kaensainen Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) Witam. Chcę zbudować obudowę przenośną dla dysków. Do tego celu wykorzystam stelaż z obudowy, zestaw - adapter ( zasilacz, okablowanie) i plexi. Mam kilka pytań o materiał: Czy znacie jakiegoś dobrego i godnego polecenia człowieka, ktory na allegro sprzedaje plexi ? Najlepiej jak by mógł wyciąć plexi na wymiar + wyciąć w plexi otwory. Projekt oczywiście w postaci PDF z wymiarami lub jakiś tam "cadowski" format podeślę. Oczywiście przystępna cena! Czy plexi można ciąć wyrzynarką ? Czy lepiej dremelkiem ? Czym kleić plexi ? Jakiś klej bezbarwny ? Czym wiercić otwory w plexi ? Wiertarka ? Wkrętarka na akumulator ? Jakiej grubości użyć plexi do budowy ? 8mm styknie ? Edytowane 24 Maja 2009 przez kaensainen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 1. Maniakalny 2. Najlepiej na CNC, chociaż można i wyrzynarką, i dremelem. 3. Są kleje do pleksi 4. Najlepiej czymś wolnoobrotowym i precyzyjnym 5. Wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brush Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Czlowieka nie znam ale proponuje poszukac na forum tematow bylo duzo. Z tego co wiem ktos sie zajmuje wycinaniem plexi. Nie polecam ciecia czy wiercenia w plexi czyms innym niz laserem. Da sie wiercic ale jest duza szansa ze ci peknie material bo nie raz tak mialem jak nie bylo innego wyjscia. Co do grubosci 8 mm to obudowe do kompa jak zrobisz to wydaje mi sie ze za duzo bedzie. jezeli to ma byc tylko estetycznie i bez wiekszych obciazen do 3-4 mm. Co do kleju napewno silikony odpadaja ( a i wiekszosc klei do plexi nie dziala) Sam chetnie dowiem sie o sprawdzonym kleju :D:D Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 1. Maniakalny 2. Tak można. Nożyk do drewna i najwolniejsze obroty 3. klej ACRIFIX 4. Wiertarka - w zależności od grubości pleksi 5. 5mm jest wystarczająco sztywna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) Co do wycinania wyrzynarka/dremelem lub wiercenia wiertarka - tylko nie przyciskaj bo peknie i wolne obroty bo sie topi ;) Juz to przerabialem. Chcialem wywiercic otwory to przyciskalem wiertarke to peklo wiec pozniej lekko dalej ale ze chcialem szybko to dalem wyzsze obroty i wokol otworow sie zaczynalo topic Edytowane 24 Maja 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaensainen Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 http://allegro.pl/show_user.php?search=maniakalny Konto zawieszone, chyba inny nick ma ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaensainen Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 O thx, wyślę PW. Mam jeszcze pytanie o przyciski / włączniki. Chcę zrobić też obudowę do PC. I chcę uzyć jakiś ciekawych przycisków. Jeden Power i jeden Reset. Na allegro grzebię i widzę same działające na zasadzie I/0 z PSU. Nie mogę znaleźć przycisków na zasadzie switcha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Szukaj takich przełączników pod hasłami: przełącznik / przycisk monostabilny, chwilowy, zwierny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 ja wierciłem w plexi wiertarka typu "aku" (wkretarko-wiertarka), na wolnych obrotach i nie bylo mowy o peknieciach. Wiercilem chyba 8 dziur, 3mm wiertlem blisko krawedzi plexi. Zanim zaczniesz kleic sprawdz na jakims malym kawalku czy klej nie robi smug po wyschnieciu. A co do ciecia... podobnie jak pisal Ghost. Z tym ze do ciecia uzywalem popularny nozyk do tapet z mocnym ostrzem. I kawalkiem blaszki zeby czasem sie reka nie omsknela :P Powodzenia:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Wybierz plexe wylewana. Extrud sie bardzo topi przy wierceniu domowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 A od czego jest chlodziwo? Nawet zwykla woda wystarczy, polewanie woda w trakcie wiercenia otworu da efekt w postaci ladnych i przezroczystych scianek otworu. Poza tym wiertlo powinno byc bardzo ostre, jesli bedzie nawet troche stepione to bedzie topilo plekse i zostana syfy na sciankach, ogolnie mowiac bardzo nieladnie bedzie to wygladalo. Poza tym w pleksie lepiej wiercic wiertarka stolowa niz reczna. Co do ciecia to polecam brzeszczot + zestaw pilnikow do wykonczenia krawedzi, ale jest przy tym sporo zabawy. Wyrzynarka tez jest dobra ale tak jak w przypadku wiertla, potrzebna jest bardzo ostra pilka i najlepiej z zebami naprzemianskosnymi (taka najlepiej cielo mi sie plekse). Do tego wolne obroty i chlodziwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Jesli dalej jestes zainteresowany moglbym Ci to co tam chcesz wyciac laserem + tworzywo oczywiscie. A co do klejenia plexy to owszem da sie, ale specjalne kleje ktore sa do tego w wiekszosci przypadkow dzialaja w taki sposob ze 'wyzeraja' troche plexi w zwiazku z czym klejenie jest trwalsze ale brzydsze - oczywiscie da sie pokleic tez tak zeby bylo w miare ok ale to juz roznie bywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...