Ciri Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Witam wszystkich :) Mam nadzieje, ze nie uznacie tego za zbyt lamerskie pytanie :P ale chcialabym sie dowiedziec skąd wziął się znaczek @? Wiem oczywiście co on oznacza, ale chodzi mi konkretnie o pochodzenie samego znaczka. Z jednego źródła wiem, ze to po prostu ligatura 'at' i używana była jeszcze przed 'erą komputerów', a z drugiego, że znak ten pojawił się po raz pierwszy w jakiś 'pradawnych' :lol: systemach operacyjnych. No więc jak to jest? z góry dzięki za odpowiedź, Ciri :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarecki Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 hmmm tego najstarsi gorole niepamietają ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciri Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 A wiesz, ze chwile po napisaniu tego posta dostałam artykuł mówiący o tym, ze pewien włoski profesor doszukał się użycia @ 500 lat temu przez włoskich kupców :D :o :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 a skad sie wzielo !#$%^&* ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretyn Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 a jak to <span style="color:red;">[ciach!]</span>a @ wstawic w dosie jeśli klawiaturka nie ma do DOSA sterowników? mozna za pomocą kodów asci z klawiatury alfanumerycznej? jeśli tak to jaki to ma kod? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 @ - dobry temat na magisterke;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciri Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 @ - dobry temat na magisterke;)To jest myśl :wink: :wink: :wink: Juz zebrałam potrzebne informacje, tylko czy praca magisterska może miec dwie strony? :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 hmmm tego najstarsi gorole niepamietają ;) I też najstarsi indianie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 widze ze nasze wielkie forum niezna tak podstawowych faktow z dziejoznawstwa znakow :P @ zaczeto uzywac dlaego bo szukano niepowtazalnego znaku ktory bo oddzielal nazwe nadawcy maila od domeny z ktorej go wysylal - a ze @ niewystepuje w zadnym z imion/nazwisk itp to wybrano wlasnie ten znak 8) przez to @ znaczy "at" czyli "na" np stefan@wp.pl czyli konto stefan "at" domena wp "dot" pl :P oto cala filozofia - i niech nikt niewazy sie uzyc tego w swojej magisterce - wszystkie prawa zastrzezone ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciri Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 widze ze nasze wielkie forum niezna tak podstawowych faktow z dziejoznawstwa znakow :P @ zaczeto uzywac dlaego bo szukano niepowtazalnego znaku ktory bo oddzielal nazwe nadawcy maila od domeny z ktorej go wysylal - a ze @ niewystepuje w zadnym z imion/nazwisk itp to wybrano wlasnie ten znak 8) przez to @ znaczy "at" czyli "na" np stefan@wp.pl czyli konto stefan "at" domena wp "dot" pl :P oto cala filozofia - i niech nikt niewazy sie uzyc tego w swojej magisterce - wszystkie prawa zastrzezone ;) Tak, ale pytanie skąd wziął się sam znaczek :D Przeczytałam, ze najstarsze jego użycie (znane nam) mialo miejsce 500 lat temu. Kupcy florenccy używali tego znaczka na oznaczenie "amfory" - ówczesnej miary objętości (jedna amfora = jedna trzydziesta baryłki). W maszynach do pisania używano go od 1880 roku. Ale nie dodawano go do wszystkich modeli bo uwazano ze jest niepotzrebny. Już wtedy używano go w znaczeniu "at the price of". I tak zostalo do dzisiaj. A oficjalna nazwa to 'commercial at'. :) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Otoz znaczek @ [czyli at] pochodzi z Laciny Jezeli mnie pamiec nie zawodzi, to uzywali go juz mnisi kopisci bo chcieli sobie uproscic zycie, i zamiast at (wlasciwie ad - jak sie myle to mnie poprawcie) uzywali @ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 No i wszystko jasne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciri Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 aRoo"]Otoz znaczek @ [czyli at] pochodzi z Laciny Jezeli mnie pamiec nie zawodzi, to uzywali go juz mnisi kopisci bo chcieli sobie uproscic zycie, i zamiast at (wlasciwie ad - jak sie myle to mnie poprawcie) uzywali @Właśnie po odkryciu tego florenckiego zapisu @ teoria z łacińskim pochodzeniem została obalona, zresztą zawsze uważano ją za troszkę naciąganą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 ludziska nie macie wiekszych zmartwien ?? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 A dlaczego sie go urzywa przy pokazaniu podkrecania ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 A dlaczego sie go urzywa przy pokazaniu podkrecania ? :Dprocesor duron 1000 "ustawiony na"=@ 1000 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzeń Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 no popacznie a ja myślałem ze sie bierze ze shifta z 2 :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 no popacznie a ja myślałem ze sie bierze ze shifta z 2 :lol: :lol:jak widac jest wiele teorii na temat "malpy" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 no popacznie a ja myślałem ze sie bierze ze shifta z 2 :lol: :lol:jak widac jest wiele teorii na temat "malpy" :)wszak z malpy ewolulowal czlowiek ;) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 A jak juz jestesmy przy tym temacie to dlaczego @ jest małpa. dlatego zeten ogonek to ma przypominac malpi. To wszystko jest jakies naciagane eeeeee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...