Skocz do zawartości
WebNuLL

Brak Dźwięku W Wine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kożystam ze sterownika OSS ponieważ ALSA mi nie działa poprawnie, jednakże w Wine nie działa dźwięk ani z OSS ani z innych sterowników.

Często jest tak że klikam "Testuj" w panelu konfiguracji dźwięku w Wine i działa, ale gdy załączę coś co używa dźwięku to już niema dźwięku, a po ponownym kliknięciu "Testuj" jest błąd.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, WebNuLL

Edytowane przez WebNuLL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Jaka karta muzyczna, jaka wersja wine, w jakich aplikacjach nie ma dźwięku?

Co pokazuje wine jeśli uruchomisz aplikację z terminala?

Emulacja drivera coś daje? (winecfg/audio)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka karta muzyczna, jaka wersja wine, w jakich aplikacjach nie ma dźwięku?

Co pokazuje wine jeśli uruchomisz aplikację z terminala?

Emulacja drivera coś daje? (winecfg/audio)

Emulacja nic nie daje.

1. Karta muzyczna INTEL nie pamiętam modelu

2. Masa, większość z grafiką chociarz z grafiką jest wszystko w porządku

Wywołałem hwinfo | grep audio aby zobaczyć jaką mam kartę dźwiękową i wynikiem tego jest:

webnull@webnull-gm-laptop:~$ hwinfo | grep audio

volume.disc.has_audio = false

linux.sysfs_path = '/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/audio'

oss.device_file = '/dev/audio'

linux.device_file = '/dev/audio'

access_control.file = '/dev/audio'

Can play audio: 1

Pozdrawiam, WebNuLL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

pokaż >lspci

Na Intelu normalnie powinno wszystko śmigać i jeszcze nie widziałem żeby nie śmigało... ale sprawdź jak masz ustawione Preferences/Sound + Preferences/Multimedia System Selektor. Mówimy na pewno o Ubuntu a nie Xubuntu? (Xfce mixer to pomyłka)

Czy działa / jest włączone Pulseaudio?

No i przede wszystkim: jaka wersja wine? Co pokazuje się w termianlu odnośnie audio -> jakieś błędy? Wine odpalane przez chroot czy WINEPREFIX?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wine odpalone przez Nautilusa więc nie wiem jak :lol2:

2.

webnull@webnull-gm-laptop:~$ lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)

00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port (rev 07)

00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)

00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)

00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)

00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)

00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)

00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)

00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)

00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6 (rev 03)

00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)

00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)

00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)

00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)

00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)

00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)

00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI Controller (rev 03)

00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)

01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9600M GT (rev a1)

02:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 5100 AGN [shiloh] Network Connection

05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)

06:00.0 FireWire (IEEE 1394): JMicron Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller

06:00.1 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. SD/MMC Host Controller

06:00.2 SD Host controller: JMicron Technologies, Inc. Standard SD Host Controller

06:00.3 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. MS Host Controller

06:00.4 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. xD Host Controller

webnull@webnull-gm-laptop:~$

3. Mówimy o Ubuntu, nie XUbuntu

4. Wszędzie OSS, OSS Mixer.

5. 1.1.21 ale miałem starsze i nie działał dźwięk także.

@edit

Coś majstrowałem przy kernelu, no i po restarcie ( czyli dzień następny - dziś ) działa.

Pozdrawiam, WebNuLL

Edytowane przez WebNuLL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Coś majstrowałem przy kernelu, no i po restarcie ( czyli dzień następny - dziś ) działa.

Intel HD audio w 100% przypadków działa z ALSA, nawet na liveCD - bo jest zgodny z otwartą specyfikacją AC97. Przyczyną pewnie było właśnie to, że coś zmajstrowałeś, tylko nie powiedziałeś

Widać nie wiesz, po co umieszcza się słowo "Solved" przy tytule tematu. Nie znalazłeś przyczyny, nie wiadomo czy wogóle coś było nie tak - więc z łaski swojej napisz co zrobiłeś albo usuń to z nagłówka, bo tylko wprowadza w błąd ludzi szukających właściwych rozwiązań problemów. Niezbyt mądre (mówiąc delikatnie) stwierdzenie "coś namieszałem" w żadnym razie nie oznacza że coś naprawiłeś.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak:

Zainstalowałem kernel "Linux unified kernel", system nie wystartował dobrze z tego kernela, ale za to poprawiła się konfiguracja.

Po uruchomieniu kernela 2.6.x wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam, WebNuLL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi