Skocz do zawartości
duzii

Kontroler Obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem kontrolera obrotów do mojego zestawu w sygnaturce.Chciał bym by nim kontrolować obroty 3 wentylatorów w budzie i wentyl od cpu.Zależy mi aby pokazywał temp podzespołów i fajnie by było jak by pokazywał chwilowe zużycie prądu przez komputer( ale to chyba możliwe tylko w Zalman ZM-MFC2 ? ) Mam do wydania 200 zł.

Myślałem by kupić Zalman ZM-MFC2. Co wy na to ? Warto ? czy może coś lepszego ? I jak to jest z tym miernikiem poboru prądu ? Pokazuje on dokładne zużycie prądu czy tak na oko ? Słyszałem również że z góry na wyświetlaczu nic nie widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no bardzo fajny kontroler :)

Wie ktoś może kiedy wychodzi Zalman ZM-MFC3 ? W nim chyba poprawiono takie rzeczy jak wyswietlacz a ten bajer od aktualnego zuzycia pradu tak mi się spodobał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scythe KazeMaster 5.25

+1

Co do poboru energii przez komputer to nie wydaje mi się, żeby taki kontroler potrafił to dobrze policzyć, bo skąd będzie wiedział np. ile masz dysków, ile pobierają prądu itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontroler chyba dobrze liczy.Podłacza się go na zewnątrz, czyli między kablem zasilającym a zasilaczem:) Czyli działa to pewnie tak jak takie licznik które się w kontakt wpina.Zastanawiam się między tym Scythe a tym Zalmankiem :P Tylko jak już bym brał to model MFC3 a on jeszcze nie wyszedl i nie mam pojęcia kiedy bedzie ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MFC3 - realnie spodziewaj się za ok. 1 miesiąc, ale może Zalman nas miło zaskoczy:)

Ja bym brał KazaServer... to samo co KazaMaster tylko z wbudowanym jeszcze automatem i delikatniejszym wyświetlaczem (z możliwością wyłączenia go, a panel dalej działa!!)

Naprawdę udana rzecz:

http://www.cooling.pl/scythe-kaze-server-5...ukt,551574.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I chyba ten zamówię :) A może w przyszłości jak MFC3 będzie również dawał radę to też sobie taki sprawię i będę mieć 2 kontrolery :P ( 4 wentyle do kontrolowania to trochę mało)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz tutaj masz 1A na kanał... to = 12W... realnie Wentylatory ciągnął 2-3W, jakieś mocniejsze 5-6W... ale pamiętaj fizycznie odprowadzisz na regulator ok. połowy tej mocy, więc tak naprawdę średnio Wentylator da ci 2W, więc na kanał w teorii takich mógłbyś 6 dać... wydaje mi się, że jednak to przesada, i do tego producent może przesadzać tą daną (potem tłumacząc się, że tak 1A, ale pod warunkiem, że tylko 1 kanał jest używany), więc prywatnie bym więcej niż 3 na kanał nie podłączał. Co nie zmienia faktu, że możesz z niego 12 wentyli wyregulować. Jeśli jednak byś dął jakiś minimalny nawiew na regulator, albo dokleił dodatkowe radiatory na już zamontowane, to spokojnie kolejne 2 wentyle na kanał możesz dać:)

Co ciekawe on daje radę z regulacją Laing-a 1T (nie Plus), więc Moc na jeden kanał jest naprawdę niezła:) (A laing właśnie ciągnie 1A) - ale tutaj nawiew lub dodatkowe radiatory mocno zalecane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm czyli mogę walnąć po 2 wentylatory na 1 kanał ale będę regulował oba na raz tak ? Jak na razie w budzie mam 6 wentyli ale mam zamiar to trochę rozbudować więc w tedy pomyślę :)

Jeszcze takie pytanie, jak one by były podłączane po 1 kanał ? Jakaś przejściówka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz trochę zejdę z tematu ale nie chcę otwierać nowego tematu...

Otóż zauważyłem że najgłośniej w komputerze chodzi mi wentylator w zasilaczu...Chciał bym zrobić fanswap i przy okazji podłączyć go pod kontroler (warto?) zauważyłem również że niektórzy podają temp ich zasilaczy, jest możliwość zamontowania a może już jest zamontowany taki czujnik w zasilaczu ? Zasilacz obroty reguluje naprawdę dziwnie ... W idlu jest on zimy ale obroty wentylator ma naprawdę duże, w stresie to już suszarka ale powietrze wydmuciach!e leciutko ciepławe... ( pewnie sporo daje położenie zasilacza w obudowie ) Nie wiem czy podnosi on obroty podczas większego obciążenia bo raczej nie podczas większej temp. Co proponujecie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz trochę zejdę z tematu ale nie chcę otwierać nowego tematu...

Otóż zauważyłem że najgłośniej w komputerze chodzi mi wentylator w zasilaczu...Chciał bym zrobić fanswap i przy okazji podłączyć go pod kontroler (warto?) zauważyłem również że niektórzy podają temp ich zasilaczy, jest możliwość zamontowania a może już jest zamontowany taki czujnik w zasilaczu ? Zasilacz obroty reguluje naprawdę dziwnie ... W idlu jest on zimy ale obroty wentylator ma naprawdę duże, w stresie to już suszarka ale powietrze wydmuciach!e leciutko ciepławe... ( pewnie sporo daje położenie zasilacza w obudowie ) Nie wiem czy podnosi on obroty podczas większego obciążenia bo raczej nie podczas większej temp. Co proponujecie ?

Wymień wentyl na Gentle Typhoon 800rpm i podłącz pod mobo, czy gdziekolwiek. będzie bardzo cicho i wystarczająco wydajnie. Dlaczego taki wentyl? Do pracy w poziomie potrzeba dobrego łożyska - podwójna kulka będzie ci służyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok :)

Jeszcze jedna rzecz mnie męczy ... Jak to jest z czujnikami temp w kontrolerach ? Podłącza się taki kontroler gdzieś pod płytę główną i pokazuje temp z czujników jakie się znajdują w kompie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok :)

Jeszcze jedna rzecz mnie męczy ... Jak to jest z czujnikami temp w kontrolerach ? Podłącza się taki kontroler gdzieś pod płytę główną i pokazuje temp z czujników jakie się znajdują w kompie ?

dostaniesz kabelki z czujnikami. przyklejasz czy przyczepiasz taki czujnik do danego elementu i to tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ciekawe on daje radę z regulacją Laing-a 1T (nie Plus), więc Moc na jeden kanał jest naprawdę niezła:) (A laing właśnie ciągnie 1A) - ale tutaj nawiew lub dodatkowe radiatory mocno zalecane.

Oj, Laing 1T ciągnie ponad 1A (18W), tyle wynika ze specyfikacji. Z moich pomiarów wychodziło 1,4A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi