Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie czemu cpu-z pokazuje inne (mniejsze) napięcia niż te ustawione w biosie? post-171107-1243440092_thumb.jpg w biosie mam ustawione 1,3750v.

4ghz na e8200 to chyba dobry wynik ma ktoś więcej na chłodzeniu powietrzem? 3h w 3dmark06, 12h w orthosie uruchomionym razy dwa (dwa rdzenie) wszystko ok zero błędów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vcore moze jest wysokie (1,37500) ale przy ciut niższym (1,36875) gry po kilkunastu minutach się wyłączają same np gta4 i dirt i jest napisane że wystąpił problem z aplikacją a w orthosie wyskakuja błędy po 30minutach. tak więc to napięcie co mam jest dobre. chłodzenie mam pentagrama karaookum czy jak to sie tam pisze (wentylator zmieniony standardowy powodował wibracje i nie był zbyt wydajny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mam ci udowodnić że mam taką temperaturę? :) programami nie mierze bo oszukują np pokazuje program 33C włączam stres i w ułamek sek program pokazuje 55C heeh nie możliwe że w ułamek sekundy tak temp podskakuje. ja mierzyłem to w biosie:) robiłem to tak włączałem stress na 30min nastepnie resetowałem komputer i odrazu w bios wchodziłem i w temp i nigdy nie miałem więcej niż 37C. dodam zaraz zdj mojego chłodzenie. gdy proc nie jest obciązony to bios pokazuje 33C

nad chłodzeniem znajdują się dwa 140mm wentylatory które wydmuciach!ą na zewnątrz ciepłe powietrze z tyłu za radiatorem standardowo znajduje się wentylator 120mm który również wydmuciach!e ciepłe powietrze na zewnątrz a na radiatorze jest 120mm który nawiewa na niego powietrze.

post-171107-1243445023_thumb.jpg

post-171107-1243445193_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie ze nowe procesory tak zmianiaja temperature;) Wiec w stresie masz te 55 stopni ;P

U mnie na E2180 skacze od 30 stopni do 60-65 w ciagu sekundy ;) I na wiekszosci procesorow tak jest

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie jeden pokazuje odczyt z czujnika procesora i inny z poszczegolnych rdzeni. Bios pokaze tylko jaka temperatura jest w spoczynku bo niby jak mial by obciazyc proca;)

Orthos na priorytecie 8-10 potrafi ladna temperature zrobic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po orthosie odrazu resetuje kompa by wejść do biosu i sprawdzić temp. a jak nic nie robie i proc nie jest obciążony to jak wejde w bios to temp jest 33C a po np orthosie jest 37 ale po chwili spada spowrotem do 33 zajmuje to jakieś 2min

przed chwilą wszedłem do biosu żeby sprawdzic temp 28C:

post-171107-1243446757_thumb.jpg

te 28C to oczywiście nie było w stresie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po orthosie odrazu resetuje kompa by wejść do biosu i sprawdzić temp.

Ta malutka chwilka wystarczy na duza zmiane temperatury cpu. W stresie to w stresie a nie w biosie (nawet zaraz po resecie)

Sprawdz sobie ze tak jest. Wlacz program do monitorowania i orthosa az temperatura osiagnie powiedzmy 55 stopni po czym kliknij w orthosie 'stop' i patrz na temperature we wczesniej wlaczonym programie. To wcale nie jest bledne wskazanie programu

Tak juz jest i tego nic na to nie poradzisz

edit: chyba ze trafiles proca z uwalonym czujnikiem temperatury. Ale watpie i na moje oko jest wszystko ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakimi programami mozna jeszcze mierzyć temp? bo każdy program inną mi pokazuje hehe a tak odnośnie tego chłodzenia co mam włącze tego orthosa na kilka godzin otwieram obudowe dotykam radiatora i jest zimny bardzo zimny tak jak by się dotknęło metalowej grubej blachy. np chipset jest wyraźnie ciepły a karta graficzna bardzo ciepła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

everest, core temp, speedfan tak na szybko te mi na mysl przychodza

nie wiem jak pozostale ale everest pokazuje 3 temperatury procesora - procesora i dwoch rdzeni

u mnie tez radiator jest zimny/chlodny nawet po dlugim meczeniu procesora mimo 65°C na cpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam wszystko montowałem i żadnej pasty nie dawałem. rurki stykają się bezpośrednio z procesorem. komp od ponad roku tak chodzi. nic sie z nim nie dzieje tylko ostatnio mały problem z ramem miałem ale już ok jest. jaką pastę polecacie i ile jej się nakłada to kupie może kilka stopni mniej jeszcze będzie. raz w gta grałem 7h bez przerwy i nic się nie działo:) na 4ghz i na mocno podkręconej grafie. od dawna mam te 4ghz nie wiem czy pasta jest mi potrzebna

zzizzy jak poukładałeś kable w obudowie? chyba że masz odpinane? chcialem ta obudowe kupić ale nie ma filtrów przeciw kurzowych i systemu zarządzania kablami i wybrałem nzxt tempest ale twoja i tak mi sie lepiej podoba.

zzizzy sorki źle spojrzałem ty masz Antec Three Hundred a myślałem że masz nine hundred.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dawales pasty ale moze byla nalozona na cooler? Na 99% na nim byla(lub dodana do zestawu).

Ale jak koniecznie chcesz nowa to dobra jest Arctic Silver 5 (mam i chwale), slyszalem ze bardzo dobra (moze nawet nieco lepsza) jest MX-2 ktora kupuje jak skonczy mi sie as5

Zalman ZM-STG1 tez dobry ale podobno traci swoje wlasciwosci po jakims czasie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze nie jestem tak aktualny w temacie, bo nie posiadam procka z seri e8xxx, ale chyba najlepszym programem i najbardziej wierzytelnym jest real temp wlasnie dla seri e8xxx.

A co do pasty, to troche imho lekkomyślne żeby jej nie dać, jeśli już się zmienia chłodzenie. Sam mam Zalmana, narazie nie narzekam, chodź nie mam go długo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cp do temp mieliście rację. używam programu core temp. no i tak:

na 2,66ghz(standardowo) w spoczynku jest 33C stres 37C

3,2ghz jest tak samo

3,55ghz w spoczynku 33-34 stres 42C

i teraz na 3,8ghz aby tyle osiągnąć musiałem podnieść vcore z 1,2250v na 1,3125v

i tem mają się tak

3,8 w spoczynku 35C stress jeden rdzeń ma 51C drugi 55C - to już dużo

4ghz (1,3750v) spoczynek 37-35 stres 58C. alarm w biosie mam ustawiony na 60C nie piszczało jeszcze.

kupie pastę to będzie kilka stopni mniej chyba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a lepsze chłodzenie od tego jakieś:post-171107-1243678271_thumb.jpg

jakie polecacie? chcę kupić quada i też go mocno podkręcić no i pewnie lepsze chłodzenie będzie potrzebne. znacie jakieś dużo lepsze?

mi się podoba to:http://infostrefa.info/produkty.php?id=2803&kategoria_id=307

ale nie wiem może są lepsze??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi