ROBAK13 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Witam! Nie znalazłem odpowiedniego działu więc zakładam temat tu bo wydał mi się najbardziej odpowiedni. Otóż mam WC składające się z: Aquacomputer cuplex XT di G1/4, BW 122, athman at-304. Problem w tym, że temperatury są takie jak na starym IFX-14 czyli na e8500 4.4GHz 1.44V ok. 65*. O dziwo ta temperatura wyskakuje natychmiast po włączeniu orthosa, a po jakimś czasie rośnie jeszcze o 2*. Nakładałem raz dużo pasty i dwa razy mało (AS5) i próbowałem z przepływem przez blok w jedną i drugą stronę. Bez rezultatów. Spód bloku jest nieco sfatygowany, ale kupiem od Xtreame Addicta, a On nie miał z tym blokiem problemów. Jako ciekawostkę podam, że wcześniej miałem MNP Posejdona i ten sam problem. Pastę zmieniałem 5 razy i testowałem na AS5 oraz STG1. Po odesłaniu okazało się, że blok jest sprawny. Bardzo będę Wam wdzięczny za wszelka pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 O dziwo ta temperatura wyskakuje natychmiast po włączeniu orthosa, a po jakimś czasie rośnie jeszcze o 2*. Nakładałem raz dużo pasty i dwa razy mało (AS5) i próbowałem z przepływem przez blok w jedną i drugą stronę. Bez rezultatów. Spód bloku jest nieco sfatygowany, ale kupiem od Xtreame Addicta, a On nie miał z tym blokiem problemów.1.Poczytaj topic jaki jest na jego temat na oślej łące 2.Zmierz temp wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAK13 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Temp. wody to 27-29* Wiem o tych wszystkich incydentach z XA, ale jak go kupowałem to jeszcze go miał w komputerze i działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Sprawdz temp na def. Vcore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Wodę mierzyłeś w stresie rozumiem ? Jeśli tak to problem leży w montażu/ krzywym bloku/zabrudzonym/źle nałożonej paście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAK13 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Tak odę mierzyłem w stresie. Temp. otoczenia wtedy wynosiła 22*. Temperatura na standardowym V to 46* czyli również tyle ile na IFX-14. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAK13 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Nałożyłem pastę jeszcze raz tylko teraz na blok. Żadnych zmian. Macie jakiś pomysł co jeszcze robić? W jaki sposób nałożyć pastę itp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Nałożyłem pastę jeszcze raz tylko teraz na blok. Żadnych zmian. Macie jakiś pomysł co jeszcze robić? W jaki sposób nałożyć pastę itp.?Kropeczka na środek procka i rozsmarowanie równej cienkiej warstwy na procku. Zrób tak: -pokryj procka cienką warstwą pasty, podejdz do syby i zobacz jaki procek zostawia "odcisk" -zrób to samo z blokiem co z prockiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAK13 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Że też wcześniej na to nie wpadłem! Oto jak się pasta rozsmarowała po nałożeniu bloku: A tu na nowo rozsmarowana pasta i odciski na plexi: po lewej procek, a po prawej blok (na procku była cieńsza warstwa pasy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Podstawa bloku - utleniona miedź , warto by ją czymś chociaż wyczyścić. Co do nakładania pasty to: - na środek proca kropka wielkości 5mm - docisk bloku sam ją rozprowadzi Koniecznie wyczyść spód bloku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Xtreame Addicta I dziwisz się że coś jest nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Koniecznie wyczyść spód blokuDołączę się do tematu z pytaniem: czym wyczyścić wnętrze bloku? (miedź) I dziwisz się że coś jest nie tak?Byl odpowiedni temat i tam było przelewać swoje żale, nie zaczynaj tego ponownie w innym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 czym wyczyścić wnętrze bloku? (miedź)Kwas solny :) następnie po wyjęciu jakimś proszkiem do czyszczenia - np. Ajax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Sproszkowanym grafitem z miasta Prypiat ;) a tak na serio to mydłem, cilit, ketchup, kret Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maax990 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 u xa wszystko dziala pieknie szkoda ze tylko u niego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAK13 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Dobra przestańcie już tu skarżyć się na XA bo tym mi nie pomagacie. tak jak powiedział Marecki306 jest do tego specjalny temat. Więc wystarczy wyczyścić blok? bo moim zdaniem jego spód jest bardzo krzywy. zresztą macie wszystko na zdjęciu. Odbiło się z 20-30% pasty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Użyj czegoś innego niz pleksi do zrobienia odcisków, jak sytuacja bedzie taka sama to kupuj papier wodny i szlifuj blok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 lub proca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 ale proc ma prosta czape wiec co mu da szlifowanie ihsa? jak juz ktos wyzej pisal. sprobuj jeszcze raz odcisnac stope bloku tyle ze np na szybie. jak tak bedzie to nic nie zostaje tylko zeszlifowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 ale proc ma prosta czape wiec co mu da szlifowanie ihsa?Nie masz racji :) a żeby nie być gołosłownym proszę foto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiz__ Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 W srodku bloku masz calkiem czysto ? Moze byc jakis syf pomiedzy wlotem - wylotem, ktory blokuje przeplyw i temp sie podnosi ; mialem wlasnie identycznie. Mozesz jesio miec zly docisk do ihs'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAK13 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Rozkręcałem wczoraj blok, ale mogłem zdjąć tylko plexi. Sam blok był tak skręcony, że musiałem przedłużyć rączkę z imbusa i udało mi się odkręcić tylko jedną z 4 śrubek niszcząc przy temu imbus z jednej i drugiej strony xD. Nie wiem co za koks to zakręcał. Kupię jakiegoś firmowego to powinno dać radę odkręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...