dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 mam pytanie czemu cpu-z pokazuje inne (mniejsze) napięcia niż te ustawione w biosie? w biosie mam ustawione 1,3750v. 4ghz na e8200 to chyba dobry wynik ma ktoś więcej na chłodzeniu powietrzem? 3h w 3dmark06, 12h w orthosie uruchomionym razy dwa (dwa rdzenie) wszystko ok zero błędów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Programami nie mierzy się napiec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 nie chcę go mierzyć bo wiem jakie mam ustawione tylko tak trochę dziwię się że cpu-z pokazuje dużo mniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Bo programy źle odczytują i płyty mają wahania napiec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 warto podkręcać ten procesor jeszcze czy on ma już dość??? temperatura w stresie nie przekracza 37C a chipsetu nie przekracza 42C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 I tak masz dużo za dużo vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 vcore moze jest wysokie (1,37500) ale przy ciut niższym (1,36875) gry po kilkunastu minutach się wyłączają same np gta4 i dirt i jest napisane że wystąpił problem z aplikacją a w orthosie wyskakuja błędy po 30minutach. tak więc to napięcie co mam jest dobre. chłodzenie mam pentagrama karaookum czy jak to sie tam pisze (wentylator zmieniony standardowy powodował wibracje i nie był zbyt wydajny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Coś mi się nie chce wierzyć, że w stresie masz na nim 37C - to byłaby idealna sztuka - tyle że przeczy temu troszki napięcie. Nie wierzę w każdym razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 jak mam ci udowodnić że mam taką temperaturę? :) programami nie mierze bo oszukują np pokazuje program 33C włączam stres i w ułamek sek program pokazuje 55C heeh nie możliwe że w ułamek sekundy tak temp podskakuje. ja mierzyłem to w biosie:) robiłem to tak włączałem stress na 30min nastepnie resetowałem komputer i odrazu w bios wchodziłem i w temp i nigdy nie miałem więcej niż 37C. dodam zaraz zdj mojego chłodzenie. gdy proc nie jest obciązony to bios pokazuje 33C nad chłodzeniem znajdują się dwa 140mm wentylatory które wydmuciach!ą na zewnątrz ciepłe powietrze z tyłu za radiatorem standardowo znajduje się wentylator 120mm który również wydmuciach!e ciepłe powietrze na zewnątrz a na radiatorze jest 120mm który nawiewa na niego powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 (edytowane) Wlasnie ze nowe procesory tak zmianiaja temperature;) Wiec w stresie masz te 55 stopni ;P U mnie na E2180 skacze od 30 stopni do 60-65 w ciagu sekundy ;) I na wiekszosci procesorow tak jest Edytowane 27 Maja 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 tylko że jeden program pokazuje 55 a inny 45 a inny 41 a bios 37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 (edytowane) Widocznie jeden pokazuje odczyt z czujnika procesora i inny z poszczegolnych rdzeni. Bios pokaze tylko jaka temperatura jest w spoczynku bo niby jak mial by obciazyc proca;) Orthos na priorytecie 8-10 potrafi ladna temperature zrobic ;) Edytowane 27 Maja 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 ale po orthosie odrazu resetuje kompa by wejść do biosu i sprawdzić temp. a jak nic nie robie i proc nie jest obciążony to jak wejde w bios to temp jest 33C a po np orthosie jest 37 ale po chwili spada spowrotem do 33 zajmuje to jakieś 2min przed chwilą wszedłem do biosu żeby sprawdzic temp 28C: te 28C to oczywiście nie było w stresie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 (edytowane) ale po orthosie odrazu resetuje kompa by wejść do biosu i sprawdzić temp.Ta malutka chwilka wystarczy na duza zmiane temperatury cpu. W stresie to w stresie a nie w biosie (nawet zaraz po resecie) Sprawdz sobie ze tak jest. Wlacz program do monitorowania i orthosa az temperatura osiagnie powiedzmy 55 stopni po czym kliknij w orthosie 'stop' i patrz na temperature we wczesniej wlaczonym programie. To wcale nie jest bledne wskazanie programu Tak juz jest i tego nic na to nie poradzisz edit: chyba ze trafiles proca z uwalonym czujnikiem temperatury. Ale watpie i na moje oko jest wszystko ok Edytowane 27 Maja 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 jakimi programami mozna jeszcze mierzyć temp? bo każdy program inną mi pokazuje hehe a tak odnośnie tego chłodzenia co mam włącze tego orthosa na kilka godzin otwieram obudowe dotykam radiatora i jest zimny bardzo zimny tak jak by się dotknęło metalowej grubej blachy. np chipset jest wyraźnie ciepły a karta graficzna bardzo ciepła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 everest, core temp, speedfan tak na szybko te mi na mysl przychodza nie wiem jak pozostale ale everest pokazuje 3 temperatury procesora - procesora i dwoch rdzeni u mnie tez radiator jest zimny/chlodny nawet po dlugim meczeniu procesora mimo 65°C na cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 może jak by było więcej rurek cieplnych i radiator z miedzi to by więcej ciepła z procesora na radiator to przeniosło. zawsze moge jeszcze past termoprzewodząca kupić bo bez pasty mam. a jakie masz chłodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Jak to bez pasty... Musisz mieć, inaczej nie pociągnąłby długo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 sam wszystko montowałem i żadnej pasty nie dawałem. rurki stykają się bezpośrednio z procesorem. komp od ponad roku tak chodzi. nic sie z nim nie dzieje tylko ostatnio mały problem z ramem miałem ale już ok jest. jaką pastę polecacie i ile jej się nakłada to kupie może kilka stopni mniej jeszcze będzie. raz w gta grałem 7h bez przerwy i nic się nie działo:) na 4ghz i na mocno podkręconej grafie. od dawna mam te 4ghz nie wiem czy pasta jest mi potrzebna zzizzy jak poukładałeś kable w obudowie? chyba że masz odpinane? chcialem ta obudowe kupić ale nie ma filtrów przeciw kurzowych i systemu zarządzania kablami i wybrałem nzxt tempest ale twoja i tak mi sie lepiej podoba. zzizzy sorki źle spojrzałem ty masz Antec Three Hundred a myślałem że masz nine hundred. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 (edytowane) Nie dawales pasty ale moze byla nalozona na cooler? Na 99% na nim byla(lub dodana do zestawu). Ale jak koniecznie chcesz nowa to dobra jest Arctic Silver 5 (mam i chwale), slyszalem ze bardzo dobra (moze nawet nieco lepsza) jest MX-2 ktora kupuje jak skonczy mi sie as5 Zalman ZM-STG1 tez dobry ale podobno traci swoje wlasciwosci po jakims czasie Edytowane 27 Maja 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 zastanowię sie nad kupnem pasty. na 100% nie mam pasty chłodzenie kupiłem używane w komisie. jak składałem kompa to wiedziałem że jest coś takiego jak pasta i wiedziałem też że jej nie mam:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 No patrzcie, to ci psikus, a wszyscy zawsze mówią, że jak nie nałożysz pasty to spalisz procka. Kolejny mit obalony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 W każdym razie 33 stopnie w stresie to na pewno nie jest :wink: przełączenie z osa do biosu wystarczy na duży spadek temperatury :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfascik Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Moze nie jestem tak aktualny w temacie, bo nie posiadam procka z seri e8xxx, ale chyba najlepszym programem i najbardziej wierzytelnym jest real temp wlasnie dla seri e8xxx. A co do pasty, to troche imho lekkomyślne żeby jej nie dać, jeśli już się zmienia chłodzenie. Sam mam Zalmana, narazie nie narzekam, chodź nie mam go długo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 cp do temp mieliście rację. używam programu core temp. no i tak: na 2,66ghz(standardowo) w spoczynku jest 33C stres 37C 3,2ghz jest tak samo 3,55ghz w spoczynku 33-34 stres 42C i teraz na 3,8ghz aby tyle osiągnąć musiałem podnieść vcore z 1,2250v na 1,3125v i tem mają się tak 3,8 w spoczynku 35C stress jeden rdzeń ma 51C drugi 55C - to już dużo 4ghz (1,3750v) spoczynek 37-35 stres 58C. alarm w biosie mam ustawiony na 60C nie piszczało jeszcze. kupie pastę to będzie kilka stopni mniej chyba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Pasta obniży temp. o trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 no i zmienię wentylator bo ten co mam to ma takie parametry: 39cfm 19db (kiepski) a zamienię na taki 68 CFM 21.2 dBA. to też różnica powinna być w temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 60stopni to wcale nie jest duzo (chociaz oczywiscie daleko poza 60-65 lepiej nie wychodzic) pasta moze obnizyc kilka stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 a lepsze chłodzenie od tego jakieś: jakie polecacie? chcę kupić quada i też go mocno podkręcić no i pewnie lepsze chłodzenie będzie potrzebne. znacie jakieś dużo lepsze? mi się podoba to:http://infostrefa.info/produkty.php?id=2803&kategoria_id=307 ale nie wiem może są lepsze?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 (edytowane) Thermalright Ultra-120 eXtreme Scythe Ninja? Edytowane 30 Maja 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...