Włodi Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Złożyłem nowiutkiego kompa i problem jest taki, że gdy włącze go po nocy to już w na etapie biosu sie resetuje a gdy już gdzieś po 5 resetach dojdzie do bootowania to również sie resetuje bądź zawiesza (czarny ekran).Tak po 10-15 razach system sie włącza i chodzi bez zarzutu już do końca. Zasilacz posiadam zastępczy jakis bezfirmowy 420W bo ten co kupiłem okazał sie uszkodzony. Kartę graficzną również mam zastępczą (Radeon X550) ponieważ gdy podpiąłem GTX 280 nawet zasilacz 500W go nie pociągnął. Jeśli chodzi o napięcia to w biosie są ok, natomiast w systemie speedfan pokazuje na +12V 0,00V. Możecie mi powiedzieć co jest grane?;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) Napięcia się mirzy miernikiem. Jak ta 500 też noname to co tu się dziwić. Szkoda by mi było sprzętu na takie eksperymenty. Edytowane 23 Maja 2009 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Nie mialem innego wyjscia gosc mi dal tai zasilacz w serwisie i koniec. dobrze ze nie musialem jeszce za to placic. Powiedzcie mi lepiej co z tym dalej zrobić? PS.Napięć nie zmierze bo nie mam miernika pozatym sie boje ze coś spale chyba mnie rozumiecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Złożyłem nowiutkiego kompa i problem jest taki, że gdy włącze go po nocy to już w na etapie biosu sie resetuje a gdy już gdzieś po 5 resetach dojdzie do bootowania to również sie resetuje bądź zawiesza (czarny ekran).Tak po 10-15 razach system sie włącza i chodzi bez zarzutu już do końca. Zasilacz posiadam zastępczy jakis bezfirmowy 420W bo ten co kupiłem okazał sie uszkodzony. Kartę graficzną również mam zastępczą (Radeon X550) ponieważ gdy podpiąłem GTX 280 nawet zasilacz 500W go nie pociągnął. Jeśli chodzi o napięcia to w biosie są ok, natomiast w systemie speedfan pokazuje na +12V 0,00V. Możecie mi powiedzieć co jest grane?;) sorry za szczerość ale wróżki nie jesteśmy.... Swoją drogą gtx 280 nie wstał na 500w psu- co to był za szajs ? Zobacz na mojego siga i po o/c procka i grafy zero problemów :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 No wlasnie nie wiem co jest grane. Dzisiaj sprawdze u kumpla mojego GTX-a na wszelki wypadek. Ale powiedzcie od czego te resety? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Obejrzyj dokładnie wszystkie kondensatory elektrolityczne czy nie są spuchnięte, pęknięte lub wylane. Na płycie gł., graficznej, wszędzie, jak możesz to też w zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Jesli mowimy o tym co ma w sigu to kondziory odpadaj - DS3L ma wszedzie Solidy , wiekszosc nowych grafik tez. Nie podpinalbym nowego kompa/czesci na "no name". Tyle ode mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 u mnie dzieje się to samo. od kiedy nie wiem bo komp 24/7 więc zorientowałem się dopiero 3 tyg temu po przeprowadzce. obstawiałem zasilacz ale lata teraz na innym i mam to samo O_O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Wróciłem właśnie od kolegi. Najpierw sprawdziliśmy GTX-a. Okazało się że po wpięciu DWÓCH (a nie jednej jak mowil fachowiec z seriwsu) wtyczek do karty grafiki, system ruszył, sterownik do karty zainstalowal sie bez problemu i odpalilismy nawet crysisa na niej. Natomiast zasilacz zdaje się być całkiem martwy. Ani bez karty ani z kartą nie wstaje. Pozatym ten mój zasilacz nie posiada drugiej wtyczki do grafiki! Czyli nie jest kompatybilny z GTX-ami. I teraz czy serwisant mógł w jakiś sposób zjarać ten zasilacz podłączająć tylko jedną wtyczke do GTX-a? Czy poprostu zasilacz od nowosci byl walniety. Tak jak mowie po podlaczeniu jest zero reakcji, nawet zadne lampki na klawiaturze nie błyskają, zupełna cisza. Dodam jeszcze, że sprawdzałem wszystkie kondensatory na płycie, nic nie jest wybrzuszone ani wylane - to chyba nie ten typ kondziorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Pożycz od kumpla zasilacz i sprawdź czy komp normalnie wstanie. Jeśli tak to wiadomo co jest winne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 gtx 280 nie wstał na 500w psu- co to był za szajs ?No właśnie - dowiemy się ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Wróciłem właśnie od kolegi. Najpierw sprawdziliśmy GTX-a. Okazało się że po wpięciu DWÓCH (a nie jednej jak mowil fachowiec z seriwsu) wtyczek do karty grafiki, system ruszył, sterownik do karty zainstalowal sie bez problemu i odpalilismy nawet crysisa na niej. Natomiast zasilacz zdaje się być całkiem martwy. Ani bez karty ani z kartą nie wstaje. Pozatym ten mój zasilacz nie posiada drugiej wtyczki do grafiki! Czyli nie jest kompatybilny z GTX-ami. Słuchaj dłużej serwisantów, to w zimę będziesz w sandałach z białymi kalesonami chodził. Ten koleś to jakiś idiota (serwisant ofc :D) Po to są 2 wtyczki, zeby podłączyć 2 kable. A jak twój zasilacz nie ma wyjścia na 2 zasilania PCI-E, to na pewno musisz mieć przejściówkę z Molex'ów. A po drugie naprawdę szkoda sprzętu na Noł-nejmy i inne krzaki. Kup np. OCZ StealthXStream 500W i masz zapas mocy na parę lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Tamten 500W to byl tez jakis no name. Teraz musze kupić przynajmniej 600W w 500-tki sie juz nie bawie a u kumpla na 620W ruszyl moj GTX bez problemu. Doradzcie jakiś zasilacz minimum 600W w rozsadnej cenie ze sklepu www.esc.pl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=15303 Będzie aż nadto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Tamten 500W to byl tez jakis no name. Teraz musze kupić przynajmniej 600W w 500-tki sie juz nie bawie a u kumpla na 620W ruszyl moj GTX bez problemu. Doradzcie jakiś zasilacz minimum 600W w rozsadnej cenie ze sklepu www.esc.pl. Znajac Twoje podejscie to kupisz kolejne "dobre 600W" skoro miales noname... Ps - serwisant w sklepie to prawie serwisant. Ten normalny robi dla glownych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Znajac Twoje podejscie to kupisz kolejne "dobre 600W" skoro miales noname...Czlowieku przeciez ci mowie ze te no name-y wszystkie należą do serwisanta Nigdy nie kupowałem no name. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=15303 Będzie aż nadto. Nie dało by sie coś tańszego tak do 300zł?Minimum 600W. Co do tematu wątku: Restarty lecą już w biosie czyli to ani dysk ani system. Zasilacz nie zostal jeszcze wyeliminowany ale już chyba wiem czego to wina. Kolega u mnie był przetestować swoje pamięci (Kingston 800Mhz) i okazało sie że system na jego pamieciach wstał za pierwszym razem bez żadnych restartów. I teraz co z tym zrobić, żeby na moich pamięciach działało? Oto co wymyśliliśmy z kumplem: Moje pamięci mają 1066Mhz i jest to wersja Xtreme Edition czyli chyba jakaś podkrecona. W biosie mam trzy tryby pracy pamieci: Standard, Turbo i Extreme. Domyślnie mialem ustawione na Turbo. I tak z kumplem myślimy, że tym trybem Turbo jeszcze dodatkowo podkrecamy już fabrycznie podkrecone pamieci i przez to lecą resety. Co o tym myślicie? Narazie nie mam jak sprawdzić, czy przestawienie na standard cokolwiek da bo komp sie rozgrzał;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Nie zmieniaj nic w tych trybach i daj standard. Ustaw też napięcie na takie jakie wymagają te pamięci (gdzieś na pamięciach/opakowaniu powinno być napisane). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Do 300zł to tylko BeQuiet StriaghtPower E6 450W - 315zł Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] - 285zł Nie wiem jak sobie te zasilacze poradzą z GTX280 ( swoją drogą - ja bym to sprzedał ). Za 300zł nie da się kupić 600W - chyba, że kolejnego no-name z którym będą problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Za 300zł nie da się kupić 600W - chyba, że kolejnego no-name z którym będą problemy. Można spytać wodnika czy ma jeszcze swoje Delty 700W Lub wziąć OCZta http://www.allegro.pl/item634343884_ocz_60..._gw_zabrze.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 No ten OCZ niezła sprawa - tani i mocny, ale czy uciągnie GTX 280?Czy posiada on te 2 wtyczki zasilające karte graficzną? Nie zmieniaj nic w tych trybach i daj standard.Domyślnie miałem na turbo. Czym się różni tryb standard od turbo? Co strace jak zmienie na standard? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Masz przejściówki zasilania z karta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) Teraz musze kupić przynajmniej 600W w 500-tki sie juz nie bawie a u kumpla na 620W ruszyl moj GTX bez problemu. c2d e8400@4GHz 1.3v MSI P45 Neo2-FR GeForce 280 GTX 4x 4gb ddr2 @ 900MHz 2.2v 4x Seagate 80gb 2.5" (raid 0) 1x Samsung 3.5" 1TB xfi + dvd-rw + fdd + bambetle na usb do powyzszego konfigu zaopatrzylem sie w zasilacz Topower SilentEz 450W - http://www.ceneo.pl/2087161 Wentylator zmienilem na Noctua NF-P12 - jest cichutko i uwazam, ze zasilacz ma jeszcze spory zapas mocy! Oczywiscie moglbym ulec mani wat i zaopatrzyc sie w jakies 2000W ustrojstwo: i zastanawiac czy po podlaczeniu pendrive'a komputer nie zacznie sie resetowac - w koncu pecety to takie pradozerne urzadzenia, ze polowa ludzi apropo prezentacji najnowszych gpu i cpu proponuje budowanie wlasnej elektrowni.. Edytowane 24 Maja 2009 przez Slow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 @Slow Rozumiem, że chodzi i jest ok - 12tka 29A. A można wiedzieć jak się zachowuje 12v idle-stres ? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Proszę przeczytać mój post wyżej. Chodzi mi czy ten zasilacz OCZ uciągnie GTX 280? I czym sie rózni opcja standard od turbo w ustawianiach pamieci w biosie?Co strace jak przełącze na standard? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Nie dało by sie coś tańszego tak do 300zł?Minimum 600W. Teraz musze kupić przynajmniej 600W w 500-tki sie juz nie bawie a u kumpla na 620W ruszyl moj GTX bez problemu. Nie oceniaj zasilaczy po liczbie W w nazwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 I czym sie rózni opcja standard od turbo w ustawianiach pamieci w biosie?Co strace jak przełącze na standard? Pewnie są to jakieś automatyczne ustawienia timingów czy innych opcji pamięci przez MOBO, nigdy się tym nie bawiłem. Ustaw po prostu pamięci ręcznie, czyli ustaw takie parametry (timingi, MHz i napięcie) jakie mają w standardzie. A tymi dziwnymi trybami na płycie się nie baw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez2 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Do tego kompa wystarczy ten BeQuiet : http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=15299 Ma aż 36A na 12V i jest to na pewno wartość wystarczająca do tego GTX'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Pewnie są to jakieś automatyczne ustawienia timingów czy innych opcji pamięci przez MOBO, nigdy się tym nie bawiłem. Ustaw po prostu pamięci ręcznie, czyli ustaw takie parametry (timingi, MHz i napięcie) jakie mają w standardzie. A tymi dziwnymi trybami na płycie się nie baw.Z tego co zauważyłem to moja płyta nie umożliwia ręcznego ustawienia timingów i mhz, z tego co pamietam da sie zmienic jedynie napiecie. A co strace jak przestawie z turbo na standard? I powracam do pytana czy ten zasilacz OCZ ktory mi polecano uciągnie GTX 280? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Wejdź do biosu i naciśnij ctrl + f1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) Wejdź do biosu i naciśnij ctrl + f1.Nie działa. Nikt nie zna odpowiedzi na moje 2 pytania? 1.Czy strace na wydajności przestawiając na pamieciach z trybu turbo na standard? 2.Czy TEN zasilacz uciągnie MSI GTX 280 OC (fabrycznie podkrecony)?? Edytowane 24 Maja 2009 przez Włodi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...