Ghost991 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Witam. Ostatnio naszła mnie myślę na przesiadkę na dwa rdzenie. Zastanawiam się czy taka przesiada przyniesie duży wzrost wydajności. Obecnie posiadam Athlona 64 4000+ ( 2,4GHz ) s.939. Podkręcony jest do 3 GHz wszystko ładnie pięknie i stabilnie. Posiada on pamięć L2 1 Mb Zastanawiałem się nad kupnem X2 4400+ ale cena mnie przeraziła. Upatrzyłem sobie taniego 4200+ ( 2,2 GHz ) taktowanie takie jak 4400+ a jest troszkę tańszy, lecz zastanawia mnie pojemność pamięci L2, ponieważ posiada jej 2x512 Kb Czy opłaca mi się przesiadać na X2??? Od razu mówię, że nie ma możliwości zmiany platformy na AM2 lub AM3. Oczywiście X2 będzie kręcona. Czy wydajność będzie zdecydowanie lepsza niż na mojej 4000+ podkręconej do 3 GHz?? Zadaję tyle pytań, ponieważ nie za bardzo znam się na dwóch rdzeniach i wydajności jaka z nich płynie. Pozdrawiam, Duch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) A dlaczego nie ma mozliwosci zmiany na am2.Zapewne ten x2 s939 kosztuje tyle,co mobo+x2 na am2. Wydajnosc bedzie zauwazalnie lepsza na dwoch jajkach,ale moim zdaniem pakowanie sie w proca na ten socket nie jest warte. Edytowane 20 Maja 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Dlatego, że nie dawno złożyłem platformę opartą o s.939 do tego stworzyłem obudową i do tego złożyłem LC - głównie dlatego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) Poczytalem na temat Twojego projektu i juz zrozumialem :razz: Komfort pracy na dwoch jajkach bedzie bez porownania lepszy,jeszcze jak go podkrecisz to bedzie git.Co do L2,to wychodzily 2x1MB Toledo,jak i 2x512MB Manchaster,roznicy mysle,ze nie odczujesz,no jedynie w oc,bo jezeli dobrze pamietam,to Toledo lepiej sie krecilo. Edytowane 20 Maja 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Dzięki za rady będą szukał Toledo w jakiejś rozsądnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Toledo maja oznaczenie CD i nizsze modele takze posiadaja 2x512MB,ale tak jak pisalem,zbytnio nie odczujesz tej roznicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...