david911 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Witajcie Zapewne na forum było wiele tematów apropo wygłuszania i totalnego wyciszania komputera, jednak interesuje mnie nie tyle cichy komputer sam w sobie, co usunięcie drgań przechodzących z obudowy na biurko. Szum komputera nie przeszkadzał by mi, jednak odgłos biurka, (który określił bym jako buczenie) na dłuższą metę jest nie do zniesienia. I tu pojawia się moje pytanie. Co [i jak] zrobić? Próbowałem juz pod komputer podkładać różnego rodzaju gąbki czy maty jednak efekt jest mierny. Jedyny punkt styku komputera z biurkiem to dolna jego część. Ścianki są wolne. Przeniesienie budy nie wchodzi w rachubę tak jak inne radykalne zmiany. Czekam na wszelkie wskazówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Wykręć dysk twardy i połóż go luzem na spodzie obudowy np na foliach czy ręcznikach - aby wytłumić drgania Lub zawieś na gumkach od gaci :D (patrz FAQ) Zatrzym po kolei palcem wszystkie wentylatory aby sprawdzić czy któryś z nich nie powoduje mocnych drgań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Miałem identyczny problem. Chodziło wszystko :angry: a buczenie było słyszalne w pokoju obok. Źródłem drgań był dysk. Położenie go na jakichś piankach nie wiele dawało. Pomogło podwieszenie dysku na gumie. Ja wykorzystałeł dętkę rowerowa, bardzo wąską i podwiesiłem dysk w zatoce na napęd 5,25". Efekt jest bardziej niż zadawalający. Jedyny minus - gotowanie się dysku. Ten problem rozwiązała ażurowa zaślepka zatoki na napęd 5,25". Mają dojść jeszcze radiatory z uszkodzonego zasilacza na boki dysku. Trudno się zabrać jednak bo już jest dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 (patrz FAQ) Może jakiś link ze zdjęciami? Bo nic o tej porze nie mogę znaleźć.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 (edytowane) Jedyny minus - gotowanie się dysku.I jak bardzo się gotuje ? Edytowane 29 Maja 2009 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Może jakiś link ze zdjęciami? Bo nic o tej porze nie mogę znaleźć.... http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2849689 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 I jak bardzo się gotuje ?Gotowanie = 52*C Obecnie = 44*C > to już akceptuję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 (edytowane) Raczej nie padnie od tego. Mam takiego wd w 2 kompie - chodzi i chodzi. A kiedyś też się o niego bałem. Znaczy o jego poprzednika którego zabiła temperatura, ale taka koło zera. Edytowane 29 Maja 2009 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Bez przesady z tymi tempami, kompy z marketow nie maja zadnego chlodzenia dla dyskow a dzialaja po 5 lat nawet bez awarii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris2828 Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Witam wiem że już pewnie to nie pomoże ci po temat jest z przed roku, ale może innym osobą się przyda :-) a więc chciałem się podzielić z wami moją metodą która pomogła mi usunąć drgania oraz hałas który był słyszalny z daleka z powodu drgań dysku! Zacznijmy od tego ze drgania powstają w wyniku tego że jak chodzi talerz dysku to dysk wpada w wibracje a przymocowany dysk do obudowy powoduje ze wibracje przechodzą na nią więc dla tego tak to wszystko drga. Więc trzeba oddzielić dysk od obudowy !A oto moja metoda którą zastosowałem na Dysku SEAGATE BARRACUDA : 1-wziąłem blachę (od napędu) i zrobiłem na niej dziury tak aby można było przykręcić do niej dysk od dołu( w moim dysku jest taka możliwość nie wiem jak w innych) 2-na spodzie blachy przykleiłem z przodu i z tyłu klejem typu – kropelka 2 paski gąbki . 3-z boku dysku przykręciłem albuminowe radiatory (ponieważ jeśli dysk był przykręcony do obudowy to obudowa robiła za radiator) 4-na końcu przykleiłem wszystko do spodu obudowy komputera klej dałem tylko na gąbki Dzięki temu oddzieliłem dysk od obudowy za pomocą gąbki i pozbyłem się drgań komputera i hałasu bez żadnego przerabiania dysku dzięki czemu nie tracę gwarancji! Dysk i gąbka bardzo dobrze trzyma się na kropelce przewracałem komputer do góry nogami i nim poruszałem i było ok. ale jeśli ktoś się boi to może dorobić do blachy jakieś dziury i przywiązać na wszelki wypadek wszystko sznurkiem;p Przed wygłuszeniem sprawdziłem temperaturę Dysku po godzinie użytkowania komputera przy słuchaniu muzyki i przeglądaniu Internetu temperatura wynosiła 33 stopnie po wygłuszeniu temperatura była taka sama więc radiatory spełniają swoją role i wszystko jest ok. Edytowane 12 Października 2010 przez Kris2828 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 troche zły dział, jest taki temat w dziale chłodzenie powietrze, garść rozwiązań DIY jak i firmowych: Chłodzenie I Wyciszanie Hdd - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...