F4lkon Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Witam serdecznie :D Mam pytanko odnośnie wymiany chłodzenia z referencyjnego (Sapphire) na Arctic Cooling Accelero Twin Turbo, otóż chodzi mi głównie o demontaż referencyjnego chłodzenia oraz co za tym idzie wymiana pasty termoprzewodzącej tzn. czy faktycznie przy usuwaniu starej pasty trzeba użyć izopropanolu czy może być "czyściutki" spirytusik ? A tak BTW to może ktoś wymieniał już chłodzenie takie jak opisałem to może mógłby sie podzielić spostrzeżeniami ... a... do tego zestawu chłodzącego dokupiłem oddzielnie radiatorek na sekcje zasilania - ZALMAN ZM-RHS70, bo podobno te co są w zestawie są do D. Z góry dziękuję za podpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stecarlos Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Do usunięcia z rdzenia wystarczy spiryt(chyba, że masz pech i zależnie od pasty używanej przez producenta[w moim x600 była srebrna czyli nie zasychająca]). Jeśli jest srebrna cooler powinien odejść bez problemu, jeżeli nie trzeba użyć siły. Radiator na zasilanie powinien się sprawdzić (w moim 4850 mam przecięty radiator z nb gigabyte (nie referencyjna karta). Z past polecam zalmana stg-1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Kup accelero s1 rev. 2 + jakiś dobry wentyl 120mm Na accelero już chyba masz mx-2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F4lkon Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Kup accelero s1 rev. 2 + jakiś dobry wentyl 120mm Na accelero już chyba masz mx-2 Nie mam zamiaru kupować nowego chłodzenia bo jak już pisałem mam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Myślałem, że kupujesz. Pastę można też usunąć zmywaczem do paznokci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 No można, tylko że teraz dodają do nich różne świństwa żeby ładnie pachniały. Jak zmywacz wyschnie to te aromaty zostaną. To już lepiej wódeczką ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Może i zostają ale i tak niczego nie pogarszają. Jak masz lęki to zawsze na koniec można wodą przemyć. Najlepsze do tego są waciki do uszu. Ja do rozpuszczenia pasty używałem dezodorantu/perfumu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Ja kiedys wymieniałem paste pod pasywnym chłodzeniem Radeona 2600PRO, to co tam bylo to nie była pasta tyko jakaś guma, której żaden spiryt czy zwykły rozpuszczalnik sie nie imał. Naszczęście radiator zdejmowałem po rozgrzaniu karty i prawie calośc tego czegos została na radiatorze. Do usunięcia pozostałości użyłem śrubokręta i noża. Po zaaplikowaniu AS5 z tego co pamiętam w idle, temp spadła z 56 na 43!!. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) na 4870 siedzi cos takiego plastycznego. taka jakby plastelina. wiem bo sam sciagalem. ja to sciagnelem karta bankomatowa i przetarlem spirytem. na sekcje daj jescze jakis nawiew. ja mam takie customowy radiator [pociety jakis stary z chipsetu - dosc wysoki] ktory ma troszke wieksza powierzchnie oddawania ciepla niz ten zalman + nawiew z 120 i tak pod furmarkiem pwm potrafi sie rozgrzac do ponad 100 st Edytowane 24 Maja 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) benzyna ekstrakcyjna i żadna pasta nie straszna + troche skilla tylko ta nie inwazyjna bo nitro i pochodne to raczej dla hardcorów. Kosztuje to grosze w budowlanym a wymiata do wszystkiego włącznie z odtłuszczaniem pamięci przed naklejeniem radiatorów. Edytowane 24 Maja 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Może i zostają ale i tak niczego nie pogarszają. Jak masz lękiNie mam. Może te olejki eteryczne świetnie przewodzą i powinniśmy kłaść na wazelinę zamiast jakichś srebrny i silikonowych wynalazków. Zapewne sprawdziłeś wszystkie zmywacze jakie są na rynku i wiesz lepiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AASF Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Podwale się do tematu, bo mam praktycznie to samo pytanie. Mam radka x1950pro świeżo kupionego i chciałem ściagnąć chłodzenie by je odwrócić. Odkręciłem więc mocowania, a radiator trzyma się przyklejony na rdzeniu. Robiłem na zimno. Czy mam zrobić to po rozgrzaniu karty? Bo nie chciałem uszkodzić rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Rozgrzej i wtedy ściągaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AASF Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 THX, poszło szybciej. Szkoda ze chybiona była to jednak sprawa z odwróceniem radiatora na grafie. Musze ciąć biednego Zalmana NB47J. Trudno musi cierpieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Nie mam. Może te olejki eteryczne świetnie przewodzą i powinniśmy kłaść na wazelinę zamiast jakichś srebrny i silikonowych wynalazków. Zapewne sprawdziłeś wszystkie zmywacze jakie są na rynku i wiesz lepiej icon_wink2.gif No coment.... jak zostawisz troche olejków na procu to on wtedy wybucha i urywa ci głowe. A tak na poważnie to pewnie różnica w tempach nie przekroczy wartości błędu pomiarowego... chyba że te olejki z betonu robią :) Edytowane 1 Czerwca 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...