Skocz do zawartości
Dawid afg

Przeniesienie Boot.ini Z Jednego Dysku Na Drugi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Umiera mi jeden z dysków, a dokładniej 160tka na której jest jeden stary XP i boot.ini .

Może trochę wyjaśnię:

Mam w kompie 3 dyski :

160 ATA (1 system XP)

250 SATA (2 systemy- XP I Win7)

320 SATA

Nowy dysk mogę sobie kupić dopiero pod koniec czerwca, ale stara 160tka raczej nie dotrwa do tego momętu- o ile 3 dni temu nie wykryło jej 2 razy, wczoraj 1 raz, o tyle dzisiaj załapała za 10tym?

Dlatego póki jeszcze jakoś dyszy, chcę ją odpiąć do czasu aż kupię nowy dysk (gdy będę miał nowy skopiować dane) i przekopiować plik botujący na sprawną 250tke. I tu się zaczynają schody, bo samo przekopiowanie pliku nie powoduje że systemy startują. Już kiedyś próbowałem grzebać się w tym pliku (i zepsułem) i po kilku godzinach zabawy jakoś to działało. Dlatego proszę was o pomoc w edycji tego pliku nim dysk jeszcze żyje.

Dochodzi też Windows 7 który botuje się inaczej niż XP.

Wnętrze tego pliku z 160tki wygląda tak:

;;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.;[boot loader]timeout=30[operating systems]multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT /usepmtimermulti(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /FASTDETECT /NOEXECUTE=OPTIN /usepmtimer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi