Skocz do zawartości
PB782

Jaki Zasilacz Pod Stary Komputer?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Muszę wymienić zasilacz w komputerze:

Pentium D (nie wiem jaki model)

Płyta Asrocka 775 na ULi

Jeden dysk SATA i DVD na ATA

Radeon 9550

Wcześniej ten config śmigał na zasilaczu z obudowy Logic "350W". Zasilacz odmówił posłuszeństwa i komp restartuje przy rozpoczęciu odczytu płyty w napędzie (mierzyłem miernikiem i napięcie cały czas w granicy normy nawet w momencie kiedy pada - szkoda się męczyć z lumpem).

Uciągnie to Delta DELTA DPS-300MB (35 zł) czy jednak trzeba czegoś mocniejszego? Pentiumy D do zbyt oszczędnych chyba nie należą ale z drugiej strony w tym komputerze jest niewiele urządzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uciągnie, ale może jednak warto kupić coś co nie zostało opracowane w czasach kiedy czarownice paliło się na stosach. http://allegro.pl/item638232313_fortron_at...ss_wroclaw.html To jest w miarę kompatybilne z nowymi standartami (mocna linia 12v atx 24pin złącze sata, złącze PCI-X 6pin), więc nawet do nowego kompa byłoby jak znalazł, a drożej tylko o 15zł

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uciągnie, ale może jednak warto kupić coś co nie zostało opracowane w czasach kiedy czarownice paliło się na stosach. http://allegro.pl/item638232313_fortron_at...ss_wroclaw.html To jest w miarę kompatybilne z nowymi standartami (mocna linia 12v atx 24pin złącze sata, złącze PCI-X 6pin), więc nawet do nowego kompa byłoby jak znalazł, a drożej tylko o 15zł

Niby tak, tzn 24 pin nie ma znaczenia wzgledem 20, a z tą mocną linią 12v to one są dwie stosunkowo słabe. Już to pisałem.

Sprzedawca w 4speed (we wrocku ten kudłaty - pozdrawiam icon_wink3.gif ) opowiadał, że podłączył takiego PNR 350 i nie wstał z e2140 z tym, że na b. wysokim napięciu - 1,65 czy coś. Bardzo się zdziwił bo jego stary MDN z 18A na 12tce sobie radzi. Pewnie chodzi o to, że PNR ma te 23A na 2 liniach (13+10) a MDN 18A na jednej. Ja go kupiłem bo na miejscu, tani, nowy, cichy i fortron - nie zawiodłem się jak zwykle w przypadku fortronów [;

Dodam, że grafa w zestawie sprzedawcy to 7300gt raptem.

Czyli delta może być nawet lepsza bo ma te całe 15A w jednej linii dla pentiuma D - oczywiście przy założeniu że nie straciła na swojej wartości przez leżakowanie zbytnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzmi niewiarygodnie i pewnie tamten PNR był walnięty, ale kto tam wie. Możesz kupić delte bo tania a napewno pociągnie. Zresztą tego kompa nawet chomik w kółku podłączony do prądnicy pociągnie... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z innej beczki: jak się ma moja Delta DPS-350PB do Be Quiet BQTP5 370W S1.3? Mogę go kupić za 90 zł (nie wiem jak długo używany) i wsadziłbym swoją Delte do tamtego kompa a sobie tego 370W.

Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ponad 100zł (z wysyłką) za coś niepewnego jeśli chodzi o przeszłość, bez gwarancji - nie warto. Zasilacz będzie miał ok 4 lata. No chyba że się na przewody nastawiasz - zawsze będzisz mógł przelutować do delty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi