ppawlo Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Po pierwsze, jaką pocztę polecacie na linuxie, (postfix, sendmail, qmail) Po drugie. Czy na któreś uda się zrobić tak kontakty, aby po wejściu w np. outlook 98 One automatycznie sam się pokazały. I jeżeli zmienię to na serverze to w programie outlook np 98 w kontaktach też automatycznie się to zmieni?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 1) Nie ma prostej odpowiedzi. IMHO sendmaila sobie odpusc - jest bardzo skompikowany w konfiguracji i ma imponujaca historie powaznych dziur Do rozwazenia sa 3 mozliwosci dla przecietnego uzytkownika: - qmail (chyba ze ma sie awersje do Bernsteina ;) in plus: bardzo maly bardzo bezpieczny w wersji niepatchowanej (gwarancje Bernsteina ;) nadaje sie do wiekszosci zastosowan Maildir istnieja dobre systemy dla duzych instalacji wspolpracujace z qmailem jak vpopmail in minus: Bernstein way ;) (licencja i kod :P - no chyba ze ktos ma doktorat z matematyki ;) ) male mozliwosci off-the-box na wszystko patche powodujace utrate gwarancji (a nie ma np SMTP-AUTH, TLS, przekierowywania queue na zew pipe) zla obsluga wirtualek dosyc zagmatwana konfiguracja a la bernstein ;) (daemontools & ucspi-tcp mocno wymagana ;) - exim - postfix Osobiscie uzywam qmaila ale w tej chwili bardziej z przyzwyczajenia niz przekonania i testuje exima i ma on szanse stac sie moim ulubiencem gdyz: - bardzo prosty w konfiguracji [tzn konfig po angielsku w jednym pliku z eleganckimi komentarzami ] - spore mozliwosci (koniec z patchami) - licencja - doskonale filtrowanie juz na poziomie MTA i banalnosc podpinania filtrow antyspamowych i antywirusowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 tez polecam exima maly , wydajny , bezpieczny , podpinasz darmowego antywira i dziala spoczko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Ja korzystam z Postfixa - dopiero zacząłem zabawę z tym serwerkiem (tzn. przeglądnełem konfig i działa już 0,5 roku :D). I jak na razie działa.... Niestety nie miałem czasu poprzeglądać wszystkiego i nie mam żadnych autoryzacji porobionych i tp. I sam zadam pytanka exim dużo się różni od postfixa? I drugie jakiś fajny opis postfixa ktoś gdzieś ma (trzeba by w końcu porządnie go skonfigurować)? a najlepiej coś ładniejszego od manuala .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 U mnie chodzi postfix. Sendmaila nie polecam. Reszty nie znam. Co do dzielenia kontaktów to chyba openldap'em się to robi - nie jestem pewien, nigdy tego nie robiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 dzielenia kontaktow ;) ? A to co ;) LDAP to w wiekszosci przypadkow wyciaganie armaty do zabicia muchy. Do autoryzacji w przypadku wirtualek najwygodniejszym rozwiazaniem jest IMHO pobieranie calosci z SQLa np vpopmail Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...