michalmx0 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 (edytowane) Chciałbym się dokładnie dowiedzieć jak i co zrobić. Dokupiłem sobie nowy dysk Seagate ST3750528AS i chciałbym go podłączyć do kompa, ale kolega mi mówił, że trzeba najpierw zrobić na nim partycje za pomocą partition magic. Proszę o pomoc i szczegółowe opisanie co i jak, ponieważ nigdy jeszcze tego nie robiłem. Mam teraz też dysk twardy od seagate, ale nie wyjmuje go tylko wkładam do kompa nowy, żeby mieć więcej pamięci. Z góry dziękuję za pomoc. P.S. Posiadam napęd dyskietek i chciałbym to zrobić przez dyskietkę. Może ważne: mam płytę główną ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition i Windows XP Media Center. Chciałbym się dowiedzieć też jak zrobić na tym dysku format plików NTFS. Edytowane 29 Maja 2009 przez michalmx0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 http://www.osinfo.pl/artykuly/tworzenie-pa...ows-2000xpvista Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Dokupiłem sobie nowy dysk Seagate ST3750528AS i chciałbym go podłączyć do kompa, ale kolega mi mówił, że trzeba najpierw zrobić na nim partycje za pomocą partition magic. No cóż, przecież nikt nie każe Ci go dzielić, więc partycji robić nie musisz jak nie chcesz. Z tego co widzę to nie będzie dysk na system, więc to już od Ciebie zależy czy masz ochotę go "pociąć"... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalmx0 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 (edytowane) Może w przyszłości chcę mieć na nim system. Nie chcę go dzielić, ale chyba jedną partycję o pojemności całego dysku można mieć? Dysk będzię działał bez partycji? Ja chcę się dowiedzieć czy jak go podłączę do kompa to nic nie muszę robić z nim i będzie normalnie działał? Edytowane 29 Maja 2009 przez michalmx0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Prawoklik na Mój Komputer, Zarządzaj, dalej klikasz zarządzanie dyskami po lewej. Pojawia Ci sie graficzny 'opis' dysków i partycji w kompie. Klikasz prawym na nowym dysku - czarny chyba będzie kolor czystego miejsca na nowym dysku - i klikasz 'utwórz' partycje podstawową czy prostą (nie pamiętam dokładnie). Wybierasz system plików NTFS literke dysku pod jaką ma być widoczny dysk w Mój Komputer, reszta tak jak jest i po chwili masz czysty dysk gotowy do użytku. Oczywiście to krótki opis jak chcesz mieć jedną partyjcę. Jak więcej to musisz wpisać ilość MB dla pierwszej partycji, potem resztę MB dla partycji tzw. rozszerzonej. Na rozszerzonej możesz tworzyć pozostałe partycje (tzw. logiczne) które będą widoczne jako druga , trzecia, itd. w Mój Komputer ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2009 Jeśli partycji będzie mniej niż 5, to nie musisz robić rozszerzone i na niej dysków logicznych. Windows sobie poradzi z 4 podstawowymi, a w przypadku chęci zmiany rozmiaru pierwszej partycji nie będzie problemu "nietykalnej" partycji rozszerzonej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalmx0 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...