mateuszgreloch Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Witam, noszę się z zamiarem zmiany dysku na dysk o prędkości 7200/min, dlatego też mam kilka pytań: 1) Czy różnica w wydajności jest zauważalna? [na lapie dużo gram, ściągam torrenty w nocy] 2) Czy jest duża różnica w wydzielanym cieple i głośności? 3) Jaki dysk polecacie? 4) Na oryginalnym dysku mam partycję recovery, czy istnieje opcja by przenieść tę partycję na nowy dysk? Myślałem o takim dysku: Scorpio 320GB 16MB Cache Co o nim sądzicie? Czy większa temperatura pracy dysku nie spowoduje anomalii w działaniu systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Głośność wzrośnie, nie jestem w stanie powiedzieć jak bardzo. Dysk raczej będzie słychać, ale dręczące wiercenie talerzami to nie będzie Różnica w wydajności będzie zauważalna, ale nie będzie to rewolucja, ale zależy też jaki dysk masz teraz. Zrób sobie test wydajności programem HD Tune czy tam HD Tach i porównaj z wynikami z przyklejonego tematu o wydajności dysków. Sam zdecyduj czy warto. Temperatura pracy jest wyższa, ale powinno to mieć marginalne znaczenie. Conajwyżej okolica dysku twardego na obudowie może być cieplejsza niż była Na 2 ostatnie pytania nie umiem odpowiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Tylko że w przypadku naszych Pavulonów każda różnica temperaturki robi swoje, bo grzeją się sporo :) Ale tak jak pisze Sysak, sprawdź, czy opłaca Ci się to z punktu widzenia przyrostu prędkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszgreloch Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 (edytowane) A czy dysk zewnętrzny 7200/min i odpalane z niego gierki dadzą jakiegoś kopa czy to już kombinowanie jak koń pod górkę? Wyniki z HD Tach mojego dysku i wyniki Scorpio Black: Edytowane 26 Maja 2009 przez mateuszgreloch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Zewnętrzny to tylko pogorszy, bo przez USB uzyska max 30MB/s... a obecnie masz 65MB/s na swoim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszgreloch Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 A co ze zmianą na tego WD i partycją recovery na nowym dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 zamiast tego WD może seagate lub samsunga? ceny podobne a chyba nieco wydajniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Różnica wydajności będzie znaczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 nagraj plytki recovery i partycja ci nie bedzie potrzebna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...