Komp Do 3000

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 3000zl i chcialbym zainwestować w jakis dobry sprzęt do grafiki i gier. Myslałem o jakiejś czterordzeniówce (Q9550). Co do karty graficznej to też nie potrafie sie zdecydować czy brać GTX 260 czy porozglądać sie za jakims Radeonem. Co do monitora to mam 17"(w nastepnym miesiącu mam zamiar kupic 21") Prosiłbym o pomoc w poskładaniu :)

Edytowane przez Aholt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł

RAM : OCZ 4GB 800MHz CL4 Reaper - 230 zł.

Karta Graficzna : Gainward GeForce GTX 260 Limited Edit 216SP - 715 zł

Zasilacz: Corsair 450W - 285 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

Cena: 3102 zł (ceny z ESC.pl)

Jeśli nie da rady wyskrobać kasy, możesz brać HD4850 512MB DDR5 za 539 zł, który jest po prostu niżej taktowanym HD4870. Wystarczy do grania na wysokich detalach, na początku 2010 roku zmienisz sobie na lepszą.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz 450W jest wystarczający? podobny sprzęt widzialem na allegro(z miesiac temu) z zasilaczem 600W

Ten Corsair 450W jest nawet lepszy niż mój stary Chieftec 550W. Nie patrzy się na ilość watów w nazwie...

Spokojnie wystarczy. A przykład z allegro kiepski - tam składają naprawdę źle dobrane zestawy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Asus P5B Premium - 249 zł

RAM : OCZ 4GB 800MHz CL4 Reaper - 230 zł.

Karta Graficzna : Gainward GeForce GTX 260 Limited Edit 216SP - 715 zł

Zasilacz: Corsair 450W - 285 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

Cena: 3102 zł (ceny z ESC.pl)

Jeśli nie da rady wyskrobać kasy, możesz brać HD4850 512MB DDR5 za 539 zł, który jest po prostu niżej taktowanym HD4870. Wystarczy do grania na wysokich detalach, na początku 2010 roku zmienisz sobie na lepszą.

Karta graficzna 4850 ddr5 i lepsza obudowa i będzie dobrze. Na początek możesz zrezygnować z karakorum i pasty aby oszczędzić jeżeli braknie Ci kasy na obudowę antec 300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście zmieniłbym chłodzenie na coś lepszego, wydajniejszego i jednocześnie cichszego. Niestety przy Quadzie ten Pentagram się rozkręci i będzie słyszalny. Można oczywiście wymienić wiatrak na coś lepszego, ale wtedy cena takiego zestawu już wzrasta do ~100zł. Sugeruje zakup Scythe Mugen lub jak styknie kasy ThermalRight Ultra-120 z dobrym wentylem 120. Dodatkowo można do nich nabyć adaptery pod Core I7, co nie zamyka rozbudowy zestawu na przyszłość. Wiem, że cena takich zabawek to ok 150zł, ale na prawdę warto. A jak planujesz jeszcze OC, to naprawdę warto się nad tym zastanowić.

Edytowane przez adnet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi