yodacki Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 (edytowane) Witam,kilka miesięcy temu demontowałem zestaw komputerowy. Doszedłem do etapu kiedy należało oddzielić procesor od coolera (Athlon X2).Odpiąłem cooler od płyty i delikatnie próbowałem zdjąć go z procesora. Niestety, nie dało to efektu, więc przyłożyłem troszkę więcej siły. Ciągnąc wentylator w górę, jednocześnie próbowałem go przechylać go na boki aby pasta puściła. W końcu wyciągnąłem wentylator, ale okazało się że razem z procesorem - gniazdo procesora było zamknięte "wajchą". Odlepiłem procesor od wentylatora i przyjrzałem się nóżkom. I tu się lekko spociłem. 5 nóżek z jednego rzędu było wygiętych. Na szczęście udało mi się je wyprostować i procesor działa.http://poradnik.telewizor.eu/naprawa-laptopa.htmlOpisałem to wszystko, ponieważ za kilka dni czeka mnie dokładnie taka sama operacja - demontaż wentylatora od procesora.W związku z tym zwracam się do Was o radę jak demontować prawidłowo procesor (Athlon X2) od wentylatora (standardowy wentylator boxowy), aby obyło się bez takich przejść jak opisane wyżej.PozdrawiamJacek Edytowane 27 Maja 2016 przez yodacki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 (edytowane) Delikatnie acz stanowczo zsunąć chłodzenie w bok, w miarę możliwości, ja tak robię. Edytowane 28 Maja 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piojak Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Witam, kilka miesięcy temu demontowałem zestaw komputerowy. Doszedłem do etapu kiedy należało oddzielić procesor od coolera (Athlon X2). Odpiąłem cooler od płyty i delikatnie próbowałem zdjąć go z procesora. Niestety, nie dało to efektu, więc przyłożyłem troszkę więcej siły. Ciągnąc wentylator w górę, jednocześnie próbowałem go przechylać go na boki aby pasta puściła. W końcu wyciągnąłem wentylator, ale okazało się że razem z procesorem - gniazdo procesora było zamknięte "wajchą". Odlepiłem procesor od wentylatora i przyjrzałem się nóżkom. I tu się lekko spociłem. 5 nóżek z jednego rzędu było wygiętych. Na szczęście udało mi się je wyprostować i procesor działa. Opisałem to wszystko, ponieważ za kilka dni czeka mnie dokładnie taka sama operacja - demontaż wentylatora od procesora. W związku z tym zwracam się do Was o radę jak demontować prawidłowo procesor (Athlon X2) od wentylatora (standardowy wentylator boxowy), aby obyło się bez takich przejść jak opisane wyżej. Pozdrawiam Jacek Spróbuj zsunąć go a nie ciągnąć do góry. Miałem podobną sytuację za pierwszym razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 OK, dzięki. Na to nie wpadłem. I dzięki za tak szybką odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil90 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Ja przed zdjęciem proponuje trochę rozgrzać procka obciążając go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Faktycznie, też racja. Zdejmowałem go zimnego, komputer stał nieużywany od około 14 godzin. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Poprostu "ukrec" chlodzenie. Obracaj na boki i tyle, samo pusci. A wyjmujac chlodzenie z prockiem to nic wielkiego, byle to zrobic prosto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Tak jak powiedział ryba Kręć chłodzeniem w lewo-prawo-lewo-prawo, jakby cooler był wielką śrubą :) Jednocześnie ciągnij do siebie i trochę np w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 ja przy zdejmowaniu procka dodaktowo używam suszarki do ogrzania go. bardzo skuteczna metoda, doskonale się sprawdza przy zdejmowaniu standardowych radiatorów z chipsetu (gdzie producenci mobo zamiast pasty używają chyba cekolu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...