Skocz do zawartości
halo?!

Komputer ~3200 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Pod koniec maja/na początku czerwca chce kupić nowy komputer w esc. W zestawie będzie też karta dźwiękowa + zamierzam kupić microlab'y solo 7c. Wygląda to tak:

• AMD Phenom II X3 710 /2.6GHz, 95W, BOX, AM3/
  • Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum
  • AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/
  • G.Skill 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PK
  • Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS]
  • Asus Xonar DX
  • Sapphire HD4890 1GB LUB Sapphire HD4870 VAPOR-X 1GB
  • Samsung SH-S223F SATA
  • CM Elite 33X (X - muszę zobaczyć jak wyglądają )
  • BeQuiet StraightPower E6 400W LUB Corsair 450W VX
  • +pasta, wentylator 120mm

Wątpliwości:

1. W sierpniu monitor 17 cali CRT zamieniam na LG W2252TQ-PF (2ms, DVI) 22 cali. Tutaj pojawia się pytanie czy warto inwestować w hd4890 przy tych 22 calach. Wiadomo, im mniej wydamy tym lepiej.

2. Zasilacz? Nie jestem pewien.

3. Co myślicie o xonarze dx'ie, tj. czy wciąż sprawia problemy w grach?

Edytowane przez halo?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4850 DDR5 jest bardzo opłacalną kartą - to praktycznie to samo, co HD4870, tylko tańszy. Oszczędzasz na tym dużo, więc Q9400 + bardzo dobra i tania Asus P5B Premium jest tu bardzo dobrym wyborem. Zegar w zegar to Quady Intela z serii Q9 są lepsze.

A dysk Samsung F2EG 500GB kosztuje 195 zł, a jest cichy i wydajny, mimo 5400RPM - poczytaj o nim temat na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien czy miło mi będzie pakować się w niemłody p965 [P5B Premium jest oczywiście b. dobrą płytą na p965] + q9400. (W ogóle nie miałem czegoś takiego w planach)

Co mi to da, albo raczej ile?, sporo ma rozdziałce 1440x900/max 1680 x 1050 przy średniej ochocie do gry(a raczej przy braku czasu)? Na pierwszy rzut oka - nie wydaje mi się.

Edytowane przez halo?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi tylko o to, że jeżeli między zestawem na q9400, a zestawem na p II 710 nie poczuje różnicy >15 fps'ów w paru grach to jak dla mnie nie ma sensu ten intel. Tylko o opłacalność mi chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak:

AMD Phenom II X3 710 /2.6GHz, 95W, BOX, AM3/ (może trafi się 4 rdzeń)

Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum

AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/

G.Skill 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PK

Samsung F2EG 500GB

Asus Xonar DX

Palit Sonic Special Edition HD4850 512MB DDR5

Samsung SH-S223F SATA

CM Elite 33X (X - muszę zobaczyć jak wyglądają )

Corsair 450W VX

+pasta, wentylator 120mm

~2750 zł, jak zakupie to zrobię testy i wrzucę. Chociaż przez następne 1,5 tyg może się coś minimalnie zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Antec 300 - bardzo dobrze wentylowana buda, dyski zimniutkie a i proc za bardzo sie nie grzeje :wink: tyle ze na dyski trzeba dokupic wentyl, Asus Xonar DX też mam wg. mnie grają bardzo dobrze zaryzykuje stwierdzenie że troszkę lepiej od np. X-FI extreme gamer :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi