thepawel Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Witam! Mam taki "mały" problem. Niedawno kupiłem sobie płytę Asrock x58 SuperComputer i Procesor i7 920. to wszystko zasila chieftec CFT-750-14C, chłodzenie procesora to Scythe Mugen 2 + pasta Diamond 7. Oczywiście wszystko chodziło ok puki nie zabrałem się za podkręcanie. Spokojnie otrzymałem 3.2Ghz zwiększając BCLK do 160Mhz napięcie Vcore 1.2V. Troszeczkę martwiła mnie temperatura (idle 41 st. stress 58-60 st. przy ortosie) . ponieważ w opisach czytałem że procek może znacznie więcej, wieczorkiem po ciężkim dniu nie wytrzymałem i skorzystałem z opcji wgrania ustawień biosu zaproponowanych przez projektantów płyty do OC 3.6Ghz. Komputer się odpalił i ładnie działał przez ok 3 min z odpalonym ortosem (temperatura stress ok 70 st.). Niestety po 3 min komputer wyłączył się nagle (po prostu zgasło wszystko). Pruba ponownego włączenia nieudana. Pomaga tylko wyjęcie wtyczki z zasilacza. Ponowne podłączenie wtyczki i pruba uruchomienia komputera to tylko dosłownie 1 sekundowe odpalenie się wentylatorów i czarny ekran i nic. -Sprawdzałem zasilacz i działa na innym starszym komputerze -Karta grafiki też działa na innym komputerze -pamięci raczej nie wchodzą w grę bo płyta na pewno próbowała by się uruchomić Wnioskuję że procesor lub płyta. Czy wiecie albo macie jakiś pomysł jak sprawdzić co poszło. Może ktoś miał podobny problem. Proszę o pomoc! Niestety płyta nie jest na gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 temat raczej nie do tej kategorii a co do rozwiązania spróbuj odłączyć zasilanie i wyjac baterie z bioru na pare minut - powinno ruszyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 (edytowane) Probuj resetowac bios - pewnie zdechl... Ps - mobo nie ma gwary? TO pewnie kupiles ten wynalazek za 600 zl z Allegro ;) Widac nie bylo warto. Edytowane 27 Maja 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Mi juz 2 x siadla platforma na x58 i 2 x byla to plyta. Procki prawie nie siadaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Sekcja zasilania mobasa padła przy wyłączanej wtyczce 12V wszystko niby kręci a jak się włączy wtyczkę to od razu wstaje na ułamek sekundy i gaśnie to sekcja zasilania mobsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 zróbmy statystykę, w końcu to bydle połyka straszne ilości W-atów, na płycie po lekkim (4GHz) OC wszystko kipi i skwierczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thepawel Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Wyjmowałem bateryjkę, zwierałem zworkę clear cmos - reset biosu i nic. kumpel też mówi że płyta ale kurcze nie mam pewności, a płyta czy procek to koszt ok 1 tałzena :sad: . boje się że kupie płytę a procek ją zwali jeżeli to on zawiódł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 płyta poleciała sekcja zasilania przy wyłączonej wtyczce 12V pewnie wszystko kręci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thepawel Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Biorę pod uwagę procesor bo o ile dobrze pamiętam to pracował te 3 min na 1.4v a to chyba granica jego wytrzymałości. A i pytanie do Lysyn-a. Można wiedzieć jakie to płyty "wykończyłeś"? DDR2 chodzi ci o wtyczkę 8pin 12v? Czyli podłączyć 24 pin i zobaczyć czy kręci wiatrakami a jak podłącze 8pin 12v to powinien przestać. Dobrze rozumiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Biorę pod uwagę procesor bo o ile dobrze pamiętam to pracował te 3 min na 1.4v a to chyba granica jego wytrzymałości. A i pytanie do Lysyn-a. Można wiedzieć jakie to płyty "wykończyłeś"? DDR2 chodzi ci o wtyczkę 8pin 12v? Czyli podłączyć 24 pin i zobaczyć czy kręci wiatrakami a jak podłącze 8pin 12v to powinien przestać. Dobrze rozumiem? Dokładnie proce to i 1,6V wytrzymują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Plyty same sie wykonczyly. jedna Asus R2E po zmianie biosu poszła sekcja zasilanaia ( ale to raczej nie od zmiany biosu) i jedna DFI sie spalila ( nawet w tym momencie nie podkrecalem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shoxeh Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 trzeba bylo kupowac asrocka? pytanie retoryczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iamthekacper Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 (edytowane) A co to że ASrock?? Naczytałeś sie że kiedyś tam komuś ASrock za czasów socket A coś padł i się tego trzymasz?? ASrock dobre płyty robi a sztuka nie równa sztuce każda moze paść poczytaj wyżej DFI i ASUS tez padają. Ja stawiam na płytę procek nie tak coby odrazu padał ;) Edytowane 28 Maja 2009 przez iamthekacper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 (edytowane) Mobo padło. I7 to niezniszczalne procki, wytrzymalsze od C2D 65nm... Nie ubiłem ani jednego i7, a 45nm C2D ile to już... 14... 15 sztuk :D nawet jedną sztukę C2D 65nm odesłałem na spoczynek... A żeby nie było katowałem i7 z QPI 1.8 - 1.85v / 1.7v vcore i vmem do 2.4v... i na AC i na FC... Edytowane 28 Maja 2009 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Uwalona płyta, bardzo podobne objawy miałem z moim pierwszym M2N32....tylko przy pierwszym uruchomieniu doszło do POST'a a potem lipa. Mówią, że Asrock teraz robi dobre płyty, z tego co czytałem w necie, nie kłamią. Jednak ja się nigdy do tej firmy nie przekonam ;) Może to błąd, ale doświadczenia z przeszłości mnie dystansują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thepawel Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Xtreme Addict to jaką płytę polecasz. Zależy mi oczywiście na niezawodności, możliwościach oc, no i cenie. w takiej jak podałem kolejności. Czyli najważniejsza jest niezawodność pużniej oc i cena. co sądzisz o tych płytach. w recenzjach je chwalą. - ASUS RAMPAGE II EXTREME Intel X58 LGA 1366 (3xPCX/DZW/2xGLAN/SATA/RAID/DDR3) - ASUS P6T DELUXE V2 Intel X58 LGA1366 (3xPCX/DZW/2xGLAN/SATA/RAID/DDR3) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Ja posiadam P6T Deluxe V2 i z tego co Blue pisal (ma RE 2) to mamy takie samo max BCLK. Wiec wybor to juz kwestia gustu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 (edytowane) Xtreme Addict to jaką płytę polecasz. Zależy mi oczywiście na niezawodności, możliwościach oc, no i cenie. w takiej jak podałem kolejności. Czyli najważniejsza jest niezawodność pużniej oc i cena. co sądzisz o tych płytach. w recenzjach je chwalą. - ASUS RAMPAGE II EXTREME Intel X58 LGA 1366 (3xPCX/DZW/2xGLAN/SATA/RAID/DDR3) - ASUS P6T DELUXE V2 Intel X58 LGA1366 (3xPCX/DZW/2xGLAN/SATA/RAID/DDR3) Asus to raczej dość dziwny pomysł po Asrocku Edytowane 28 Maja 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iamthekacper Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Dlaczego dziwny?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Asrock to Asus a wiadomo asrock mu padł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Asrock to nie jest Asus :) Osobiście mam Asus R2E, ale P6T też nie są złe. Dla mnie jedynym wyborem jest Asus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 (edytowane) Asrock to nie jest Asus :) Osobiście mam Asus R2E, ale P6T też nie są złe. Dla mnie jedynym wyborem jest Asus. wszyscy wiedzą że lubisz Asusa :} Na dzień dzisiejszy lepszym wyborem jest evga,dfi czy foxconn Edytowane 28 Maja 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 (edytowane) Ostatnimi czasy nie widzę w necie zbyt wiele pochlebstw w kierunku DFI ;) a to że ubogie wyposażenie, a to że kręcą średniawo, a to że potrafią się uwalić bez powodu :P. Osobiście, też mówię ASUS Znowu Evga to tanie rzeczy nie są :) Edytowane 28 Maja 2009 przez Kudl4ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Zobacz na XS ludziska nie narzekają a i u nas jest kilka osób zadowolonych z dfi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Hehe, w sumie tak można mówić o każdej firmie, jedni narzekają, drudzy nie :D Ale moje, osobiste zdanie, jest takie, że wziąłbym ASUS'a. Ja na swoją absolutnie nie mogę narzekać, mam też starą A7N8X-e jeszcze pot s.A i też złego słowa nie powiem. Trwałe są bydlaki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Ze swojej strony mogę również polecić Asusa RE2.Nie mogę tej płycie nic zarzucić,wręcz odwrotnie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Super płyta ale szybko się kończy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iamthekacper Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Ja bym użył stwierdzenia Dobra skoro sie tak szybko kończy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 (edytowane) Płytka Ci padła.. Najprawdopodobniej sekcja zasilania proca, choć nie jest to do końca pewne.. Natomiast pewne jest że to płyta ;). Co do nowej to śmiało możesz brać Rampage, bądź jak Cię stać to EVGĘ bądź DFI z cyfrowym zasilaniem. TYLKO BIERZ W SKLEPIE, Z GWARĄ! Bierz którąś z tych i będziesz zadowolony: http://www.agito.pl/socket-1366/gigabyte-g...162.336760.html http://www.agito.pl/socket-1366/asus-p6t-d...162.337967.html http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=42244 bądź wyżej wspomniana DFI. Edytowane 29 Maja 2009 przez david11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thepawel Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 chyba zdecyduje się na P6T DELUXE V2. Tylko jeszcze jedno pytanko. Mam do tego mało znane pamiątki: TeamGroup 3x2GB Kit DDR3-1333 cl9 Elite 1,5V. Mam nadzieje że będą działać - może nie rewelacyjnie ale będę miał 6Gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...