speede19 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Być może to głupi temat ale zależy mi na odpowiedzi. Spotkałem się ze stwierdzeniem kolegi który pracuje przy montażu internetu radiowego że anteny szczelinowe można montować tylko jeśli się ma koncesję na nadawanie. Bo trzeba mieć podobno jakieś pozwolenie. Czy to prawda ? Czy jeśli chciałbym wrzucić taką antenkę na dach żeby mieć neta na podwórku to nie mogę? Proszę obeznanych w tym temacie o odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 pewnosci nie mam ale jak dla mnie to glupoty plecie ;) Moze dotyczy to duzych, mocnych (bardzo) anten ale takich zwyklych... glupie by to bylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speede19 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 jak z nim gadałem to gadaliśmy o antenie za około 100-150 zł więc nie jakaś specjalna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamson_81 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Kolega wciska Ci kit i tyle :) - możesz sobie tam wieszać co Ci się podoba pod warunkiem że sprzęt będzie spełniał podstawowe normy - urządzenia które wykorzystujemy w domach itp. pracują w paśmie uwolnionym 2,4GHz i 5GHz więc nie trzeba mieć żadnych koncesji do ich używania. Swoją drogą jeśli potrzebujesz net tylko u siebie to wieszanie anteny szczelinowej (sektor) jest grubą przesadą, wystarczy mała antenka kierunkowa bądź dookólna w zależności od potrzeb pokrycia terenu. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Być może to głupi temat ale zależy mi na odpowiedzi. Spotkałem się ze stwierdzeniem kolegi który pracuje przy montażu internetu radiowego że anteny szczelinowe można montować tylko jeśli się ma koncesję na nadawanie. Bo trzeba mieć podobno jakieś pozwolenie. Czy to prawda ? Niestety to "pozwolenie" to jest juz łamanie prawa. Moc wyjsciowa z anteny powinna wynosic 100mW EIRP Wiec zastosowanie szczelinówki ( lub innej anteny o zysku wiekszym niz 0dB ) powoduje ze przekraczasz moc co grozi konsekwencjami karnymi.. Info o EIRP : http://pl.wikipedia.org/wiki/EIRP Po 2 to pasmo nie jest "wolne" tak do konca.. Jest to pasmo 13cm gdzie czestotliwosc od 2310 do 2450 to czestotliwosc krótkofalowców. Jeszcze podział pasma jakie tryby wykozystujemy w przedziale pasma : Wiec od 2400 do 2450 WI-FI włazi na nasze pasmo ( zasada wyłacznosci ) A my mamy pozowlenia radiowe pozwalajace na prace z moca do 15W wiec jak zaczynamy prace np na ATV ( telewizja amatorska ) to niektórym wycina siec radiowa.. Nie wspomne co sie dzieje przy zastosowaniu anteny sferycznej lub innej kierunkowej.. czesto o zysku 20dB ( gestosc mocy wypromieniowywanej w tym kierunku wzrasta kilkunastokrotnie ! czyli jak by był to nadajnik 200 -300W ) I jest to całkowice legalne. Co przy wi-fi juz nie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...