Skocz do zawartości
Squizz

Zestaw Komputerowy Za 3100 Zł (reaktywacja)

Rekomendowane odpowiedzi

wychodząc z założenie że masz już głośniki to bym powsztrzymał się z zakupem nowych i miałbyś więcej kasy na zakup lepszej płyty a jeżeli konicznie chcesz nowe głośniki to weź dokładnie wyczyść całego starego kompa i sprzedaj go w komisie. weź mi powiedz na jakim monitorku grasz i grać będziesz. bo do full hd w większości gier starczy zwykłe gtx260 albo hd4870 i oszczędzając na grafice miałbyś więcej kasy na inne części i problem by się rozwiązał bez kombinnowania

Głośniki mam stare i bardzo słabe. Nie słychać w ogóle niskich brzmień. Kupno nowych to konieczność. Aktualnie siedzę przy 17" flatronie z 2003 roku, komputer podobnie... Zamierzam kupić monitor z rozdziałką 1680x1050, ale za to z lepszą matrycą. Tak wiem, że do większości gier wystarczy i HD 4850, ale co jeśli planuję kupić tą właśnie wymagającą grę? Chodzi tu głównie o Crysis, który przy full HD spowalnia na każdej jednoukładówce Tylko dobrze podkręcony 4890 jest w stanie wyświetlić płynnie 29 FPS przy wspomnianej rozdziałce. W pogotowiu zawsze jest HD 4870 1GB za mniej niż 700 zł (no ale jeśli można to czemu nie 4890 :lol2: ).

Przed wyjazdem czytając newsy AMD zapowiedziało obniżkę m.in. HD 4890 do 800 zł. Na razie załatwię studia i najpóźniej w połowie lipca zamówię części. Może wtedy obniżka dosięgnie Polski...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o cryzysa sie nie bój przy 4870 który porównywalny jest do gtx260. ja mam gtx260 i q9400 właśnie na 1680 x1050 i nie mam n ajmniejszych problemów z płynnością zresztą jak z każdą z gier chyba tylko w gta IV nie dałby rady na najwyższych detalach grać.

no i naprawde spróbuj w komisie stary sprzęt opchnąć

Edytowane przez scoobydoo19911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:

AMD Phenom II X4 955 Quad-Core /3.2GHz, 2MB L2, 6MB L3, 125W, BOX, AM3/

965 zł

Wentylator:

Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum

99 zł

Płyta główna:

AsRock M3A790GXH/128M /AMD 790GX/

435 zł

Pamięć RAM:

OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL6 Reaper

349 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG

195 zł

Karta graficzna:

Sapphire Radeon HD4890 Vapor-X 1024MB DDR5 /256bit/ DVI, HDMI

949 zł

Nagrywarka DVD:

Liteon iHAS422 SATA LightScribe (black)

115 zł

Obudowa:

Cooler Master Elite 330 (Black)

149 zł

Zasilacz:

OCZ ModXStream Pro 600W

349 zł

Razem 3605 w esc.pl

W przyszłości ten zestaw będziesz mógł zmodernizować (wymienić procesor czy dokupić RAM) natomiast w tym powyżej nie. Na s775 nie będzie już nowych procesorów a zamiast ddr2 będą ddr3.

Jeśli zestaw za drogi to kup grafikę z chłodzeniem referencyjnym za 890zł (Od Sapphire)

Edytowane przez michalt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD 4890 można już nabyć za 832 zł na agito. To oznacza, że na płytę główną możemy przeznaczyć 333 zł.

Do michalt'a

Komputer zamierzam użytkować ile się da. Jeśli ma dojść do modernizacji, to wymienię cały komputer za 5-6 lat, tak jak teraz szósty rok siedzę na nietkniętym Athlonie XP. DDR3 jest mi na razie niepotrzebne. Zbyt mały przyrost wydajności. Dlatego też nie chcę AMD na podstawce AM3.

Edytowane przez Squizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD 4890 można już nabyć za 832 zł na agito. To oznacza, że na płytę główną możemy przeznaczyć 333 zł.

Do michalt'a

Komputer zamierzam użytkować ile się da. Jeśli ma dojść do modernizacji, to wymienię cały komputer za 5-6 lat, tak jak teraz szósty rok siedzę na nietkniętym Athlonie XP. DDR3 jest mi na razie niepotrzebne. Zbyt mały przyrost wydajności. Dlatego też nie chcę AMD na podstawce AM3.

Core2Quad 9550 jest tańszy (~870 PLN - skapiec) a nieco szybszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, czas pomału kończyć i w końcu zakupić podzespoły. Zgadzam się, że do zestawu nie zmieszczę HD 4890. W zamian wybrałem Radeon HD 4870 2GB Vapor-X. Wersja z tym samym chłodzeniem i 1GB jest tylko 20 zł tańsza, z wersji 1GB taniej kartę sprzedaje tylko Gigabyte. 685 zł ale za to referent. Myślę, że opłaca się dopłacić 85 zł dla cichszego chłodzenia i 20 zł dla pamięci :razz:. Oto moja wizja:

Procesor: Intel Core 2 Quad Q9550 2.83 GHz BOX (852 zł)

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD 4870 Vapor-X 2GB DDR5 PCI-E BOX (790 zł)

Pamięć: OCZ DDR2 Dual Channel 2x2048MB 1066MHz CL5.0 BOX Vista Upgrade XTC Edition (210 zł)

Dysk twardy: Samsung SpinPoint F1 HD502IJ (500GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300, NCQ (223 zł)

Napęd: Liteon iHAS422 SATA LightScribe (black) (115 zł) z esc

Obudowa: Cooler Master Elite 331 black (149 zł) - z esc

Zasilacz: OCZ Modxstream Pro 500W Modular (278 zł)

Głośniki: Creative 2.1 Inspire T3100 (159 zł)

Płyta główna: ?

Pozostaje 324 zł na płytę główną, no ale trochę limit przekroczyć możemy :wink:. Myślałem o Gigabyte GA-EP45-DS3 (411 zł) lub MSI P45 Neo3-FR (380 zł). Co polecacie?

EDIT: mam nadzieję, że zasilacz wystarczy do karty :P

EDIT2: Poprawka, na esc.pl można znaleźć Sapphire Radeon HD 4870 1GB Vapor-X za 700 zł. Kupując kartę tam zaoszczędziłbym 90 zł. Cena zestawu ostatecznie nie przekroczyłaby 3100 zł.

Edytowane przez Squizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę weź 260@216 bo będzie jednak trochę wydajniejsza a dysk Samsunga ale F2EG.

Ostatecznie ten Radeon też może być, ale ja bym brał 260tke bo kosztuje tyle samo 699zł.

Zaoszczędzone diengi (40zł) zainwestuj w lepsze głośniki.

Płyta główna: ?

Pozostaje 324 zł na płytę główną

AsRocka weź na P45.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zamówiłem części, więc odpowiedź trochę spóźniona. Zamówiłem powyższe komponenty, zmieniając jedynie płytę na tą od Gigabyta. A karty bym i tak raczej nie zmienił (a nuż uda się uruchomić tesslację :razz: ), poza tym wersja z 1GB jest równie wydajna jak gtx 260 core 216. Dzięki wszystkim za udzielone rady.

~Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi