tHe mRuWa Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Przymierzam sie do zbudowania RAID 5 z 3x Samsung HD642JJ(z czasem MOZE dojdzie jeszcze czwarty HD642JJ) na płycie ASRock AOD790GX. Jakies rady, ze moze zle to sobie wykombinowalem? Procesor to bedzie X3 710 z bachcomp, czyli X4 3,4GHz... Dlaczego raid5 - chce zeby bylo wydajniej i przedewszystkim bezpieczniej, ale bez utraty polowy powierzchni dyskowej. Jak to sie bedzie sprawowowac? Rozumiem ze 2z3 dyskow utworza jedna przestrzen, ktora normalnie bedzie mozna podzielic na partycje? Co w przypadku dolozenia 4dysku albo zepsucia sie jednego z dyskow i koniecznoscia odbudowy macierzy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Info jest w necie - cała masa. Raid5 na mobo -> cienizna, ale jest bezpieczniej. W przypadku awarii 1 dysku macierz zwalnia - bardzo. Dołożenie 4 dysku: - do Raid5 czy inna struktura - Raid10? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHe mRuWa Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) Info jest w necie - cała masa. Raid5 na mobo -> cienizna, ale jest bezpieczniej. W przypadku awarii 1 dysku macierz zwalnia - bardzo. Dołożenie 4 dysku: - do Raid5 czy inna struktura - Raid10? Dolozenie 4dysku do RAID 5, bo rozumiem ze inna struktura czy nawet rozmontowanie takiego raida powoduje utrate zgromadzonych danych? A tak w skrocie - cienizna to w sensie wydajnosciowym? No rzeczywiscie google nie zwraca zbyt optymistycznych informacji na ten temat. A na tym chipsecie istnieje mozliwosc zbudowania rownoczesnie na tych samych dyskach raid 0 i 1? Edytowane 23 Maja 2009 przez tHe mRuWa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) Cienizna w sensie wydajnościowym, szczególnie zapis, ponieważ wymaga on w każdej sytuacji zastosowania metody Read-Modify-Write, co dla magistrali i dysków jest strasznie upierdliwe ;) Rozmontowanie (jakiegokolwiek) Raida nie powoduje utraty danych - o ile jednakowo rozumiemy słowo "rozmontowanie" Osobiście polecałbym jednak zmontowanie Raid 0+1 - z małym patentem - 2x raid0 na mobo + Raid1 (złożony z 2x Raid0) pod windą. Jest to najbardziej wydajne i bezpieczne rozwiązanie - odczyt przekracza Raid0 z 2 dysków, zapis minimalnie gorszy - przynajmniej na XP pro, bo na wiśta+ nie sprawdzałem (i już nie zamierzam ;) ) Poza tym możesz tylko niektóre partycje wpiąć w R1 (dane), system na Raid0 (1) a swap, temp, itp shit na Raid0 (2) - czyli coś w stylu szajsowatego intel matrix raid, tylko szybsze ;) edit: tzn wogóle nie sprawdzałem, bo to nielegalne, tylko cośtam, gdzieśtam słyszałem ;) Edytowane 26 Maja 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHe mRuWa Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Cienizna w sensie wydajnościowym, szczególnie zapis, ponieważ wymaga on w każdej sytuacji zastosowania metody Read-Modify-Write, co dla magistrali i dysków jest strasznie upierdliwe ;) Rozmontowanie (jakiegokolwiek) Raida nie powoduje utraty danych - o ile jednakowo rozumiemy słowo "rozmontowanie" i podobno jeszcze duze problemy przy jakims np. resecie - macierz podbno sprawdza spojnosc pare h tzn bardziej myslalem o tym kiedy juz nie chcemy miec raida - to najpierw trzeba dane przeniesc w inne miejsce, bo podlaczenie oddzielnie 1z dyskow da nam nieczytelne dane? Osobiście polecałbym jednak zmontowanie Raid 0+1 - z małym patentem - 2x raid0 na mobo + Raid1 (złożony z 2x Raid0) pod windą. Jest to najbardziej wydajne i bezpieczne rozwiązanie - odczyt przekracza Raid0 z 2 dysków, zapis minimalnie gorszy - przynajmniej na XP pro, bo na wiśta+ nie sprawdzałem (i już nie zamierzam ;) ) Poza tym możesz tylko niektóre partycje wpiąć w R1 (dane), system na Raid0 (1) a swap, temp, itp shit na Raid0 (2) - czyli coś w stylu szajsowatego intel matrix raid, tylko szybsze ;) to ile dyskow bede do tego potrzebowal? 4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 W przypadku hard resetu macierz może stracić spójność, jeśli przerwano operację zapisu - zresztą to samo przy pojedyńczym dysku. Każda macierz z redundancją będzie wymagać sprawdzenia - synchronizacja R1 jest najszybsza. Do R0+1 potrzeba 4 hdd ofc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHe mRuWa Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) W przypadku hard resetu macierz może stracić spójność, jeśli przerwano operację zapisu - zresztą to samo przy pojedyńczym dysku. Każda macierz z redundancją będzie wymagać sprawdzenia - synchronizacja R1 jest najszybsza. Do R0+1 potrzeba 4 hdd ofc. Dzieki za pomoc, sam jeszcze doczytalem nieco i ze smutkiem musze stwierdzic ze jednak raid5 na zintegrowanym kontrolerze na mb to bylby bład, a nie zanosi sie na to bym mogl pozwolic sobie na zakup sprzetowego >1000zł, wiec zostanie mi ten 0+1, ewentualnie po prostu dam 1dysk na backup... To w takim razie nie widze za bardzo sensu zeby wydawac przeszlo 100zl wiecej na plyte z 790, bo ona od 780 rozni sie chyba glownie tylko raid5 i grafika, czy IEEE1394 ktore zbedne mi sa? Edytowane 24 Maja 2009 przez tHe mRuWa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Osobiście polecałbym jednak zmontowanie Raid 0+1 - z małym patentem - 2x raid0 na mobo + Raid1 (złożony z 2x Raid0) pod windą. Jest to najbardziej wydajne i bezpieczne rozwiązanie - odczyt przekracza Raid0 z 2 dysków, zapis minimalnie gorszy - przynajmniej na XP pro, bo na wiśta+ nie sprawdzałem (i już nie zamierzam ;) ) Poza tym możesz tylko niektóre partycje wpiąć w R1 (dane), system na Raid0 (1) a swap, temp, itp shit na Raid0 (2) - czyli coś w stylu szajsowatego intel matrix raid, tylko szybsze ;)Witam. Czy to ma wyglądać tak : Czyli mamy np. 4 dyski po 500GB. RAID 0 = 2TB a RAID 1 = 1TB ? Na mobo lub na kontrolerze PCI to wiem jak postawić macierz, ale pod Windą i niektóre partycje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 (edytowane) Tak, to co jest na rysunku to jest RAID 0+1. Zazwyczaj poleca sie RAID 1+0 (na rysunku zamieniasz miejscami RAID 1 i RAID 0), poniewaz w przypadku wymiany dysku odbudowuje sie polowa macierzy. Jednak jesli zewnetrzna macierz ma byc robiona w Windows to takie rozwiazanie nie ma sensu, bo wydajnosc stripingu (RAID 0) w Windows jest kiepska. Zeby zrobic mirrora partycji w Windows 2003: start -> uruchom -> diskmgmt.msc musisz miec co najmniej dwa dyski dynamiczne, jeden z partycja zrodlawa i dodatkowy - prawym na dysk -> konwertuj na dysk dynamiczny prawym na partycje -> add mirror Jesli chcesz to zrobic w Windows XP, to niestety ten system oficjalnie nie ma mirrorowania, mozna wyedytowac kilka plikow systemowych zeby to wlaczyc, jednak taka zmiana moze byc niezgodna z licencja. Mirror w Windowsie obejmuje tylko partycje, nie caly dysk, wiec przy robieniu mirrora partycji systemowej nie kopiuje sie boot loader - nie da sie uruchomic systemu z drugiego dysku jesli padnie ten, na ktorym byl instalowany system. Zeby rozwiazac ten problem mozna skopiowac MBR z pierwszego RAIDa 0 na drugi na przyklad z jakiegos LiveCD Linuksa + sterowniki do kontrolera albo dmraid: dd if=/dev/mapper/pierwszy_dysk of=/dev/mapper/drugi_dysk bs=512 count=1 Mozna tez uruchomic z plyty instalacyjnej Windows i z konsoli odzyskiwania sprobowac fixmbr, ale tego nie testowalem w przypadku RAID 0 i dysku dynamicznego. Edytowane 26 Maja 2009 przez Zawoor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 W sumie to się trochę zapędziłem -> to jest nielegalne, sorry. Zawoor: brawo, tylko nie bardzo kumam co to jest "zewnętrzna macierz" - R1 wg rysunku?. Jeśli tak, to akurat w takiej konfiguracji wszystko śmiga - R0 realizują stery od producenta chipsetu, całkiem sprawnie - natomiast R1 w windzie działa zupełnie dobrze. Aaa, no i skasuj swojego posta -> podawanie linków do cracków jest niezgodne z regulaminem :rolleyes: ... ciekawa sytuacja wyszła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Hmm, bo ja wiem czy nielegalne..., trzebaby w licencji sprawdzic czy zabrania zmieniania plikow systemowych albo uzywania mirroringu w XP. Poprzedniego posta wyedytowalem na wszelki wypadek. W miejscu gdzie pisalem "zewnetrzna macierz" chodzilo o RAID 0, bo to dotyczylo akurat RAID 1+0. Jesli bedzie RAID 0+1, tak jak proponowales wczesniej, to zewnetrzna macierza (w Windowsie) bedzie RAID 1, czyli wszystko w porzadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 MS daje R1 tylko w licencjach serwerowych AFAIN, poza tym nie można disasemblować/zmieniać kodu windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Zawoor, Tak rozumiem niuans związany z R0+1 i R1+0. Pytałem o rozwiązanie przedstawione przez Kolegę tomazzi. Z tego co dalej przeczytałem wynika, że to rozwiązanie nie będzie legalne na XP ? No cóż. Pozostaje rozwiązanie na mobo RAID 0+1 lub 1+0. OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...