Borbo Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Dziś postanowiłem sforamtować (formatowałem z płyty instalacyjnej windy bo były rakieś resztki po starej windzie) 1 z moich partycji, wszystko szło jak trza do momentu ponownego uruchomienia kompuera. Windows znikł, przy włączeniu kompa wyświetla żebym włożył płytę bootowalną i klikną enter, zrobiłem jak chciał zainstalowałem Suse. Pomyślałem że zedytuje boot.ini ale go nieznalazłem. Proszę o szybką pomoc 1 partycja-Win xp pro (tego nie widać) 2 partycja-resztki po xp home, sformatowana, obecnie Suse linux Dysk WD 160gb na sata (zajrze do budy to podam dokładniej) mobo-Gigabyte MA790X-DS4 i sorry na błędy ale firefox na linuxie nie zaznacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galvatron_PCL Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Po formacie Windows z reguły "znika". Masz 2 systemy, XP Pro i Suse, i nie masz opcji wybrania między nimi? Najlepiej napisz to jeszcze raz, po polsku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) Czyli tak : Masz dwie partycje . Na 1 siedzi XP Pro . Na drugim był XP home , teraz masz Linuxa Suse . <- tą partycję formatowałeś . XP Pro w ogóle nie widać , jak nic nie robiłeś na 1 partycji to system powinien tam być , może tylko mbr został nadpisany . Odpal kompa z płyty XP Pro , uruchom konsolę odzyskiwania , tam wpisz fixboot lub fixmbr . Potem wystarczy tylko dopisać do boot.ini opcję wyboru drugiego systemu . Swoją drogą lilo z Suse powinien wykryć XP dodać automatycznie odpowiednią linijkę do wyboru . Edytowane 20 Maja 2009 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borbo Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) jak wrócę że szkoły to spróbuje PS jest jak napisał reyden Edytowane 21 Maja 2009 przez Borbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...