Michrz Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Witam, Jak to niestety z komputerami bywa czasami coś się spali i trzeba szukać nowego sprzętu. W każdym razie : szukam zestawu pt. procesor (dwurdzeniowy najchętniej) + płyta ze zintegrowana grafiką (później tam wskoczy) + RAM + obudowa + zasilacz (spalony sprzęt jest laptopem <_<). Dysk i napędy jakieś mam. Przejrzałem forum, także bardzo zacny poradnik Miguela dotyczący zestawów majowych, ale niestety to wszystko za drogie. Wydać mogę tak z 600-700 zł i tu się rodzi pytanie : Czy taki zestaw ma sens? Wydał mi się niezły, bo suma poszczególnych produktów wychodzi po różnych sklepach trochę drożej. Kwestią która mnie trochę niepokoi jest przysłowiowy 'zasilacz z komputera z allegro', z drugiej strony nie słyszałem o wybuchających Logicach, a z trzeciej w ogóle nie słyszałem o zasilaczach Logic :) PS. Jestem z W-wy, jeśli ktoś by się pozbywał komputera, to poproszę o PW. Jak laptop wróci z serwisu to założę odpowiedni oficjalny temat w dziale 'Giełda' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Jakie będzie zastosowanie komputera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Logic to syf a nie zasilacz, coś w stylu codegena, myślę że znajdzie się ktoś na tym forum kto ci skleci jakiś zestawik w tej sumie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 a780gxh 7750+ 2gb goodram 800mhz tacens prior około 700zł + fortron na allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 wszystko prawda ale przy tym zestawie z allegro to i zasilacz z bazaru się nie spoci jak ten komp będzie nie rozbudowywany to nawet bym się nie bawił w zmianę zasialtora jak w przyszłości ma dojść karta to lepiej zmienić na jakieś mc-350 bo będzie inaczej nie stabilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Komputer ma służyć w zamian za laptopa hp dv2000 (T2350, 2GB RAM, HDD 160 GB 5400rpm, GF7200). Używany będzie do internetu, pisania tekstów i do starszych gier (zwłaszcza po rozbudowie grafiki). andrew777 : To wygląda ciekawie, ale w tej chwili jest wciąż trochę za drogie. Sprawdziłem przed sekundą ceny na esc i to 700 zł bez zasilacza boli. Zwłaszcza, że startując z 600 zł szybciej by się udało tą grafikę nabyć, a bratu bardzo na tym zależy. Z innych wypowiedzi widzę, że Logic to jednak nie to :) Dzięki za prędkie odpowiedzi pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Możesz kupić 1gb ram i z czasem dokupić 2gb. Obudowa jest niepotrzebna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Gdyby to było dla mnie to jeszcze pół biedy, ale bratu sprzętu bez obudowy pokoju nie wstawię. Napisałem maila do człowieka z allegro z zapytaniem o zasilacz, ciekawe czy będzie możliwość zmiany konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) Nie baw się w takie zestawy z allegro, bo są słabe i nieopłacalne. Edytowane 21 Maja 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Zamów części w sklepie internetowym i poskładaj. Filozofii wielkiej nie ma. Zestawy z Alledrogo = Fail. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Moja propozycja: E2180 box 220zł płyta: ASUS P5B PREMIUM 260zł Zasilacz: http://www.allegro.pl/item636588139_zasila...s_450_acly.html 100zł goodram 1gb 50 zł, najtańsza karta graficzna ~40zł, Najtańsza obudowa z odbiorem osobistym w Twoim mieście ~30 zł. http://www.allegro.pl/11665_atx_bez_zasila...p;change_view=1 Dlaczego tak? Dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest kupno dobrego zasilacza i dobrej płyty jako bazę. Pozostałe podzespoły z upływem czasu będzie najłatwiej dokupić. Mówię bo sam tak zrobiłem. Jednak ja się mieściłem w około 900zł bo jeszcze z kartą za 200zł. Zasilacz polecam bo sam kupiłem taki sam. Chodzi już 6 miesięcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Zasilacz: http://www.allegro.pl/item636588139_zasila...s_450_acly.html 100zł Nie wiadomo co to jest. Obciążalność 12tki jak w solidnym 300W. Ja bym tego nie kupił. Ale jak wiesz coś więcej to napisz. Z nowych http://4speed.pl/index.php?stan=opis&id_towaru=7378 a z allegro (lezaki, używki, niemiceki złom) dało by się dobrać coś za połowę kwoty. mc pnr 400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 ten coolermaster nie jest zły jak na zasilacz dodawany do obudowy stabilny i w ogóle tylko tu je ktoś sprzedaje oddzielnie za nie małą kasę ;) poza tym można nabyć lepszego mc-350 czy fortka. Co do obudowy za 30zł proszę przestańcie to już lepiej na biurku złożyć. Andrew777 podał najlepsza konfiguracje pod warunkiem, że kupi fortrona który drogi nie jest a z tego konfiga później można coś kombinować całkiem nieźle także niech brat wysępi to 150 zł więcej od rodziców bo potem przynajmniej jeden bezproblemowy upgrade przednim a tak no cóż no bonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Właściwie sam nie byłem przekonany do mojego zestawu. Pierwotnie chciałem uskładać taki sam config co ja, ale zabrakło mi ~150 zł do e5200. Kilka złotych więcej z pewnością sprawi, że ten zestaw będzie gotowy do rozbudowy ;). Bo teraz wydaje się być na granicy opłacalności. Zasilacz jest super, nawet wentylator nie rozkręca się do więcej niż 20%, ale nie wiem po ki czort ma 35A na 5v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Szawel : Umiem składać kompy, ten na którym teraz siedzę kilka lat temu własnymi rękoma składałem, zestaw z allegro brałem pod uwagę wyłącznie ze względu na cenę. Wszystko się jak zwykle o finanse rozbija :) No zobaczymy z tym Athlonem, bo konfiguracja wygląda sensownie. Brak tych 50 zł może da się nadrobić, zwłaszcza, że jak andrew777 mówi ta integra jest całkiem do rzeczy i nie trzeba będzie zbyt prędko kupować zewnętrznej grafiki. Pierwotny plan zakładał to GMA nieszczęsne i ~3 tyg na dokupienie czegoś lepszego, a tak to może na kilka miesięcy będzie spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) a780gxh 7750+ 2gb goodram 800mhz tacens prior około 700zł + fortron na allegro Jak ma max 600 to nie dawaj mu za 760 ;) Jednakowoż nie bardzo jest jak złożyć coś rozsądnego taniej bo wyszedł by śmieć. Możesz przyciąć na procesorze wziąć athlona x2 za ok 210zł. Może być energooszczędny taki jak mój. Obudowę możesz wziąć używaną z allegro (20zł) na zasadzie sztuka jest sztuka. Potem kupisz sobie porządną bo to zawsze da się łatwo zmienić (ok 250zł). Zasilacz Fortron HLN kosztuje z przesyłką na allegro ok 65zł. Nie ma co innego brać. 2 GB ramu to tez minimalne minimum, ten goodram jest taki sobie ale tani, wystarczy. Jedna kość 2GB a nie dwie po 1GB a to dlatego aby później dołożyć drugą podobną i mieć 2*2GB dual chanel. Łączny koszt takiego zestawu szacuję na: proc 180zł końcówka więc jeżeli chcesz kupić to się streszczaj ;) tak tanio już nie dostaniesz x2 obudowa 20zł ram 1*2GB 80zł płyta AsRock GMH/128 263zł (agito) zasilacz 65zł (z wysyłką) ------------ 608zł Taniej nie potrafię i jeszcze do tego jakieś przesyłki mogą dojść. Potem rozbudowa zestawu kiedy będzie kasa: druga kość ram o takich samych parametrach najlepiej też GoodRam raczej nie potanieją 80zł Obudowa Antec 300 za ok 250zł karta graficzna na przykład HD4770 kiedy potanieje do +/-300zł. Edytowane 22 Maja 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) Dual channel prawie nic nie daje. 1gb wystarczy na początek Pisał, że ma 600-700zł Edytowane 22 Maja 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Ale 2gb wg. mnie zapewnia lepszy komfort :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Ramy można kupić w każdej chwili, z prockiem jest gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Dual channel prawie nic nie daje. 1gb wystarczy na początek Pisał, że ma 600-700zł Ta, jasne, 1gb i potem okazuje się, ze niby ie ma różnicy, ale wszystko działa jakoś ślamazarnie. Ja zauważam różnicę w pracy systemu, mniej doczytuje z dysku, szybciej reaguje, mniejsze freezy zalicza. Wg mnie warto dać szybką i dużą (2*2gb dc) pamięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 dopłata 60zł to nie tak bardzo dużo poza tym można kupić jakąś tanią budę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Witam ponownie, Faktycznie mówiłem o zakresie cenowym 600-700. Co do RAMu, to doskonale sobie zdaję sprawę z tego jaka jest różnica wydajnościowa, ale pamięci dokłada się bardzo prosto i nie wymaga to ingerencji w sprzęt. Napisałem wczoraj maila do człowieka z allegro pytając jak tam z zasilaczem - okazuje się, że nie ma kłopotu, można coś lepszego dobrać. I tu się rodzi pytanie : czy zestaw z pierwszego posta, tylko że z Modecomem 350 ma już rację bytu? Tutaj ciągle kusi mnie cena = 600 zł. Zdaje sobie sprawę z tego, że komputer ten nie będzie demonem prędkości, ale tu jednak bardziej będzie chodziło o niezawodność. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Modecomem 350 ma już rację bytu? Tutaj ciągle kusi mnie cena = 600 zł.Taki może być ale nie ten. Dołoży mc 350 bez dopłaty ? Wątpię, raczej feela ;) Płyta procek 300, ramki 70, buda 80? -> 430-50 a nie 600, zasilacz to szajs - 0zł ;) No ale masz wszystko w jednym miejscu i nie dopłacasz za przesyłki i tym się pewnie kierujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Taki może być ale nie ten. Dołoży mc 350 bez dopłaty ? Wątpię, raczej feela ;) Płyta procek 300, ramki 70, buda 80? -> 430-50 a nie 600, zasilacz to szajs - 0zł ;) No ale masz wszystko w jednym miejscu i nie dopłacasz za przesyłki i tym się pewnie kierujesz. To prawda, wygoda i odbiór osobisty to dla mnie spory plus - ale jeśli bym znalazł coś alternatywnego to czemu nie. Konsultowałem się z bratem i niestety to 50 zł stanowi kłopot :/ Szkoda, bo miałem nadzieję, że uda się tego AMD złożyć. Za to dostałem informację z tamtej aukcji, że zamiana zasilacza Logic na takiego Modecoma by się wiązała z dopłatą 20 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Ten modecom to ciach!o. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adamuss13 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 ciacho? :> - raczej szajs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Pisałem z nim na gg i chyba kupi chieftec 350W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Ano, na to wychodzi - mam nadzieję, że się uda. Przynajmniej jeden kłopot byłby z głowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...