Skocz do zawartości
ROBAK13

Problem Z Temperaturami W Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie znalazłem odpowiedniego działu więc zakładam temat tu bo wydał mi się najbardziej odpowiedni.

Otóż mam WC składające się z: Aquacomputer cuplex XT di G1/4, BW 122, athman at-304. Problem w tym, że temperatury są takie jak na starym IFX-14 czyli na e8500 4.4GHz 1.44V ok. 65*. O dziwo ta temperatura wyskakuje natychmiast po włączeniu orthosa, a po jakimś czasie rośnie jeszcze o 2*. Nakładałem raz dużo pasty i dwa razy mało (AS5) i próbowałem z przepływem przez blok w jedną i drugą stronę. Bez rezultatów. Spód bloku jest nieco sfatygowany, ale kupiem od Xtreame Addicta, a On nie miał z tym blokiem problemów.

Jako ciekawostkę podam, że wcześniej miałem MNP Posejdona i ten sam problem. Pastę zmieniałem 5 razy i testowałem na AS5 oraz STG1. Po odesłaniu okazało się, że blok jest sprawny.

Bardzo będę Wam wdzięczny za wszelka pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dziwo ta temperatura wyskakuje natychmiast po włączeniu orthosa, a po jakimś czasie rośnie jeszcze o 2*. Nakładałem raz dużo pasty i dwa razy mało (AS5) i próbowałem z przepływem przez blok w jedną i drugą stronę. Bez rezultatów. Spód bloku jest nieco sfatygowany, ale kupiem od Xtreame Addicta, a On nie miał z tym blokiem problemów.

1.Poczytaj topic jaki jest na jego temat na oślej łące

2.Zmierz temp wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nałożyłem pastę jeszcze raz tylko teraz na blok. Żadnych zmian. Macie jakiś pomysł co jeszcze robić? W jaki sposób nałożyć pastę itp.?

Kropeczka na środek procka i rozsmarowanie równej cienkiej warstwy na procku. 

Zrób tak: 

-pokryj procka cienką warstwą pasty, podejdz do syby i zobacz jaki procek zostawia "odcisk"

-zrób to samo z blokiem co z prockiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że też wcześniej na to nie wpadłem!

Oto jak się pasta rozsmarowała po nałożeniu bloku:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu na nowo rozsmarowana pasta i odciski na plexi:

Dołączona grafika

po lewej procek, a po prawej blok (na procku była cieńsza warstwa pasy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawa bloku - utleniona miedź , warto by ją czymś chociaż wyczyścić.

Co do nakładania pasty to:

- na środek proca kropka wielkości 5mm - docisk bloku sam ją rozprowadzi

Koniecznie wyczyść spód bloku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie wyczyść spód bloku

Dołączę się do tematu z pytaniem: czym wyczyścić wnętrze bloku? (miedź)

I dziwisz się że coś jest nie tak?

Byl odpowiedni temat i tam było przelewać swoje żale, nie zaczynaj tego ponownie w innym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra przestańcie już tu skarżyć się na XA bo tym mi nie pomagacie. tak jak powiedział Marecki306 jest do tego specjalny temat.

Więc wystarczy wyczyścić blok? bo moim zdaniem jego spód jest bardzo krzywy. zresztą macie wszystko na zdjęciu. Odbiło się z 20-30% pasty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale proc ma prosta czape wiec co mu da szlifowanie ihsa? jak juz ktos wyzej pisal. sprobuj jeszcze raz odcisnac stope bloku tyle ze np na szybie. jak tak bedzie to nic nie zostaje tylko zeszlifowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozkręcałem wczoraj blok, ale mogłem zdjąć tylko plexi. Sam blok był tak skręcony, że musiałem przedłużyć rączkę z imbusa i udało mi się odkręcić tylko jedną z 4 śrubek niszcząc przy temu imbus z jednej i drugiej strony xD. Nie wiem co za koks to zakręcał. Kupię jakiegoś firmowego to powinno dać radę odkręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi