Skocz do zawartości
speede19

Antena Szczelinowa - Pytanko

Rekomendowane odpowiedzi

Być może to głupi temat ale zależy mi na odpowiedzi. Spotkałem się ze stwierdzeniem kolegi który pracuje przy montażu internetu radiowego że anteny szczelinowe można montować tylko jeśli się ma koncesję na nadawanie. Bo trzeba mieć podobno jakieś pozwolenie. Czy to prawda ? Czy jeśli chciałbym wrzucić taką antenkę na dach żeby mieć neta na podwórku to nie mogę? Proszę obeznanych w tym temacie o odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega wciska Ci kit i tyle :) - możesz sobie tam wieszać co Ci się podoba pod warunkiem że sprzęt będzie spełniał podstawowe normy - urządzenia które wykorzystujemy w domach itp. pracują w paśmie uwolnionym 2,4GHz i 5GHz więc nie trzeba mieć żadnych koncesji do ich używania. Swoją drogą jeśli potrzebujesz net tylko u siebie to wieszanie anteny szczelinowej (sektor) jest grubą przesadą, wystarczy mała antenka kierunkowa bądź dookólna w zależności od potrzeb pokrycia terenu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może to głupi temat ale zależy mi na odpowiedzi. Spotkałem się ze stwierdzeniem kolegi który pracuje przy montażu internetu radiowego że anteny szczelinowe można montować tylko jeśli się ma koncesję na nadawanie. Bo trzeba mieć podobno jakieś pozwolenie. Czy to prawda ?

Niestety to "pozwolenie" to jest juz łamanie prawa.

Moc wyjsciowa z anteny powinna wynosic 100mW EIRP

Wiec zastosowanie szczelinówki ( lub innej anteny o zysku wiekszym niz 0dB ) powoduje ze przekraczasz moc co grozi konsekwencjami karnymi..

Info o EIRP :

http://pl.wikipedia.org/wiki/EIRP

Po 2 to pasmo nie jest "wolne" tak do konca..

Jest to pasmo 13cm gdzie czestotliwosc od 2310 do 2450 to czestotliwosc krótkofalowców.

Dołączona grafika

Jeszcze podział pasma jakie tryby wykozystujemy w przedziale pasma :

Dołączona grafika

Wiec od 2400 do 2450 WI-FI włazi na nasze pasmo ( zasada wyłacznosci )

A my mamy pozowlenia radiowe pozwalajace na prace z moca do 15W wiec jak zaczynamy prace np na ATV ( telewizja amatorska ) to niektórym wycina siec radiowa..

Nie wspomne co sie dzieje przy zastosowaniu anteny sferycznej lub innej kierunkowej.. czesto o zysku 20dB ( gestosc mocy wypromieniowywanej w tym kierunku wzrasta kilkunastokrotnie ! czyli jak by był to nadajnik 200 -300W )

I jest to całkowice legalne. Co przy wi-fi juz nie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi