Skocz do zawartości
Gość

Opinie O Zestawie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

noszę się z zamiarem kupna nowego kompa po wakacjach(a najpóźniej do końca roku) i w tej chwili wyskrobałem coś takiego:

Gigabyte GA-MA770-UD3 271,00

AMD Athlon 64 X2 7850 AM2+ Black Edition 273,00

Maxtor DiamondMax 22 STM3500320AS (500GB, 32MB) 213,00

PIONEER DVD+/-RW DVR-216D 110,00

OCZ DDR2 Dual Channel 2x2048MB 800MHz CL4.0 BOX Titanium Edition 203,00

Cooler Master Elite 331 czarno-srebrna 135,00

OCZ Stealthxstream 500W 229,99

LG 20" LCD W2052V-PF 671,00

HIS Radeon HD 4850 IceQ 512MB DDR3 557,00

Czy zmienilibyście coś na moim miejscu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxtor to obecnie część Seagate, a im coś ostatnio nie wychodzi z dyskami. Może WD??

Mógłbyś poszukać 4850 z pamięciami GDDR5 (niżej taktowany 4870), Palit ma takowego w swojej ofercie.

O tych OCZ'tach nie wiem za wiele, ale mogę szczerze polecić G.skille PK z siga. 1000MHz to najmarniejsze oc na nich jakie można uzyskać.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to chodzi o to, że możliwe, że będę poszczególne podzespoły kupował w miarę upływu czasu czyli w jednym miesiącu płyta+proc, potem grafika itp, dlatego chciałem sie dowiedzieć czegoś o tej konfiguracji ;P

Qroń, dzięki za info, Seagate albo coś pochodnego to ostatnia rzecz jaką chciałbym nabyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności grafika, potem płyta+procesor, zasilacz, pamięci i reszta czyli od najdroższego do najtańszego(przywilej nie płacenia czesnego w trakcie wakacji). Gdzieś pomiędzy tym wszystkim monitor. Kompletowanie zaczynam od przyszłego miesiąca.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili w tej cenie najlepsza karta to Palit HD4850 512MB DDR5, za 539zł w ESC - taki HD4870 z mniejszym taktowaniem.

Płyta - Asrock A780GXH.

Procesor - w czerwcu wychodzi Athlon II X2 i Phenom II X2, warto więc zaczekać.

Reszta - jak będziesz kupował, to pisz.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, nastąpiła mała zmiana planów i najprawdopodobniej sprzęt zakupie w przyszłym tygodniu.

A780GXH/128M - 279 zł

Palit 4850 DDR5 - 539 zł

OCZ 2x2048 CL 4.0 TE - 208 zł

Caviar WD5001AALS 500GB 32MB - 267 zł

CoolerMaster Centurion 534 Light - 201 zł

OCZ ModXStream 500W - 283 zł

LG GH22LS30RBB - 110 zł

Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000 - 82 zł

Logitech OEM S220 2.1 - 101 zł

Logitech RX1000 - 75 zł

LG 22" LCD W2252V-PF - 750 zł

Odnośnie procesora to się zastanawiam, czy brać PII x3 720 za 539 zł czy lepiej zainwestować w x4 940 za 747 zł. Zastanawiam się też czy grafiki nie dać lepszej.

No i jeszcze kwestia systemu operacyjnego, bo do końca nie jestem pewien czy brać viste 64bit, czy poczekać na win7 a przez ten okres posiedzieć na xp prof.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia podejścia, osobiście jednak jak kupuję nowy sprzęt to nie chcę na starcie go kręcić i dopiero w późniejszym okresie wolałbym się na to zdecydować.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie neguje, że się opłaca, po prostu nie mam ochoty teraz tego robić :) Do wielu gier będę używał konsoli więc każdy jeden fps więcej nie jest dla mnie aż tak ważny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy dokładnie spojrzałeś na mój mini-test... Ale jasno z niego wynika, że im mniejsze taktowanie procesora, tym częściej gra nie jest płynna.

No chyba, że jesteś masochistą i lubisz, jak gry ostro klatkują - w takim przypadku nie naciskam :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że jak już napisałem nie chcę go kręcić już teraz tylko nieco później. Odblokowywanie rdzenia średnio mi się widzi, dlatego wolałbym tego x4 od razu. No i zastanawiam się jeszcze tylko nad grafiką, czy nie wziąć pełnej 4870 i do niej dobrać odpowiedniego zasilacza. Reszta zostaje tak jak napisałem wcześniej plus pamięci g.skill i ten dysk samsunga(ale czy 32mb wd nie będzie lepszy?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o procesor to po prostu takie wyjście mi bardziej odpowiada. Co do grafiki, to może być jakieś moje uprzedzenie do Palita(sam nie wiem skąd się wzięło). Nie znalazłem w internecie żadnych testów, mieliście okazje widzieć tą karte w praktyce? Zastanawiałem się też nad gtx 260(o ironio palita :P) a tego 4870 upatrzyłem sobie sapphire toxic i taka myśl mi przemknęła, czy by nie sprawić sobie właśnie jego.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to zdecyduję się na coś takiego:

A780GXH/128M - 279 zł

Phenom II x4 940 - 747

Palit GTX 260 Sonic - 699 zł

G.Skill 2x2048 CL 4.0 PI - 258 zł

Samsung HD502HI - 195 zł

CoolerMaster Centurion 534 Light - 201 zł

OCZ ModXStream 500W - 283 zł

LG GH22LS30RBB - 110 zł

Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000 - 82 zł

Logitech OEM S220 2.1 - 101 zł

Logitech RX1000 - 75 zł

LG 22" LCD W2252V-PF - 750 zł

Ewentualnie poczekam do premiery 2-rdzeniowych phenomów i tego kupie najszybszego.

Dziękuję wszystkim za pomoc i cierpliwość :)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,

miałem nadzieję, że referencyjne chłodzenie wystarczy, ale jeżeli nie to wezme AC Freezer 64 Pro PWM albo karakorum. Mam tylko nadzieje, że montaż nie przysporzy mi problemów, bo nigdy nie byłem orłem w tej kwestii :)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki sens ma kupno 260 skoro jest on wydajnosciowo podobny do 4870 ? Kupujesz 4850 DDR5 robisz lekkie (naprawde leciutki, 50mhz) oc i juz masz 4870, a dalej rowniez idzie, oczywiscie jak wiekszosc, ale ten radek ma cene ktora odrzuca konkurencje i juz. Czemu ten x4 zamiast x3@x4 z bachcompa ? 150zl placisz za nic po prostu. Kup 710, przeciez odblokowanie tego rdzenia to pikus, wlaczac acc na auto i juz. Tu masz gwarancje tego 4 rdzenia, nie musisz sie obawiac, testowac itp On po prostu jest i dziala normalnie. Widac ograniczenie umyslowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Proloq

Może i według ciebie ograniczenie umysłowe, ja jednak nie szczypie się z każdą złotówką i dopłacenie nie robi dla mnie problemu. Nigdy nie byłem sympatykiem podkręcania, a zapalonym graczem też już nie jestem żeby każdy jeden fps więcej miał dla mnie jakieś kolosalne znaczenie.

Mam też po prostu takie "widzi mi się" żeby kupić taki sprzęt a nie inny, no i jest też tak jak Misza2 napisał, że ma docelowo działać bez dłubania:). Pracowałem ostatnio w sklepie komputerowym i wiem o co wam chodzi, bo to podobna sytuacja jak tłumaczenie ludziom, że bardziej opłaca się kupić karte z 512mb niż ten sam model a droższy z 1gb, więc jak najbardziej rozumiem wasze podejście, że lepiej kupić sprzęt tańszy i go wykęcić, bo wydajnościowo wyjdzie tak samo/lepiej a pare złotych w kieszeni zostaje.

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Caly stroj mam od Adidosa...

Warna to niech mod osadzi. Podkresliem bledny wybor.. Jezeli nie potrafie skonstruowac perpetum mobile to tez jestem ograniczony umyslowo. Jest jakies ograniczenie i juz, heh widac ze chcesz sie uczepic, bo nawet widzac wprost jaki mialem cel nie da rady wycisnac z moich slow oszczerstw czy obrazy.

Wiesz ja "wciskam" to co sie oplaca i z czym mialem jako taka chociaz stycznosc. Ty "wciskasz" to co masz. Duo i gtx i koniec, nic sie nie liczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi