Skocz do zawartości
mateuszgreloch

Zmiana Dysku W Pavilon Dv5-1040ew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, noszę się z zamiarem zmiany dysku na dysk o prędkości 7200/min, dlatego też mam kilka pytań:

1) Czy różnica w wydajności jest zauważalna? [na lapie dużo gram, ściągam torrenty w nocy]

2) Czy jest duża różnica w wydzielanym cieple i głośności?

3) Jaki dysk polecacie?

4) Na oryginalnym dysku mam partycję recovery, czy istnieje opcja by przenieść tę partycję na nowy dysk?

Myślałem o takim dysku: Scorpio 320GB 16MB Cache

Co o nim sądzicie? Czy większa temperatura pracy dysku nie spowoduje anomalii w działaniu systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośność wzrośnie, nie jestem w stanie powiedzieć jak bardzo. Dysk raczej będzie słychać, ale dręczące wiercenie talerzami to nie będzie

Różnica w wydajności będzie zauważalna, ale nie będzie to rewolucja, ale zależy też jaki dysk masz teraz. Zrób sobie test wydajności programem HD Tune czy tam HD Tach i porównaj z wynikami z przyklejonego tematu o wydajności dysków. Sam zdecyduj czy warto.

Temperatura pracy jest wyższa, ale powinno to mieć marginalne znaczenie. Conajwyżej okolica dysku twardego na obudowie może być cieplejsza niż była

Na 2 ostatnie pytania nie umiem odpowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi