jupijupi Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Witam, problem polega na tym że nie mogę połączyć 3 virtualnych systemów. 1. Debian 5 2. Knoppix 3 3. Knoppix 5 Na 3 komputerach (fizycznych) normalnie to zrobiłem, lecz na virtualnych nie potrafię sobie albo tego wyobrazić albo po prostu nie potrafię. Po prostu nie wiem jak wybrać te karty sieciowe i jak je niby wirtualnie połaczyć :/ Nie chodzi mi żebym miał internet. Tylko chciałbym aby 3 systemy się widziały. Adresy IP wedle uznania. Poniżej 3 screeny z programu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepek Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 W ustawieniach sieci wybierasz: - typ karty (wedle uznania, ja zawsze zostawiam domyślną) - podłączona do: sieci wewnętrznej - nazwa: wpisujesz nazwę sieci wewnętrznej (na wszystkich trzech maszynach musi być ta sama) Teraz na każdej z maszyn wirtualnych musisz ustawić odpowiednie adresowanie żeby maszyny się widziały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 a jakbym np chciał zrobić routing na debianie i do tego podłączyć 2wie pozostałe maszyny ? to jakbym musiał to ustawić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepek Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 To na maszynie z debianem dajesz dwa interfejsy sieciowe, jeden do sieci wewnętrznej a drugi z NAT'em (do internetu) i robisz routing. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 I tak zrobiłem. Na debianie teraz po wpisaniu ifconfig mam :eth0, eth1 i loopbacka... A chciałbym teraz zrobić ten routing tylko że nie wiem jak ... czytałem dużo tutoriali i informacji na necie ale czarna magia to dla mnie jest i jeszcze na linuxie :/ ... Studiuje informatyke ale jestem na grafice ! a gość mi dał takie zadanie w zamian za odrobienie jednych cw na ktorych mnie nie było (zadanie jak widać bardzo związane z grafiką :/ ) Kazał mi dokładnie postawić 3 wirtualne maszyny. Na debianie routing żeby pozostałe dwie pozostałe miały z niego internet (i potem mam postawić firewalla na debiania i sprawdzac jego działanie) ale z firewalle to sobie poradzę tylko nie jestem w stanie zrobić tego psiatowatego routingu ... Uwierzcie mi że się mecze z tym że hej ... może ktoś mi pomoże żeby to ruszyło ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...