Skocz do zawartości
jonas

Zablokowany Firefox I Opera, Jest Tylko Ie

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż!

polityka firmy, w której pracuję, założyła, nie wiedzieć czemu, że tylko Internet Explorer jest piękny, mądry i wspaniały, a reszta świata przeglądarek to mrok, zło i zaraza. Przyzwyczaiłem się do używania FF (AdBlock, karty, czyszczenie danych przy zamykaniu, kwestie estetyczne), chciałbym o ile to możliwe nie zmieniać przyzwyczajeń. Niestety za diabła starego nie mogę zmusić FF do połączenia się z czymkolwiek - IE działa bez problemu.

Próbowałem podmieniać wpisy w general.useragent.override na te - bez efektu. Znalazłem też dodatek do FF, o nazwie IE Tab - nie do końca o to mi chodzi.

Co jeszcze można z tym zrobić? Dodam, że strony firmowe chodzą na FF (obecnie 3.0) bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są 2 opcje:

1. Opera/FF blokowane są na firewallu - tutaj nic nie zrobisz bez praw admina (chociaż przy mało zdolnym administratorze możesz mieć dostęp do ustawień firewalla).

2. Opera/FF nie mają ustawionego proxy - tutaj sprawa dużo prostsza; przepisz ustawienia proxy z IE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki pysie, ale chyba niewiele zwojuję - nie mogę nawet sprawdzić ustawień proxy IE.

Nice try, ale będę musiał się przyzwyczajać do IE w pracy. Mogło być gorzej, mogli narzucić odgórnie Vistę :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Może to odczyta ustawienia...

http://www.lagado.com/proxy-test

Nawet samo IP już rozwiąże sprawę, bo port to zazwyczaj 8080.

Masz dostęp do rejestru? Jeśli nie, to może jakiś zewnętrzny programik do edycji/podglądu i odpisz sobie ustawienia z rejestru. Namiary tutaj:

http://support.microsoft.com/kb/819961

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jakiej potężnej magii użyto, ale bezbożnie poległem, próbując odczytać proxy. Sieć firmowa działa na kompletnie nieznanych mi zasadach - jestem skłonny zaakceptować jętki jednodniówki w charakterze nośnika pakietów przez WiFi.

Dzięki za pomoc. Używam dodatku do FF o nazwie IE Tab. Nie jest to jakieś super rozwiązanie, ale przynajmniej przyciski nawigacyjne, zakładki i tak dalej są w cywilizowanych miejscach i nie wyglądają obleśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marne pół roku później podaję rozwiązanie, które poskutkowało: w FF wybrać Narzędzia->Opcje->Zaawansowane->Sieć->Ustawienia i dalej jak na obrazku, podać lokalizację automatycznej konfiguracji.

Dołączona grafika

Z pewnych względów nazwa firmy została zasłonięta, ale chodzi o samą zasadę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo ściągnąć sobie ten pliczek i sprawdzić co nim mądrze napisano. Na serio to jest zwykły txt określający ip serwera proxy, ew. bramy jeśli w.w. padnie... U mnie w pracy zastosowałem to samo rozwiązanie, tyle że staram się ludziom wybić z głowy IE ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi