Skocz do zawartości
borsuczy_król

Parametry Linii A Osiągalna Prędkość łącza

Rekomendowane odpowiedzi

Staram się na podstawie info z routera wywnioskować czy ruszy mi 6Mb:

Dołączona grafika

Wychodzi, że nie, ze względu na upload. :angry:

Ale nie rozumiem jak on to sobie wylicza, myślałem, że im mniejsze tłumienie tym lepiej...

Może mnie ktoś oświecić? Z czego wynika taka dysproporcja?

Dzięki z góry.

Edytowane przez borsuczy_król

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staram się na podstawie info z routera wywnioskować czy ruszy mi 6Mb:

Pójdzie, nie "na pewno" ale na 90%. Co prawda "margin" po zwiększeniu syncho na "6 mega" zjedzie niebezpiecznie nisko (w okolice minimalnej dopuszczalnej wartości: 6 dB), ale powinno chodzić. Tylko uprzedzam: po zmianie prędkości będziesz miał "z automatu" ustawiony tryb "interleaved" na porcie, co spowoduje znaczący wzrost pingu w grach (i nie tylko grach, ale w ściąganiu i przeglądaniu stron wysoki ping nie przeszkadza).

Masz w tej chwili ustawione na porcie ADSL2+, co powoduje pewne błędy w prognozowaniu możliwej przepustowości przez firmware routera.

mam podobne pytanie. jakie łącze da rade na parametrach mojej linii ? 2mb ? a może 6mb :P :D

Jeden mega, i to bez gwarancji stabilnej pracy. Wysokie tłumienie linii, duże szumy ... będzie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeżeli już teraz mam tryb interleaved, czy to zmienia "prognozę"?

Zmienia albo nie. Ale nadal masz duże szanse, bo jeśli chodzi o parametry widoczne na obrazku to nie widzę w nich nic co by uzasadniało włączenie trybu "inteleaved" dla obecnej prędkości. Miałeś problemy z połączeniem ADSL? reklamowałeś?

... bo jak nie, to przeplot jest ustawiony na porcie "dla jaj", a nie z przyczyn technicznych. Chyba że jest coś czego nie widać w podstawowych pomiarach.

podobno jestem podłączony do słabej skrzynki.

Prawda.

Problem polega na tym że jakiś chińczyk (*) pracujący w TP zadekretował "niemożliwość" sprzedawania neostrady w opcji "4 mega" (która powinna bezproblemowo ruszyć na tej linii). Ponieważ po "2" jest w TP od razu "6", to na dziś (**) nie widzę możliwości i sensu zwiększania prędkości (będą utraty synchronizacji).

(*) - 4 jest "feralną liczbą" w niektórych kulturach

(**) - wiewiórki donoszą że chińczyk już nie pracuje, i w planowanych na koniec roku zmianach oferty Neostrady TP jest m.in uwzględniona opcja "4 mega" (oraz prędkości powyżej 6)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie już działa. :)

Dołączona grafika

Ciekawe czy działałoby w fast, ale już mi się nie chce do nich dzwonić (Netia) i generować potencjalnych problemów.

A jeszcze takie pytanko. Czy parametry linii mogą się poprawić po użyciu routera ? Bo obecnie mam modem sagem.

Noo... chyba nie, skoro to parametry linii a nie modemu/routera. ;)

Za to lepsze urządzenie niby może sobie lepiej radzić ze słabym sygnałem, tak mi się przynajmniej wydaje. Ale nie sądzę, żeby dużą różnicę robiło, jak linia lipna to raczej nic nie poradzisz.

Edytowane przez borsuczy_król

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi