Skocz do zawartości
Dead

Dysk (1-2tb) W Sieci Domowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóż wpadłem na pewien pomysł, chciałbym dowiedzieć się czy jest on możliwy do realizacji.

Internet mam z małej osiedlowej firmy, router mam na strychu. Chciałbym umieścić tam też dysk, który byłby widoczny w "moim komputerze", w którym znajdowałyby się wszystkie dane.

Póki co używam dysku podłączanego przez usb, ale pomyślałem o wygodzie, dlatego też chciałbym jak najmniej kabli, i żebym miał dostęp do ów dysku z każdego miejsca w domu (w zasięgu sieci wifi?)

Mam możliwość dokonania ew zakupu w USA.

1. Czy jest taka możliwość, jakie produkty polecacie?

2. Czy dysk będzie musiałbyć non-stop włączony? Tzn, czy ma on opcję czuwania? bo nie chciałbym by pracował i przegrzewał się bez przerwy.

3. Jak wygląda sprawa z transferem? Czy jeśli chciałbym z ów dysku słuchać muzyki/oglądać film przez laptopa w pokoju - odczuję jakieś przerwy?

4. Pytanie trochę od czapy, ale może mi ktoś pomoże - da się jakoś połaczyć ze sobą dysk(muzykę z dysku) i sprzęt grający, by dało się odtwarzać z niego muzykę bez potrzeby komputera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są takie rozwiązania. do poczytania np. tu http://pclab.pl/art27760.html

jeśli chodzi o ostatnie pytanie to http://pclab.pl/art32906.html, z tym że musisz doczytać co i jak dokładnie

Wielkie dzięki za odpowiedź

Pierwszego linka jeszcze nie przeczytałem, więc ustosunkuję się później. Czytałem natomiast o Squeezeboxie i nie znalazłem tam informacji jak ominąć komputer w tym, tzn by muzyka szła z dysku -> Squeezebox -> wieża.

edit.

Odnośnie rozwiązania zaproponowanego w pierwszym linku - jak to jest z wejściem na dysk? jest on widoczny w moim komputerze, czy trzeba go za każdym razem szukać w otoczeniu sieciowym itd?

Edytowane przez Dead

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk sieciowy zawsze możesz sobie zmapować i będzie widoczny :)

Całkiem możliwe, że opcja 1 + opcja 2 zadziałają razem i może obyć się bez kompa. Jeśli nie opcja 1 to inne tego typu urządzenie, gdzie jest dysk i postawiony jakis mały serwerek. Szczegółów nie znam, do znalezienia chyba na forum hdtv, gdzieś tam dyskusja na podobne tematy już trwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Odnośnie dysku sieciowego.

Też interesowałem się takimi rozwiązaniami.

Uważam, że godnym zainteresowania powinny być produkty Synology.

Poczytaj na stronie : www.synology.com.pl oraz na : Forum Synology

Niestety rozwiązania z wyższej półki cenowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi