Skocz do zawartości
radziuinblack

Przesiadka Na Phenoma Ii :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuje na początku wakacji wymienić sobie płytę główną i procesor (patrz sig), ponieważ naprawdę bardzo ogranicza on możliwości karty graficznej (spore zacięcia w UT3, masywne FPS dropy w nowszych grach, zerowy skok wydajności po podkręceniu karty, mizerne różnice w wydajności po zmniejszeniu rozdzielczości w grach).

Na wydanie mam około 600-700zł (jeżeli uda mi się opchnąć PDC i Neo2FR za około 300zł, jacyś chętni? :lol: )

Kupować C2D nie mam zbytnio zamiaru, bo bardziej przyszłościowe mimo wszystko zdaje mi się kupienie procesora już 3-4 rdzeniowego, najlepiej od AMD. (no chyba że C2Q opcjonalnie).

Przymierzam się do:

Mobo: Asus M3A78/M3N78 lub do ASRock A780GXE/128M (Od biedy jakiś Gigabyte, GA-MA78G-DS3H (rev2) może?) - jakby ktoś mógł mnie nakierować na najbardziej opłacalnego, a zarazem wydajnego to byłbym wdzięczny. Do 280-320zł. Wypadałoby żeby płyta posiadała jakieś optymalne chłodzenie w miejscach gdzie jest potrzebne :)

Proc: Phenom II X3 710/720 (opłaca się 720 kupować?)

Komputer jak się nie trudno domyślić, służy raczej do grania. Kupując te komponenty chciałbym chociaż procesor do 3-3.2Ghz wykręcić, a na upartego (o ile możliwe) odblokować czwarty rdzeń.

Oczywiście na wszelkie inne propozycje/pomysły jestem również otwarty :)

A no i jak to wygląda z odblokowywaniem rdzenia? Czytałem że to zależy od wersji biosa, że działa to na starszych, ale nic więcej... :oops:

Z góry dzięki za pomoc :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q9400 już zdaje się ponad mój budżet są. Pozatym, mogłyby być trudności z OC na tej płycie, ponieważ posiada ona sporego V-dropa :/ Co prawda można ją zmodować, ale nie jest to pewne... (i stabilne)

A jakieś inne propozycje niż ten ASrock? Jakoś specjalnie przekonany do nich nie jestem, chociaż ponoć ich płyty pod AM2+ robią ostatnio furorę :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiennie możesz kupić Q9400, ale nie wiem jak wygląda OC i inna funkcjonalność tej płyty co masz, to już sam oceń czy masz do niej jakieś zastrzeżenia

Dobry pomysł.

Myślę, że nie ma sensu robić rewolucji. Ta płytka jest dość dobra, do Q9400 wystarczy. Praktycznie każdy robi 3.6GHz. Dalej bywa FSB Wall i różnie to bywa.

Proc pójdzie na allegro za jakieś 150 zł, jeśli nie więcej. Zaznacz OC i daj screeny, a na pewno się ktoś skusi. Sam sprzedawałem ostatnio (no, 2 miesiące temu...) E2140 ze znanym OC i poszedł za 180zł.

Vdrop? Sprawdzone miernikiem? Bo CPU-Z lubi sobie różne rzeczy pokazywać...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, ceny na Q9400 zaczynają się od około 820zł, co niestety już jest za dużo. No chyba że jakimś cudem bym trafił taniej, ale to pewno używkę lub ze słabym OC.

Z "rewolucją" problemu nie będzie, lubię się bawić sprzętem komputerowym ;)

Więc Q9400 odpada (chyba że stanieje), może jakiegoś "gorszego"/tańszego quada? Czy jednak Phenoma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, ceny na Q9400 zaczynają się od około 820zł, co niestety już jest za dużo.

To sprzedaj najpierw starego proca... Wytrzymasz chyba ten tydzień bez kompa...?

Oczywiście staraj się wyciągnąć za E2140 jak najwięcej. Chwytliwy tytuł i dobry opis to podstawa sukcesu na allegro :wink: .

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprzedaj najpierw starego proca... Wytrzymasz chyba ten tydzień bez kompa...?

Oczywiście staraj się wyciągnąć za E2140 jak najwięcej. Chwytliwy tytuł i dobry opis to podstawa sukcesu na allegro :wink: .

Problem w tym, że ten limit 700zł-800zł osiągne jeżeli opchnę obecnego proca+mobo za te 300zł, także Q9400 niekoniecznie.

Planuje na koniec roku szkolnego, trochę czasu jeszcze jest, ale wolę być już dobrze zorientowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi