Maniak997 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Witam , posiadam E2160 @2,34GHz i dałem mu 1,08V i chodzi stabilnie i mam pytanko czy schodzić niżej z V ??? Czy jest jakieś minimum i czy niskie napięcie wpływa na niższa żywotnośc proca ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Niżej schodzić to sensu za bardzo nie ma. Gdzieś były tematy gdzie przy zbyt niskim V procek nie wstał i to był jego koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 (edytowane) http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLA9Z Dla każdej rewizji to samo, czyli minimum to 0.85 V, mniej chyba nie da się ustawić na żadnej płycie. Używałem kiedy E5200 na 1200 MHz i 0.9 V (BIOS) - działał parę miesięcy bez problemu. Na 0.85 V nie chciał wstać, nie wiem czemu skoro tyle jest ustawiane przez EIST w najwolniejszym trybie oszczędzania energii. Obecnie na codzień uzywam go na 2100 i 1.0 V, niżej już mi się nie chciało testować bo nie daje to absolutnie nic (nie ma nawet 0.5 W różnicy w idle). Edytowane 25 Maja 2009 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak997 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 dałem 1V niestety nie wstał , ale przy 1,02V wszystko OK. na codzien będzie chodził na 1,08V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Na 65 nm cudów nie oczekuj. Wytestuj lepiej dobrze stabilność, żebyś nie miał wyłączających się programów itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak997 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Na 65 nm cudów nie oczekuj. Wytestuj lepiej dobrze stabilność, żebyś nie miał wyłączających się programów itp. chodzi kilka godzin na 1,08V i nie ma żadnych błedów itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 czy obniżenie napięcia poniżej VID możliwe jest tylko przy włączonym EIST ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Nie, ja to robię poprzez program CrystalCPU ( np. 1,5GHz @ 1.0V ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 czy obniżenie napięcia poniżej VID możliwe jest tylko przy włączonym EIST ? Jeszcze zależy od płyty, niektóre płyty maja możliwość ustawienia poniżej VID ja pamiętam że na msi chyba P45 chodził poniżej: tak chodził pół roku bez uszczerbku na zdrowiu i na box pasywnie :lol2: A na np. na DFI nie działa funkcja obniżania napięcia gdy zejdzie się V poniżej VID :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...