Skocz do zawartości
master123

Problem Z Zamianą Visty Na Xp

Rekomendowane odpowiedzi

WiTAM!!! Mam mały problem z "instalacją" xp sp3 seven style na viste . Otóż mam obecnie zainstalowaną viste ( oryginalną , komputer miałem z oryginalną vistą przy zakupie) i chciałem sobie zainstalowac xp sp3 pro . Po instalacji nie wszystkie komponenty były po polsku mimo ze xp był w pełni spolszczony . Oprócz tego wykrywało mi go jako pirata i w prawym dolnym rogu był komunikat na niebieskim tle w jęz. angielskim ze mam nieoryginalny system mimo ze był w pełni legalizowany . Przy instalacji przy samym końcu zapytało mnie o zarejestrowanie sie w firmie microsoft ( u kolegi tego nie było ). Oprocz tego po instalacji partycja d na ktorej mam swoje pliki bardzo wolno sie otwierała ( musiałem troche poczekac zanim mogłem otworzyc jakis folder). W związku z tym wszystkim co wymieniłem powyzej mam pytanie : co zrobic zeby wszystko było prawidłowe. Cos trzeba przestawic w biosie ? Czy moze jeszcze cos innego ? A moze jest spowodowane tym ze mam oryginalną vistę na kompie i są jakies zabezpieczenia ? Jesli wiecie o co biega to napiszcie . Z góry wielki dzięki. Dodam na koniec ze na innych kompach instalacja przebiegła poprawnie. Sory ze tak długo ale chciałem jak najdokładniej opisac swój problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama nazwa "xp sp3 seven style" zdradza, że to zwykły pirat. Nie ma, nie było i nie będzie takiej wersji XP. Poza tym oryginalny Windows zawsze pyta o numer seryjny, a po instalacji chce się aktywować. Wyjątek stanowią wersje korporacyjne, której zapewne instalować nie masz prawa, jeśli jest to komputer do użytku domowego.

Zainstaluj zwykły "Windows XP SP3 PL", a samo "Seven style" zapewne można sobie później zainstalować podobnie jak "Vista Transformation Pack" itp zabawki.

Poza tym, nie wydaje mi się, aby instalacja XP miała jakiś sens, jeśli powodem jest jedynie "seven style" doklejony do niego na siłę. Co więcej posiadasz legalną Vistę i to jest zdecydowanie lepsze rozwiązanie, niż piracki XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no moim zdaniem ma bo vista gdy pracuje potrzebuje około 700 a nawet 1gb ram a xp około 500mb a często mniej. Poza tym xp szybciej chodzi itd. Vista miewa często odstępy od normy i np przestają działać programy. Na xp po prostu różne aplikacje chodzą szybciej i potrzebują mniej pamięci ram i procesora . Dzięki za podpowiedź .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no moim zdaniem ma bo vista gdy pracuje potrzebuje około 700 a nawet 1gb ram a xp około 500mb a często mniej. Poza tym xp szybciej chodzi itd. Vista miewa często odstępy od normy i np przestają działać programy. Na xp po prostu różne aplikacje chodzą szybciej i potrzebują mniej pamięci ram i procesora . Dzięki za podpowiedź .

jak masz slabego kompa i malo ramu to rzeczywiscie lepiej xp. Ale moim zdaniem lepiej vista - to ze zajmuje wiecej ramu nie znaczy ze chodzi wolniej.

I aplikacje na xp potrzebuja tyle samo pamieci i obciazaja tak samo procesor jak na viscie

Jesli jakis fanatyk XP zaraz na mnie najedzie to jego problem - mi sie lepiej (i szybciej!) pracuje na viscie. A poza tym viste trudniej zepsuc^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz slabego kompa i malo ramu to rzeczywiscie lepiej xp. Ale moim zdaniem lepiej vista - to ze zajmuje wiecej ramu nie znaczy ze chodzi wolniej.

I aplikacje na xp potrzebuja tyle samo pamieci i obciazaja tak samo procesor jak na viscie

Jesli jakis fanatyk XP zaraz na mnie najedzie to jego problem - mi sie lepiej (i szybciej!) pracuje na viscie. A poza tym viste trudniej zepsuc^^

1. Chodzi wolniej.

2. Zajmuje więcej, bo bardziej rozbudowany system.

3. Trudniej zepsuć i trudniej dostosować do swoich potrzeb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostosowanie do potrzeb to akurat dla mnie nie problem bo jedyna potrzeba to to aby system dzialal stabilnie a vista mi to zapewnia (nie mowie ze xp nie)

Ewentualnie powywalac troche rzeczy w nlite/vlite i na tym dopasowywanie u mnie sie konczy (no chyba ze jeszcze tapeta ;) )

A co do tego seven style to tak jak ULLISSES napisal - daruj sobie i zainstaluj 'zwykly' xp sp3 tyle ze bym nie instalowal nic z tych 'zmieniaczy' bo to sie mija z celem jesli chcesz miec dobry system (przynajmniej u mnie bo kiedys mnie to bawilo ale tylko problemy z tym byly)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi