Skocz do zawartości
Kontra

Nowy Komputer - Około 2000, Sprzęt Prawie Dobrany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam towarzystwo forumowe :)

Planuję kupno komputera - bardzo mi się nie śpieszy, kupię jak na rynku pojawią się konkretne wersje upatrzonej karty graficznej (patrz niżej).

Wydatek będzie "średni" - na super sprzęt mnie nie stać, więc upatrzyłem sobie coś takiego:

Procesor: AMD Phenom II X3 720 Black Edition

Płyta główna: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P 790X AM3

Grafika: Radeon HD4770

RAM: 2x2GB, pewnie Kingston KVR1333D3N9K2 (DDR3)

Dyski, obudowę i napęd zostawię ten, co mam.

Zasilacz: tutaj nie mam pojęcia. Jakiego producenta i moc poradzilibyście na taki zestaw?

OC: z tego, co mi wiadomo, ten procesor (i to w BE) można w łatwy sposób nieźle przykręcić. Podobnie grafika, ale poczekam aż na rynku pojawią się już jakieś modele konkretnych producentów i o ile czytałem, to można ją też solidnie przykręcić. A jak Wy się na to zapatrujecie?

Chciałbym również zapytać co sądzicie o tej płycie głównej i jaką ewentualną alternatywę proponujecie.

Z góry dzięki za pomoc :)

Edytowane przez Kontra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Phenom II X3 710 470 zł

Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum 79 zł

AsRock A780GXH/128M 279 zl

G.Skill 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PK 230 zł

Gainward Radeon HD4850 Goes Like Hell 512MB 539 zł

Corsair 400W 199 zł

1796 zł brutto

zamiast 710 mozna brac jeszcze 710 x3@x4 z bachcomp za 599 zl http://bachcomp.pl/2594,produkt,AMD-Phenom...ry-rdzenie.html

wychodzi wtedy 1930 zl

Edytowane przez pit1309

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wybór. Jeśli nie potrzebujesz montować dwóch kart graficznych ( crossfire) możesz wziąć płytę

http://www.gral.pl/preview/Gigabyte/Gigaby...ATX_AM3_46.html

zaoszczędzisz ok. 150 zł. To także dobra płyta do oc i częć platformy "spider"

Zasilacz wystarczy 400W np Corsair

http://www.gral.pl/preview/Corsair/Zasilac...n_120mm_74.html

lub Chieftec http://www.gral.pl/preview/Chieftec/Zasila...n_120mm_21.html

Wg tego pprocesor(550 zł), płyta(350 zł),RAM(230zł) grafika(400 zł) zasilacz(200zł) to wydatek ok 1730 zł.

OC tego procesora i tej karty jest rzeczywiście proste. Najlepiej jak kupisz to wrzuć temat na forum to pomożemy.

A i jeszcze mozna pomysleć o lepszym chłodzeniu procka jeśli zamierzasz pokręcać. Mogą być Auras Wave lu Pentagram Alpaya (ok 60 zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o płytę główną: Gigabyte MA770T-UD3P zaproponowany przez Teneo zdawał mi się dobrą propozycją. Obecnie korzystam z płyty i grafiki od Gigabyte i nigdy nie sprawiły mi problemów, z resztą nie tylko mnie - to producent, któremu ufam. Natomiast właśnie o AsRocku słyszałem bardzo słabe opinie (tanie => awaryjne), ale po tym co napisaliście jestem skłonny się zastanowić.

Na stronie AsRocka jest parę ciekawych informacji o tej płycie, ale większość funkcji brzmi jak losowa mieszanka słów "Advanced", "Boost" i "Hyper". Jak jest w praktyce z (bez)awaryjnością i OC? Przeglądałem recenzje i testy.

Czytając jeden z testów, znalazłem zdanie: "W przypadku Phenoma II X3 720BE uzyskaliśmy stabilne HTT 355 MHz, na którym komputer bez problemu potrafił pracować nawet przy mnożniku 10,5x! Niestety, podobnie jak na innych płytach, wiązało się to z koniecznością obniżenia dzielnika pamięci do 1:1 (DDR 400)."

Nie wiem co oznacza "obniżenie dzielnika pamięci" - mogę prosić o dwa słowa wyjaśnienia?

Zasilacz: dzisiaj w jednym sklepie mi polecili XILENCE REDWING 480W. Co sądzicie? Rzekomo cichy, ale czy równie stabilny jak propozycje Teneo (Corsair / Chieftec).

A co do Gigabyte: wspomniane Radeony 4770 mają się pojawić w pierwszej kolejności właśnie od Gigabyte i PowerColor. Tutaj też nie miałem wątpliwości, że brałbym Gigabyte (jak wspomniałem, teraz też korzystam z grafiki od nich). A Wasza opinia jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku AMD Phenom II X3 720 Black Edition, HTT nie będziesz musiał ruszać aby zwiększyć taktowanie procesora, gdyż ten procesor ma odblokowany mnożnik. Zwiększysz mnożnik i to wystarczy. Grafika PowerColor czy Gigabyte, w tym przypadku lekki plus dla PowerColor, z uwagi na lepsze chłodzenie i niższe temp. pracy. Tak się składa że mam PowerColor HD4830 i nie narzekam, ale decyzja należy do ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast właśnie o AsRocku słyszałem bardzo słabe opinie (tanie => awaryjne)

Usłyszałeś to co było kiedyś.

Nie wato kupować 720, bo 710 kręci się podobnie.

Ja ostatnio zmieniłem z ga-ma78gm-s2h na tego asrocka i płyta nie sprawia żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się że 710 i 720 kręcą się podobnie, lecz oc 720 jest prostsze. Wystarczy zmienić mnożnik, 710 wymaga zmiany częstotliwości HTT płyty głównej i dzielnika pamięc. Dla początkującego użytkownika łatwiejszy jest 720BE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie ;)

Sporo poczytałem, tutaj na forum i nie tylko.

Zestaw pewnie będzie taki:

CPU: AMD Phenom II X3 720 Black (~556zł)

MB: AsRock A780GHX (~275zł)

GPU: Radeon HD4850 DDR5 od Palita (~571zł) (choć się waham - o tym niżej)

RAM: 2x2GB Kingston KVR667D2N5K2 (DDR2) (~195zł)

Zasilacz: Xilence Redwing 480W (~179zł)

I teraz wyjaśnienia oraz prośby o wyjaśnienie:

CPU: Andrew, jednak chyba wezmę 720 Black zamiast 710. W OC nie jestem dobry, a odblokowany mnożnik znacznie ułatwi mi sprawę. Różnica cenowa to 70zł, jakoś przeboleję. Niemniej, dzięki za pomoc :)

MB: Przekonaliście mnie z Gigabyte na AsRocka. Ale mam pytanie. Czy za jakiś czas - zakładając że za, załóżmy, dwa lata AMD nadal będzie robić procesory na AM3 - możliwe będzie załadowanie nowszego i lepszego procesora na tę płytę, czy raczej nie udźwignie? Jak oceniacie?

GPU: Głowię się między HD4770 i HD4850 w DDR5. 4770 ma rzekomo świetne warunki na OC, a z 4850DDR5 ponoć już niewiele się ukręci. Czy 4850 faktycznie okaże się na tyle lepszy od 4770, że warto zapłacić za niego jakieś 150zł więcej? I druga rzecz, omawiana sto razy na forach, ale chcę się upewnić - wersja Palita ma faktycznie lepsze chłodzenie niż Gainward? Jak u nich jest z gwarancją?

Mówiąc krótko - co lepiej i dlaczego?

RAM: Szczerze mówiąc, Kingstona wziąłem głównie z przyzwyczajenia do tej marki. Czy proponujecie lepszego producenta w dobrej cenie? Czy lepiej by było wziąć kostki 800, a nie 667?

Zasilacz: Tego Xilenca doradził mi gość w sklepie, 179zł. Maciem powiedział, że jest ok, ale może ktoś inny ma opinię?

Edytowane przez Kontra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cpu

kup 710 i ci pomoge w oc

mb

nikt tego nie wie

gpu

4770 ie dosatniesz, a hd48500 ddr5 to prawie hd4870

ram

OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL5 SpecialOps - 179zł

psu