Skocz do zawartości
Zozol3000

Dc E5200/8750 Be?

Rekomendowane odpowiedzi

Hey! (mój pierwszy post :D )

Od jakiegoś czasu mam Intela Pentium Dual Core E5200. Ostatnio przeglądałem Internet i zauważyłem, że jeżeli kupię Phenoma 8750 Black Edition (BE, żeby kręcić) i dobiorę tańszą MoBo to wyjdzie praktycznie na to samo (cenowo) :blink:

No więc mam do Was pytanie: Czy ta wymiana się opłaca? Czy 8750 będzie lepszy?

Uprzedzając pytanie:

1. Kompa używam trochę do gier, czasem Photoshop/Gimp amatorsko, jakaś prywatna obróbka wideo (wtopienie napisów itp), najczęściej użytkowanie klasyczne.

2. Reszta zestawu (MoBo nie wymieniam, bo i tak jeżeli zmieniam proca to MB też :P ): RAM - Kingston HyperX 2x2GB 1066Mhz CL5, grafa - Sapphire Radeon HD4770 512MB, HDD - Seagate Barracuda 320GB (7200.11), zasiłka - Pentagram Silent Force PSF 460-P12S 460W.

3. W związku z kręceniem, tak, mam niefabryczne chłodzenie (Pentagram Freezone HP120 AlCu Karakorum) i pastę (Arctic Silver 5).

Czekam na odpowiedzi :)

Edytowane przez Zozol3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Uściślij wyrażenie "jest słaby", bo coś mnie to nie przekonuje.

2. Jak dla mnie kręci się nieźle, stabilnie potrafi chodzić na 3,5Ghz (a przypominam, że to nie 2, a 3 rdzenie). Ja nie wymagam 2 milionów Ghz chłodzonych ciekłym azotem.

Edytowane przez Zozol3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę nie wiem, na razie nie wiem czy w ogóle zmieniam proca więc spokojnie... cooldown.

O wiele mniej, ale czego się spodziewasz po czymś dużo tańszym i o innej architekturze (olaboga, przecież to jest 20nm różnicy!)?

3,5Ghz może... Nie wiem, czy będzie stabilny. 3,35 na pewno chodzi sprawnie. Nie wiem, czy na forum można zamieszczać linki do innych stron o tematyce komputerowej, więc po prostu napiszę słownie - wejdź na PCLab i wyszukaj w artykułach "AMD Phenom X3 8750 Black Edition - z dedykacją dla overclockerów".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że opierasz się na jednym teście.

AM2+ - w każdej chwili mogę wymienić na nowy

A jaką masz teraz płytę główną? może też można wymienić na jakiegoś Core2Quad'a. Phenom I to na prawdę zły pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.) o "jezu", dokładny model płyty głównej prosimy.

2.)

2. Znajdź mi C2Q do 450 zł... Nowego.

No nie wiem, czy uda Ci się kupić Phenoma + płytę główna pod AM2+ za 450zł. Płyta główna ( taka przyszłościowa ) to koszt ok 300zł ( Asreock 780ghx czy jak mu tam )

Koszta zakupu Phenoma X3 8750 to ok 350zł ( nowy ) + płyta główna za ok 300zł co nam daje 650zł.

Edytowane przez Stachuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy obejrzeć jakiś "dobry test".

Taki e7200 gniecie tego x3 jak chce.

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4797

3,5ghz na starym x3? Przy napięci 1,6v i WC jest to możliwe.Normalnie to te procki przy 3,2 zdychają. A x3 710 spokojnie lecą na 3,6ghz, z dobrym wiatrem zrobisz 3,8. I teraz najważniejszy argument który przemawia, za x3 710 to to że jest możliwość odblokowania czwartego rdzenia, nie zapominając o wiele lepszym OC i tak samo lepszą wydajnością.

Jednym słowem nie opłacalny Biznes.

Poza tym ZŁY dział. Od tego jest "Co kupić".

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, z tego co zrozumiałem, jeżeli wezmę Phenoma II x3 710, to będzie to opłacalne (sprzedam E5200+P45 za 6 stówek, może wyciągnę więcej :P i dołożę, dajmy na to, jakąś stówkę)?

p.s. Chyba tylko Black Editiony mają odblokowany mnożnik, więc co z kręceniem zwykłego x3 710?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony będzie opłacalne, ale tylko wtedy kiedy zdecydujesz się na czwarty rdzeń(co za tym idzie, procek z bachcomp.pl lub szczęście) i OC.

Dobra płyta z ACC, to wydatek ~290zł.

Z drugiej strony, masz dobrą płytę pod Intela, i mógłbyś dać tu Quada.

Co do OC phenoma, to nie ma problemów. Płyty pozwalają na bardzo dużo. Choć z odblokowanym mnożnikiem jest znacznie łatwiej.

Oczywiście mowa tu o Phenomie II

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony, masz dobrą płytę pod Intela, i mógłbyś dać tu Quada.

Ekhm... Nie zgodzę się.

Ta płyta to jedna z najbardziej budżetowych P45... To jak wkładać Quada do P31.

Ale do kręcenia E5200 wystarczy i właśnie za tym rozwiązaniem się opowiadam. Nie ma sensu robić rewolucji.

Phenom I żre sporo prądu i się grzeje. Nie opłaca się.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi